Aproape 300 de milioane de elevi din lume nu se duc la şcoală, iar Bazilica de la Betleem a fost închisă, între alte măsuri de prevenţie, în contextul în care epidemia de covid-19 afectează întreaga lume şi economia mondială, mai ales în sectorul transportului aerian, relatează AFP.
Italia, cel mai important focar european, care a depăşit miercuri pragurile de 100 de morţi şi de 3.000 de îmbolnăviri, a închis toate şcolile şi universităţile începând de joi şi până la 15 martie.
Trei prime decese au fost anunţate în Irak şi în Elveţia.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În Coreea de Sud, al doilea focar de contaminări după China (6.088 de cazuri, 35 de decese), vacanţa a fost prelungită cu trei săptămâni în şcoli şi creşe.
Japonia a decretat o izolare a tuturor persoanelor care vin din China şi Coreea de Sud, iar Australia interzice intrarea în ţară a străinilor care au fost recent în Coreea de Sud.
În total 36 de ţări au impus deja o interdicţie totală de intrare pe teritoriul lor a unor pesoane care vin din Coreea de Sud, potrivit Ministerului sud-coreean de Externe. Iar alte 22 au luat măsuri de carantină.
Tokyo a anunţat de asemenea amânarea unei vizite a preşedintelui chinez Xi Jinping prevăzută în primăvară.
În Iran, unde autorităţile au semnalat încă 15 decese (107 morţiîn total şi 2.922 de îmbolnăviri), instituţiile şcolare au fost închise pe o perioadă de o lună, evenimentele culturale şi sportive au fost suspendate, iar orele de muncă au fost reduse în administraţii.
India a anunţat joi că şcolile primare de la New Delhi urmează să fie închise până la 31 martie.
Din cauza epidemiei, cel puţin 13 ţări au fost nevoite să-şi închidă şcolile, o măsură care afectează peste 290 de milioane de elevi în lume, potrivit UNESCO, care evocă un ”număr fără precedent”.
Organizaţia ONU pentru Educaţie şi Cultură aminteşte că, în urmă cu două săptămâni, China, unde a apărut virusul în decembrie, era unica ţară care închidea şcoli.
Bazilica Naşterii de la Betleem, în Cisiordania ocupată, locul de naătere al lui Isus în tradiţia creştină, se închide ca măsură de precauţie, în urma unor cazuri suspecte de contaminare cu coronavirus în acest sector.
RAŢIE LA HÂRTIE IGIENICĂ
Epidemia afectează de-acum toate continentele - mai puţin Antarctica - şi perturbă viaţa cotidiană într-un număr tot mai mare de ţări.
În câteva săptămâni, măştile, gelurile dezinfectante, mănuşile sau combinezoanele de protecţie au dvenit mărfuri rare în multe ţări.
În Coreea de Sud, premierul a anunţat că exportul de măşti urmează să fie interzis începând de vineri şi că personalul medical şi lucrătorii în domeniul dezinfectării urmează să fie prioritari.
Rusia şi Germania au interzis miercuri exportul de material medical de protecţie. Franţa, care a rechiziţionat stocurile şi producţia de măşti, vrea acum să limiteze la 3 euro preţul a 100 de mililitri de gel hidroalcoolic, care crescut vertiginos.
În Australia, hârtia igienică este de-acum raţionalizată în anumite supermarketuri, în urma unui puseu al unor clienţi panicaţi. Un tabloid local se amuză publicând joi un supliment special detaşabil de opt pagini albe destinat cititorilor săi care ar fi rămas fără.
China a trecut pragul de 3.000 de morţi, după înregistrarea altor 31 de decese. Iar în prezent se teme de contaminări ale unor persoane venite din străinătate. Shanghaiul a anunţat joi că un student chinez s-a întors contaminat din Iran.
STARE DE URGENŢĂ ÎN CALIFORNIA
Atât carantina la care oraşul Wuhan şi provincia în care se află, Hubei - epicentul epidemiei - sunt supuse de la sfârşitul lui ianuarie, cât şi limitarea călătoriilor în ţară par să dea roade: numărul deceselor se află în scădere în ultimele săptămâni, iar peste 50.000 de persoane s-au vindecat.
Reversul medaliei - măsurile drastice de izolare paralizează economia gigantului asiatic şi ameninţă, prin ricoşeu, creşterea economică mondială.
O victimă colaterală a virusului, compania aeriană britanică Flybe a anunţat că-şi încetează activitatea ”imediat”, afectată de o scădere brutală a traficului aerian în lume. Plasată în redresare judiciară, compania are aproximativ 2.000 de salariaţi.
În total,companiile aeriene mondiale ar putea înregistra pierderi în venituri de până la 113 miliarde de dolari, o criză ”aproape fără precedent”, a apreciat joi Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA).
În Statele Unite - unde s-au înregistrat 11 morţi -, California a declarat starea de urgenţă, iar un vas de croazieră - Grand Princess - a fost ţinut în larg, după descoperirea a 20 de cazuri suspecte între cei aproximativ 2.500 de pasageri şi membri ai echipajului.
Pachebotul aparţine aceleiaşi companii ca Diamond Princess, nava care a rămas în largul Japoniei luna trecută, la bordul căruia au avut loc 700 de contaminări, dintre care şase mortale.
Congresul a acceptat să deblocheze un buget de peste opt miliarde de dolari în vederea ”îndiguirii” epidemiei.
Unda de şoc începe să afecteze de asemenea activitatea în domeniul auto în Europa. Înamtriculările de maşini noi au scăzut cu 11% în februarie în Germania, prima piaţă europeană, iar comenzile cu 19%, potrivit unor date de la producătorii de automobile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.