O coaliţie de aproximativ 40 de asociaţii ale societăţii civile, religioase şi organizaţii profesionale îi îndeamnă joi pe senagalezi ”să se mobilizeze masiv” împotriva unei amânări a alegerilor prezidenţiale, evocând o serie de acţiuni viitoare, o manifestaţie şi o grevă, în contextul unei grave crize politice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Le cerem tuturor cetăţenilor îngrijoraţi de apărarea realizărilor democratice să se mobilizeze masiv peste tot în ţară şi în diaspora, pentru a împioedica această confiscare a puterii”, cere într-un comunicat această nouă platformă, ”Aar Sunu Election” (”Să ne protejăm alegerile”).

Ea revendică aprocimativ 40 de asociaţii cetăţeneşti, religioase şi organizaţii profesionale, inclusiv mai multe sindicate în domeniul educaţiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”O mare manifestaţie este prevăzută marţi”, a anunţat în faţa presei o reprezentantă a platformei, Dakar Malick Diop.

Platforma evocă un apel la o grevă generală, la o dată neprecizată, şi o grevă, începând de vineri, în sectorul educaţiei.

Ea îndeamnă credincioşii să se ducă la marea rugăciune musulmană de vineri îmbrăcaţi în alb şi cu steaguri naţionale.

AMÂNAREA ALEGERILOR PREZIDENŢIALE, ”ILEGITIMĂ”, DENUNŢĂ WASHINGTONUL

O amânare - în decembrie - a alegerilor prezidenţiale în Senegal ”nu poate fi considerată legitimă”, denunţă Departamentul de Stat american, după ce această decizie a aruncat această ţară din Africa de Vest, considerată stabilă, în cea mai gravă criză din ultimii zeci de ani.

Aceasta este cea mai dură critică a Statele Unite, unul dintre principalii aliaţi ai Senegalului, după ce amânarea scrutinului, prevăzut la 25 februarie, a provocat îngrijorări atât în plan naţional, cât şi internţaional.

Parlamentul s-a pronunţat cu o cvasiunanimitate, luni, în favoarea amânării alegerilor, după ce forţe de ordine au luat cu asalt sala şi i-au dat afară pe unii deputaţi din opoziţie, care nu au putut astfel să voteze.

”Statele Unite sunt profund îngrijorate de măsurile luate în vederea unei amânări a alegerilor prezidenţiale de la 25 februarie în Senegal, care contravin unei puternice tradiţii democratice în Senegal”, sublinia într-un comunicat, marţi, un purtător de cuvînt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

”Suntem deosebit de alarmaţi de informaţii potrivit cărora forţe de securitate au expulzat cu forţa parlamentari care se opuneau unui proiect de lege privind amânarea alegerilor, care a condus la un vot în Adunarea Naţională care nu poate fi considerat legitim, având în vedere condiţiile în care s-a desfăşurat”, sublinia el.

Acest vot controversat deschide calea preşedintelui Macky Sall - al cărui mandat se încheie la începutul lui aprilie - să rămână în funcţie până la instalarea succesorului său, probabil în 2025.

Membri ai opoziţiei acuză faptul că Senegalul a fost luat ”ostatic” şi denunţă această decizie drept o ”lovitură de stat constituţională”.

Este pentru prima oară când alegători senegalezi, care urmau să-şi aleagă cel de-al cincilea preşedinte, la 25 februarie, urmează să se prezinte la urne aproape zece luni mai târziu.

”Statele Unite îndeamnă Guvernul Senegalului să organizeze alegerile prezidenţiale conform Constituţiei şi legilor electorale”, cere Miller.

CEDEAO, un bloc vest-african, a anunţat marţi că ”încurajează” Senegalul, un stat membru, să restabilească de urgenţă calendarul electoral şi anunţă că urmăreşte evenimentele ”cu ”ngrihjorare”.

Senegalul este considerat un bastion de stabilitate în această regine instabilă, o ţară în care nu a avut loc nicio lovitură de stat de când şi-a declarat independenţa faţă de Franţa, în 1960.

RESPECTAREA LIBERTĂŢILOR

Washingtonul îndeamnă Guvernul senegalez să respecte libertăţile de întrunire paşnică şi se exprimare, inclusiv ale presei.

Autorităţile au tăiat luni accesul la Internet mobil în capitală, la Dakar, invocând difuzarea unor ”mesaje pline de ură şi subversive” pe reţele de socializare, după care l-a restabilit miercuri.

Guvernul a restrâns în iunie datele mobile în contextul unor tensiuni puternice în ţară şi a devenit un răspuns curent în oprirea mobilizării şi comunicării pe reţele de socializare.

Forţe de securitate din Dakar au folosit gaze lacrimogene pentru a reprima manifestaţii sporadice, însă atmosfera în stradă nu a reflectat până în prezent valul de protest de pe Internet.

Opoziţia şi presa au anunţat zeci de arestări.

Trei deputaţi, membri sau aliaţi ai Partidului PASTEF - în opoziţie, dizolvat - au fost arestaţi marţi şi apoi au fost eliberaţi, au declarat AFP membri ai partidului.

PASTEF a fost avangarda unui conflict dur cu şeful statului în 2021 şi 2023.

Autorităţile au dizolvat acest partid în 2023 şi i-au încarcerat liderii - Ousmane Sonko şi Bassirou Diomaye Faye.

Consiliul Constituţional din Senegal a respins candidatura rebelului Sonko î alegerile prezidenţiale din 2024.

Însă a aprobat candidatura lui Faye, care este considerat un posibil pretendent la victorie, un scenariu de comşmar pentru tabăra prezidenţială.

PASTEF şi unii candidaţi a opoziţiei au anunţat că îşi vor continua campania electorală, în pofida amânării alegerilor prezidenţiale prin votul de luni.

Preşedintele Sall a anunţat că a amânat votul din cauza unui diferend între Adunarea Naţională şi Consiliul Constituţional cu privire la respingerea unor candidaturi şi de teama unor tulburări ca în 2021 şi 2023.

Însă opoziţia suspectează că această amânare face parte dintr-un plan al taberei prezidenţiale de evitare a unei înfrângeri, evetual de a prelungi mandatul lui Sall, în pofida faptului că acesta a reiterat sâmbătă că nu candidează la un nou mandat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.