Secretarul de stat american Antony Blinken va vizita Arabia Saudită săptămâna viitoare pentru discuţii pe teme de securitate şi economice, a anunţat, vineri, Departamentul de Stat, în contextul în care Washingtonul încearcă să refacă legăturile cu cel mai mare exportator de petrol din lume, relatează Reuters.
Călătoria secretarului de stat Blinken, care urmează după o vizită efectuată luna trecută de consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, vine după dispute, inclusiv în legătură cu asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenţi saudiţi şi cu decizia de anul trecut a grupului OPEC+ de a reduce producţia de petrol, pe fondul preţurilor ridicate la energie, determinate de războiul din Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate naţională, John Kirby, a declarat că Blinken se va concentra pe avansarea relaţiei SUA cu Riadul.
"Ne concentrăm pe viitor", a declarat Kirby. "Este un parteneriat strategic important".
"Asta nu înseamnă că suntem întotdeauna de acord cu saudiţii în toate privinţele, sau că ei sunt de acord cu noi în toate privinţele. Cu siguranţă am avut diferenţe de opinie", a adăugat Kirby.
Vizita lui Blinken de marţi până joi va include o reuniune ministerială între SUA şi Consiliul de Cooperare al Golfului, care va avea loc la 7 iunie, pe tema securităţii şi integrării în Orientul Mijlociu, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.
De asemenea, Blinken va fi co-organizatorul unei întâlniri pe 8 iunie cu ministrul saudit de externe Faisal bin Farhan privind combaterea grupării militante Stat Islamic, se arată în declaraţie.
Riadul a fost un partener în eforturile Washingtonului de a negocia o încetare a focului în Sudan, discuţiile având loc la Jeddah, şi a ajutat la scoaterea în siguranţă a americanilor din ţară atunci când conflictul a izbucnit în aprilie, a declarat Kirby, care a apreciat, de asemenea, că Arabia Saudită a contribuit la menţinerea unui armistiţiu în Yemen.
"Sunt foarte multe lucruri pe ordinea de zi în această relaţie bilaterală, o relaţie bilaterală critică în Orientul Mijlociu", a spus el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.