Japonia a sancţionat vineri mai mult de 200 de membri ai personalului din domeniul apărării, inclusiv cadre militare de vârf şi funcţionari de rang înalt, pentru gestionarea defectuoasă a materialelor clasificate şi alte incidente, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Problemele în securizarea informaţiilor au apărut în timp ce Japonia caută o cooperare mai strânsă cu SUA şi alte democraţii occidentale, inclusiv în ceea ce priveşte schimbul de informaţii, pentru a coordona răspunsurile la invazia Rusiei în Ucraina şi la tensiunile în creştere cu China. Îndoielile cu privire la capacitatea Japoniei de a gestiona informaţii clasificate ar putea împiedica această colaborare.

Şeful Forţei maritime de autoapărare a Japoniei, Ryo Sakai, a demisionat din funcţie vineri, după ce s-a aflat că marinarilor fără autorizaţie de securitate li s-a permis să acceseze date sensibile de urmărire a navelor militare străine.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Comandantul lui Sakai, generalul Yoshihide Yoshida, şeful Statului Major Întrunit al Japoniei, împreună cu comandanţii celorlalte ramuri militare au fost, de asemenea, mustraţi, dar vor rămâne în funcţiile lor, a declarat ministrul japonez al apărării Minoru Kihara într-o conferinţă de presă.

Kihara şi-a cerut scuze pentru lacunele de securitate şi pentru alte nereguli, inclusiv cereri frauduloase de compensare a personalului de la Statul Major pentru misiuni de scufundare.

Kihara şi ministrul afacerilor externe Yoko Kamikawa vor insista pentru o cooperare mai strânsă cu Washingtonul la sfârşitul acestei luni, când se vor întâlni cu omologii lor americani pentru discuţii privind securitatea.

"Vom lua măsuri radicale pentru a consolida securizarea informaţiilor", a declarat Kihara când a fost întrebat dacă actualele lacune ar afecta cooperarea.

Pentru a se alinia cu alte ţări occidentale, Japonia a adoptat în mai o nouă lege privind securitatea pentru a înăspri normele referitoare la gestionarea informaţiilor clasificate şi verificarea securităţii. De asemenea, intenţionează să adopte o legislaţie care să permită forţelor armate să vâneze ameninţările la adresa securităţii cibernetice care ar putea afecta infrastructura critică sau datele sensibile.

"Recunosc că situaţia este extrem de gravă şi, în acest context, înţeleg că nu există loc pentru erori", a declarat joi, la summitul NATO de la Washington, prim-ministrul nipon Fumio Kishida, vorbind despre incidentele legate de securitatea informaţiilor.

Cererile frauduloase de compensaţii băneşti şi alte presupuse incidente, inclusiv acuzaţiile potrivit cărora personalul de la conducerea armatei nu-şi plăteşte mesele, reprezintă, de asemenea, o ruşine pentru Kishida acasă, în timp ce acesta încearcă să consolideze forţele armate. În 2022, acesta a prezentat un plan de dublare a cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB pentru a putea achiziţiona rachete şi alte arme menite să descurajeze China să recurgă la acţiuni militare în Asia de Est.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.