Organizaţiile pentru drepturile omului şi ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, au susţinut luni, că Rusia a folosit bombe cu dispersie şi cu vid în atacurile asupra civililor din Ucraina, arme care au fost condamnate de o varietate de organizaţii internaţionale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Amnesty International şi Human Rights Watch au dezvăluit că forţele ruse par să fi folosit muniţii cu dispersie interzise pe scară largă.

Mai mult decât atât, Amnesty a acuzat armata rusă că a atacat o grădiniţă din nord-estul Ucrainei, în interiorul clădirii aflându-se civili.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Oksana Markarova a declarat reporterilor, după întâlnirea cu membrii Congresului SUA, că Rusia a folosit o armă termobarică, cunoscută sub numele de bombă cu vid, în Ucraina. „Au folosit bomba cu vid astăzi”, a spus Markarova după o întâlnire cu parlamentarii. „...Dezastrul pe care Rusia încearcă să îl provoace Ucrainei este mare”. „Ar trebui să plătească, ar trebui să plătească un preţ mare”, a adăugat ea.

Markarova a mai menţionat că Ucraina lucrează activ cu administraţia Biden şi Congresul pentru a obţine mai multe arme şi sancţiuni mai dure. O bombă cu vid, sau o armă termobarică, aspiră oxigen din aer pentru a genera o explozie la temperatură ridicată, producând de obicei o undă de explozie cu o durată mai mare decât cea a unui exploziv convenţional şi este capabilă să vaporizeze corpurile umane.

Nu a existat nicio confirmare oficială potrivit căreia arme termobarice au fost folosite în conflictul din Ucraina.

CNN a afirmat că una dintre echipele sale a zărit un lansator rusesc de rachete termobarice în apropierea graniţei cu Ucraina, sâmbătă după-amiază.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că nu are confirmarea că Rusia a folosit astfel de arme. „Dacă ar fi adevărat, ar putea fi o crimă de război”, a spus ea într-un briefing de presă, menţionând că există organizaţii internaţionale care ar analiza acest aspect, iar administraţia preşedintelui Joe Biden „ar părea să facă parte din această conversaţie”.

Un parlamentar care a participat la întâlnire, reprezentantul democrat Brad Sherman, a spus că ucrainenii au cerut o zonă interzisă de zbor impusă de SUA deasupra Ucrainei, dar el considerat că este prea periculos, deoarece ar putea provoca conflicte cu Rusia. Amnesty International a afirmat că dreptul internaţional umanitar interzice utilizarea armelor nediscriminatorii prin natura lor, cum ar fi muniţiile cu dispersie. Lansarea de atacuri nediscriminatorii care ucid sau rănesc civili constituie o crimă de război.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.