Turneul preşedintelui american Joe Biden în Europa arată faptul că multilateralimul a supravieţuit erei Trump şi urmează să deschidă calea unei cooperări transatlantice în probleme care merg de la China şi Rusia la lupta împotriva modificărilor climatice, apreciază preşedintele Consiliului European Charles Michel, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”America s-a întors”, salută Michel, care reia astfel deviza lui Biden, după ce fostul preşedinte republican Donald Trump a retras Statele Unite dintr-o serie de organizaţii multilaterale şi a mers până la a ameninţa cu o retragere din NATO.

”Acest lucru înseamnă că avem din nou un partener foarte puternic în promovarea abordării multilaterale (...). Este o mare diferenţă faţă de administraţia Trump”, a declarat unui grup de jurnalişti, luni seara, la Bruxelles, preşedintele Consiliui European.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Michel şi preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen îl primesc pe Biden la 15 iunie, în urma unui summit G7, în perioada 11-13 iunie, în Anglia, şi unui summit NATO, la 14 iunie, la Bruxelles.

Charles Michel consideră că expresia ”multilateralimul s-a întors” este mai mult decât un slogan.

În opinia sa, acest lucru înseamnă o recunoaştere a necesitatea adoptării unei abordări mondiale în vederea soluţionării problemelor, indiferent că este vorba despre lanţuri de aprovizionare cu vaccinuiri împotriva covid-19 sau despre nevoia adaptării fiscalităţii la era numerică, precizează el.

Summitul de trei zile al G7 ar putea constitui o ”cotitură importantă” şi un angajament politic serios, în urma unor promisiuni făcute de către  guverne de a ”reconstrui mai bine” după consecinţele economice devastatoare ale pandemiei covid-19, a continuat el.

În cadrul acestui summit s-ar putea aborda totodată provocări cu care se confruntă democraţiile liberale, apreciază Charles Michel, care se aşteaptă ca G7 să discute despre necesitatea ca Occidentul să adopte o abordare mai proactivă în apărarea valorilor sale, împotriva ascensiunii puterii Chinei şi împotriva fermităţii Rusiei.

Charles Michel a anunţat că a discutat luni, timp de 90 de minute, cu preşedintele rus Vladimir Putin.

El i-a cerut liderului de la Kremlin ca Moscova să-şi schimbe comportamentul, în vederea unei îmbunătăţiri a relaţiei cu Uniunea Europeană (UE).

UE şi Rusia sunt în dezacord în numeroase dosare, inclusiv cu privire la drepturile omului, intervenţia rusă în Ucraina şi încarcerareaopozantului politic rus Aleksei Navalnîi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.