Alisher Usmanov, un miliardar rus sancţionat de Marea Britanie susţine că nu mai deţine multe dintre proprietăţile vizate de sancţiunile britanice. Astfel, din punct de vedere legal, oligarhul rus poate fi scutit de sancţiuni, iar eficienţa sancţiunilor impuse Rusiei din cauza invaziei în Ucraina este contestată, potrivit BBC.
Casa din Londra şi conacul din Surrey ale fostului acţionar al echipei de fotbal Arsenal au fost plasate în fonduri fiduciare care au legătură cu oligarhul rus.
Guvernul Marii Britanii susţine că Usmanov ”nu îşi poate accesa activele”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pe 3 martie, la şapte zile după invazia rusă în Ucraina, Alisher Usmanov a fost adăugat pe lista oligarhilor ruşi sancţionaţi. Conturile i-au fost îngheţate, a primit interdicţie de călătorie în Marea Britanie, iar cetăţenilor şi întreprinderilor britanice li s-a interzis să facă afaceri cu el.
”Vom sancţiona oligarhii şi indivizii care au legături strânse cu regimul lui Putin şi războiul său barbar”, a declarat ministrul britanic de Externe Liz Truss.
Guvernul britanic a precizat că sancţiunile vor rupe legătura sa cu ”interesele semnificative ale Regatului Unit, inclusiv conace în valoare de zeci de milioane”. Însă eficienţa sancţiunilor pare a fi contestată, deoarece purtătorul de cuvânt al lui Usmanov spune că miliardarul rus nu mai este proprietarul legal al multora dintre aceste active.
Alisher Usmanov, în vârstă de 68 de ani, deţine USM Holdings, un conglomerat din industria minieră şi de telecomunicaţii.
Averea sa a fost estimată la 18,4 miliarde de dolari (14 miliarde de lire sterline), şi curpinde ”Casa Beechwood din Highgate şi proprietatea Sutton Place din Surrey, care datează din secolul al XVI-lea”, potrivit guvernului britanic.
Însă un purtător de cuvânt al lui Usmanov a spus că cea mai mare parte a proprietăţilor miliardarului din Marea Britanie, precum şi iahtul său, au fost deja ”transferate în fonduri fiduciare irevocabile”. Acestea sunt fonduri care de obicei nu pot fi modificate sau revocate după ce au fost create.
Când activele au fost transferate, Usmanov nu le mai deţinea, a mai declarat purtătorul său de cuvânt. ”Nici nu a putut să le gestioneze sau să se ocupe de vânzarea lor, ci le-a putut folosi doar pe bază de închiriere... Domnul Usmanov nu mai este beneficiar al fondurilor, deoarece şi-a donat drepturile familiei sale”, a continuat el.
Russian Asset Tracker este un parteneriat global care implică 27 de organizaţii media, inclusiv The Guardian, Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate şi Corupţiei (Organized Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP) şi BBC Panorama. Russian Asset Tracker a identificat active în valoare de 3,4 miliarde de dolari (2,6 miliarde de lire sterline) care ar aparţine lui Usmanov.
Oligarhul rus ar putea fi scutit de sancţiunile Marii Britanii, dacă el nu este proprietarul efectiv al majorităţii acestor proprietăţii. O chestiune valabilă şi pentru alţi oligarhi ruşi.
Potrivit avocatului şi expertului în sancţiuni Michael O’Kane, ”este foarte obişnuit ca persoanele cu o avere netă mare… să-şi structureze atât întreprinderile comerciale, cât şi averea personală într-un mod care să le ofere eficienţă fiscală maximă. Destul de des, acest lucru are ca rezultat structuri prin care ei renunţă la proprietate şi control în schimbul unei eficienţe fiscale mai mari.”
”Pentru ca o entitate să fie vizată de sancţiuni, trebuie să fie deţinută sau controlată de o persoană sancţionată. Cu cât structurile de proprietate sunt mai opace şi mai complexe, cu atât este mai dificil de stabilit”, a mai precizat el.
Utilizarea entităţilor offshore complică eforturile guvernelor de a avea o imagine clară cu privire la ceea ce deţine o persoană sancţionată.
”Centrele financiare offshore ale Marii Britanii, cum ar fi Insulele Virgine Britanice, sunt de mult timp o destinaţie preferată pentru prietenii şi cleptocraţii de la Kremlin”, spune Steve Goodrich, directorul de Cercetare şi Investigaţii la Transparency International UK (TIUK).
”Reţelele complexe de companii fictive secrete din aceste jurisdicţii înseamnă că guvernul Regatului Unit încearcă să aplice aceste sancţiuni cu un braţ legat la spate”, a mai spus Goodrich.
Guvernul britanic susţine că sancţiunile au eliminat 250 de miliarde de dolari (189 de miliarde de lire sterline) de la bursa Moscovei.
”Sancţiunile împotriva lui Alisher Usmanov au fost adoptate cu efect imediat. Acum este ilegal ca orice persoană sau companie din Marea Britanie să facă afaceri cu el”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.