Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) din Republica Moldova a decis ca partidul „Şansă”, afiliat lui Ilan Şor, oligarhul fugar condamnat la 15 ani închisoare în dosarul „furtului miliardului”, să fie exclus de la alegerile locale care au loc duminică, 5 noiembrie, a anunţat vineri premierul Dorin Recean după o şedinţă a CSE în care s-a discutat un raport al serviciului de informaţii (SIS), relatează presa de la Chişinău.
Pe baza raportului SIS, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a ajuns la concluzia că grupului criminal condus de Ilan Şor încearcă să corupă alegerile şi să deturneze ordinea constituţională din Republica Moldova, relatează deschide.md.
Anunţul premierului a fost făcut după ce, într-o conferinţă de presă, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteaţă, a declarat că Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent din partea Federaţiei Ruse, prin intermediului grupului criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Şor. Musteaţă a spus că atacurile la adresa securităţii statului s-au intensificat, în special, în contextul alegerilor locale din 5 noiembrie. Directorul SIS susţine că în ultimul timp se observă o „concentrare masivă” pe compromiterea scrutinului, în special prin finanţarea opacă a campaniei electorale a partidului „Şansă”, evaluată la peste 90 de milioane de lei.
„Ei vor să ne rupă ţara, să o divizeze, să alimenteze separatismul şi să o arunce în haos şi violenţă. Avem datoria să intervenim şi ignorarea unor asemenea atacuri nu este doar imorală, ci şi împotriva legii. Federaţia Rusă nu poate intra în Moldova cu tancuri, aşa cum a intrat în Ucraina, însă intră cu crimă organizată. (…) La şedinţa CSE am audiat rapoartele instituţiilor de drept, am făcut o inventariere a probelor, am analizat cum au acţionat instituţiile statului şi am constatat că tentativele de distrugere a ordinii constituţionale s-au confirmat şi au fost documentate”, a explicat premierul Dorin Recean, citat de NewsMaker.
„Rusia, prin grupul criminal Şor, care e în subordinea sa, a setat un sistem complicat care să acopere aproape toată ţara. Au o reţea naţională de trezorieri, coordonatori, care racolează şi instruiesc oameni. Au la dispoziţie mijloace electronice criptate pentru mesagerie şi transfer de bani. Au acces la informaţii cu caracter personal şi au folosit mai multe modalităţi de a aduce bani în ţară prin genţi, dar şi prin sisteme electronice” a arătat premierul.
În consecinţă, toţi candidaţii partidului ”Şansă” la alegerile locale generale de duminică, 5 noiembrie, au fost excluşi din cursă. „Prezenta măsură va fi aplicată cel târziu până la sfârşitul zilei de 4 noiembrie. Se va aplica ştampila cu menţiunea Retras în toate buletinele de vot, în dreptul tuturor concurenţilor electorali din partea Partidului ”Şansă”, a explicat premierul Dorin Recean.
CE SE SPUNE ÎN RAPORTUL SIS
Raportul a fost trimis şi Comisiei Electorale Centrale, Procuraturii Generale şi Centrului Naţional Anticorupţie.
Documentul atrage atenţia că „Republica Moldova nu este singurul stat în care este fixată/ demonstrată agresiunea hibridă din partea FR (Federaţiei Ruse - n.r.). Acest fapt se atestă, inclusiv din avertizările partenerilor, care au remis în adresa a peste 90 de state atenţionări despre „efortul FR de a destabiliza democraţiile, discreditând alegerile din întreaga lume”, arată SIS.
Potrivit mesajului transmis de partenerii Republicii Moldova, „…dacă în trecut, Moscova era concentrată pe susţinerea unor anumiţi candidaţi, acum caută să semene neîncredere faţă de procesul electoral în sine, prezentând alegerile ca fiind disfuncţionale şi rezultatele lor nelegitime”, arată SIS. „Mai grav, este fixat că acţiunile hibride derulate de agresor împotriva RM s-au amplificat în condiţiile războiului FR împotriva Ucrainei, ceea ceprezumă riscul de creare din RM a unei baze/ platforme de soft- şi hard-power a Rusiei împotriva Ucrainei din partea vestică, precum şi în raport cu Uniunea Europeană”, explică în raport serviciul de informaţii al Republicii Moldova.
Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova spune că a intrat în posesia unor informaţii care atestă „indici de pregătire şi realizare, începând cu a doua jumătate a anului 2022, pe teritoriul Republicii Moldova, a unui scenariu subversiv de imixtiune externă în afacerile interne ale ţării, cu scopul de preluare a controlului politic/ decizional. Organizatorii acestui scenariu sunt afiliaţi structurilor de proiectare şi implementare a unor tehnologii politice din Federaţia Rusă, conectaţi la Administraţia Preşedintelui FR şi serviciile ruse de securitate. În calitate de autor pe teritoriul RM au fost stabiliţi a fi exponenţi ai grupului criminal organizat conduse de cetăţeanul Ilan ŞOR – persoană inclusă în lista de sancţiuni naţionale şi internaţionale şi condamnat la 15 ani privaţiune de libertate – sub acoperirea mai multor proiecte politice, în special partidul politic ŞANSĂ”.
SIS reaminteşte că după ce partidul politic ŞOR a fost scos în afara legii de Curtea Constituţională, Ilan Şor a asigurat preluarea acestui partid prin formaţiunea „Ai Noştri”, care a fost redenumită ca partidul politic „ŞANSĂ”.
„Sistematizarea datelor conturează că aceşti doi actori au produs premise de materializarea următoarelor pericole deosebite la adresa securităţii statului:
I - Influenţa subversivă a Kremlinului prin intermediul lui Ilan ŞOR şi partidului politic condus de acesta PP „ŞOR”, a început a fi construită începând cu 2022, prin mişcări protestatare.Cu implicarea mediilor atât din RM cât şi de peste hotare, au fost desfăşurate gradual un spectru larg de activităţi de subminare a proceselor democratice, instituţiilor statului, diversiuni şi dezordini în masă, inclusiv prin agresiuni fizice şi la adresa reprezentanţilor organelor de poliţie în scop de provocare a violenţelor în masă, pentru a crea premise de răsturnare sau schimbare prin violenţă a orânduirii constituţionale a RM. Reamaintim despre acţiunile SIS şi MAI din februarie – martie 2023 privind contracararea planurilor de preluare cu forţa a guvernării cu utilizarea cetăţenilor străini cu pregătire militară.
II -În contextul alegerilor locale generale din 05 noiembrie 2023, (...) SIS a identificat activităţi de influenţare a proceselor electorale în scopul promovării intereselor statului străin – Federaţia Rusă – prin intermediul aceluiaşi grup criminal organizat condus de cet. Ilan ŞOR”, se spune în raportul SIS.
În aceeaşi logică, la 30 octombrie 2023, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis suspendarea, pe durata stării de urgenţă, a licenţelpr de emisie a posturilor de televiziune „Orizont TV”, „ITV”, „Prime”,„Publika TV”, „Canal 2”şi „Canal 3” şi a interzis mai multe site-uri.
„S-a constatat că una dintre tacticile aplicate în vederea finanţării publicaţiilor on-line este crearea paginilor anonime, iar după rularea publicităţii pe reţelele de socializare timp de câteva zile, paginile sunt dezactivate, cu crearea în paralel a altora. În acest mod, rezultă că suma real cheltuită pentru finanţarea publicităţii on-line este mult mai mare”, exemplifică SIS una dintre tacticicile de finanţare ilegală folosite de interpuşii Moscovei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...