Africa de Sud vota miercuri pentru a alege un nou Parlament, un scrutin mai imprevizibil ca niciodată, în care Partidul Congresul Naţional African (ANC), care se află la putere de 30 de ani, ar putea să-şi piardă pentru prima oară majoritatea absolută, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Cyril Ramaphosa, în vîrsră de 71 de ani, a dat din nou asigurări, după ce a votat miercuri dimineaţa, la Soweto, că nu are ”niciun dubiu” cu privire la victoria partidului său, ANC.

Liderul Alianţei Democratice (DA), cel mai important partid din opoziţie, John Steenshuisen, a declarat, la rândul său, că ”niciun partid” nu va obţine o majoritate absolută, referindu-se la ANC.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Africa de Sud are, pentru prima oară de la naşterea democraţiei, ”oportunitatea schimbării”, a subliniat el.

Aproximativ 27,6 milioane de alegători înscrişi urmează să aleagă între aproximativ 50 de liste, într-un scrutin proporţional, 400 de deputaţi şi adunările în cele nouă provincii.

Secţiile de votare rămân deschise până la ora locală 21.00 (22.00, ora României), iar rezultatele definitive urmează să fie cunoscute până în weekend.

Noul Parlament urmează să aleagă un nou preşedinte în iunie.

La Soweto, un township situat în apropiere de Johannesburg şi un simbol al luptei împotriva apartheidului, alegători îmbrăcaţi în geci goase şi cu şaluri pe umeri pentru a se apăra de frigul iernii asutrale, s-au succedat în secţiile de votare de la începutul dimineţii.

”M-am trezit devreme să votezul cu partidul care-mi place, cel care a făcut din mine ceea ce sunt azi”, a declarat AFP Agnes Ngobeni, în vârstă de 76 de ani, care nu-şi ascunde loialitatea faţă de ANC. ”Votul meu va conta şi azi”.

”Vreau schimbarea. Aşteptăm de mult”, declară Danveries Mabasa, în vârstă de 41 de ani, şomeră. ”N-avem serviciu, n-avem apă, nimic nu funcţionează”.

”Votăm cu ei (ANC), dar ei nu fac nimic pentru noi”, acuză Jeffrey Benzane, în vârstă de 75 de ani, care votează pentru prima oară cu alt partid decât cel al lui Nelson Mandela.

La Nkandla, în teritoriul zulu (est), Nokuthobeka Ngcobo, în vârstă de 26 de ani, a votat cu entuziasm cu un partid mic condus de către fostul preşedinte Jacob Zuma, convinsă că acesta poate ”schimba lucrurile”.

Dumisani Khanyile, în vârstă de aproximativ 20 de ani, votrează pentru prima oară. ”Sper ca oamenii cu care votăm să nu ne ia drept nişte imbecili” şi  să ajute la ”aplanarea dificultăţilor noastre”. El pleacă mândru, cu arătătorul pătat cu tuş ”permanent”, un dispozitiv care vizează evitarea fraudei.

SFÂRŞITUL HEGEMONIEI ANC

Acest scrutin constituie ”o cotitură în istoria politică a ţării”, consideră Aleix Montana, de la cabinetul de consultanţă în evaluarea riscurilor Verisk Maplecroft..

El este, ”fără nicio îndoială, cel mai imprevizibil din 1994”, relevă analistul politic Daniel Silke.

Din cauza unei dezamăgiri tot mai mari faţă de ANC, legată de un şomaj endemic, sărăcie, corupţie, penurii de apă şi de electricitate, partidul dominant este necesar să se pregătească de ”un rezultat potenţial sub 50%”.

În cazul unei confirmări a acestui scenariu, el este necesar să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere. Natura acestor alianţe, mai spre centrul liberal sau mai la stânga sa, va stabili ”orientarea viitoare a Africii de Sud”.

În cazul în care ANC obţine un scor mai bun, adică imediat peste 50%, îi vor fi de ajuns câţiva parlamentari din partide mici pentru a-şi menţine linia generală.

Prezenţa la vot a scăzut cu regularitate de-a lungul acestor mandate de cinci ani, de la 89% în 1999 la 66% în ultimele alegeri, în 2019,

Din cauza unei opoziţii fragmentate, ANC rămâne cel mai important partid în Parlament, în care deţine în prezent 230 dintre cele 400 de mandate,

Însă ”puterea” sa legată de aura sa de fostă mişcare de eliberare, care a scos ţara din ghearele apartheidului, slăbeşte.

”Acest lucru creează bineînţeles oportunităţi” pentru ţară, relevă Silke, ”însă promite un viitor imediat instabil şi imprevizibil”.

Alianţa Democratică (DA), care promite să ”salveze Africa de Sud” şi anume economia ţării, ar putea obţine până la 25% dintre voturi, potrivit unor estimări.

Însă marea ameninţare la adresa ANC ar putea să fie micul partid Suliţa Naţiunii (uMkhonto we Sizwe, MK) al lui Jacob Zuma, care ar putea atrage până la 14% dintre susţinătorii formaţiunii, capitalizând nemulţumiţii partidului aflat la putere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.