Rezultatele după primul tur al alegerilor parlamentare anticipate de duminică din Franţa au arătat că formaţiunea Rassemblement National (RN), de extremă-dreapta, a câştigat, după cum era de aşteptat, dar rezultatul final va depinde de strategia pe care competitorii o vor alege înaintea turului al doilea din 7 iulie. RN cel mai probabil va câştiga, dar întrebarea care se pune este dacă va reuşi să ajungă la o majoritate absolută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ce se întâmplă dacă RN obţine o majoritate absolută. Poate fi evitată paralizia politică după alegeri? Sunt întrebările momentului, cărora Reuters încearcă să le dea un răspuns.

RĂSPUNS SCURT: NIMENI NU ŞTIE SIGUR

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Articolul 8 din Constituţie prevede că preşedintele numeşte prim-ministrul, dar nu spune ce criterii ar trebui să folosească.

În practică, preşedintele Emmanuel Macron ar trebui să ofere postul principalului grup parlamentar, iar primul tur de scrutin sugerează că va fi vorba de grupul eurosceptic şi anti-imigraţie RN.

LIDERUL RN, JORDAN BARDELLA, VA FI PRIM-MINISTRU?

RN a declarat că liderul partidului, Jordan Bardella, este candidatul său pentru funcţia de prim-ministru, dar a declarat, de asemenea, că va refuza postul dacă împreună cu aliaţii săi nu vor obţine o majoritate absolută de cel puţin 289 de locuri.

Deoarece Constituţia nu prevede cum ar trebui să îşi aleagă premierul, Macron ar putea, teoretic, să încerce să adune o alianţă anti-RN şi să ofere postul unui alt partid sau unei persoane care nu este afiliată politic.

DACĂ NU BARDELLA, ATUNCI CINE?

Constituţia nu oferă niciun răspuns specific.

Opţiunile ar include:

- încercarea de a încheia o alianţă a partidelor principale. O astfel de alianţă nu există în prezent, dar Macron a îndemnat partidele să se unească pentru a ţine departe extrema dreaptă.

- oferind postul stângii, dacă alianţa care include extrema stângă, Partidul Socialist şi Verzii va fi, cel mai probabil, al doilea grup ca mărime, stânga ar putea încerca să formeze un guvern minoritar împreună cu formaţiunea centristă a lui Macron şi cu aliaţii acesteia.

AR FUNCŢIONA ORICARE DINTRE ACESTE OPŢIUNI?

Dacă RN câştigă cea mai mare parte din voturi şi acceptă postul de prim-ministru, ar începe o perioadă de "coabitare" cu Macron. Acest lucru s-a mai întâmplat de trei ori în istoria politică modernă a Franţei, dar cu partide mainstream. RN ar putea avea dificultăţi în adoptarea ideilor sale de schimbare.

Dacă RN este cel mai mare partid din parlament, dar nu este la putere, ar putea bloca sau modifica propunerile guvernului. Constituţia oferă guvernului unele instrumente pentru a ocoli această situaţie, dar cu anumite limite.

În cazul în care RN obţine o majoritate, ar fi în mare măsură să obţină postul de prim-ministru, deoarece ar putea forţa orice guvern cu care nu este de acord să demisioneze.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ NU EXISTĂ NICIUN ACORD?

Este posibil ca niciunul dintre cele trei grupuri - extrema dreaptă, centriştii şi stânga - să nu fie suficient de mare pentru a guverna singur, pentru a ajunge la un acord de coaliţie sau pentru a obţine asigurări că poate conduce un guvern minoritar viabil. Într-un astfel de caz, Franţa ar risca o paralizie politică, cu o legislaţie redusă sau inexistentă şi un guvern interimar care să gestioneze treburile cotidiene de bază.

AR PUTEA DEMISIONA MACRON?

Macron a exclus această variantă, dar ea ar putea deveni o opţiune dacă totul este blocat. Nici parlamentul, nici guvernul nu l-ar putea forţa să facă acest lucru.

CE NU SE VA ÎNTÂMPLA ÎN NICIUN SCENARIU

Constituţia spune că nu pot avea loc noi alegeri parlamentare timp de încă un an, astfel încât un vot repetat imediat nu este o opţiune.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.