Este a treia zi de vot la alegerile europene. Sâmbătă, alegătorii din Slovacia, Letonia şi Malta merg la urne. În Republica Cehă, secţiile de vot sunt deschise pentru a doua zi, iar italienii încep prima din cele două zile de vot după-amiază, de la ora locală 15:00 (16:00, ora României), relatează POLITICO şi The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Votul pentru alegerile-maraton ale Europei a început joi, în Olanda, şi a continuat vineri cu Irlanda şi Cehia, Praga alocând două zile pentru vot, vineri şi sâmbătă.

CITEȘTE ȘI ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Cehii au început să voteze. Scrutinul se încheie sâmbătă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Votul este în desfăşurare în Malta, care va avea şase membri în viitorul Parlament European. În această ţară au loc, de asemenea, alegeri pentru consiliile locale. În mica naţiune insulară, votul este obligatoriu.

Poate că Malta are doar o mână de europarlamentari, dar unul dintre ei deţine o funcţie de top: preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola. La precedentele alegeri, Partidul Naţionalist (PN - aflat în opoziţie acum) al lui Metsola a obţinut două locuri la alegerile europene, iar Partidul Laburist, aflat la putere, a obţinut patru. În prezent, partidul de la putere este afectat de un scandal de corupţie.

Bernard Grech, liderul naţionalist, a avertizat vineri că oamenii nu ar trebui să îşi folosească votul pentru nimeni din afara celor două partide principale. "Cursa electorală nu priveşte decât un singur lucru - dacă PN va avea un al treilea loc. Dacă voturile se pierd pe partidele mici şi pe candidaţii independenţi sau dacă nu ieşiţi la vot, acest lucru nu se va întâmpla", le-a spus el susţinătorilor la un miting susţinut alături de Metsola.

Cabinele de vot din Slovacia s-au deschis sâmbătă dimineaţă, slovacii urmând să-şi aleagă 15 europarlamentari. Partidul cu cele mai mari şanse de a obţine locuri pare a fi Smer, al premierului Robert Fico, aflat la guvernare, care a fost suspendat, împreună cu aliatul său Hlas, din Partidul Socialiştilor Europeni în octombrie 2023.

Este de aşteptat ca prezenţa la vot să fie uşor mai mare decât la ultimele alegeri europene din 2019, când s-au prezentat la urne doar 22 la sută dintre alegători, cel mai mic procentaj din UE. În aprilie, POLITICO a mers la Luník IX, un cartier sărac de romi de la periferia celui de-al doilea oraş slovac ca mărime, Košice, unde doar 3 la sută dintre alegători au participat la alegerile europene de data trecută.

Premierul slovac Robert Fico, care se recuperează după o tentativă de asasinat, a votat deja prin urnă mobilă. Fico, vizibil mai slab, a publicat un videoclip înainte de scrutin în care îl descria pe atacatorul său - un poet în vârstă de 71 de ani - ca fiind "un activist al opoziţiei slovace", pe care l-a acuzat de "politici agresive şi pline de ură".

"Era doar o chestiune de timp până când se va întâmpla o tragedie", a declarat cel aflat la al patrulea mandat de premier în videoclipul de 14 minute. Partidul său, care a evidenţiat atacul în evenimentele sale de campanie, se opune livrărilor de arme ale UE către Ucraina şi se revoltă împotriva presupuşilor "războinici" de la Bruxelles.

La deschiderea secţiilor de votare din Letonia, sâmbătă dimineaţă, prezenţa la vot părea a fi scăzută. O treime dintre potenţialii alegători ar putea să nu se prezinte, arată datele televiziunii publice LSM. 32% dintre alegătorii chestionaţi au declarat că nu urmăresc ştirile sau dezbaterile legate de alegerile europene.

Până la deschiderea secţiilor de vot în Letonia, sâmbătă, la ora locală 8.00, deja 8,37% dintre alegătorii cu drept de vot votaseră anticipat, a anunţat televiziunea publică a ţării. Această proporţie este însă mai mică decât cele 11 procente dintre alegători care au votat anticipat la alegerile din 2019.

Letonia va câştiga un loc în plus în următorul Parlament European, ajungând la 9 locuri. Dar, într-un peisaj politic extrem de fragmentat, aceste locuri ar putea fi împărţite de opt partide.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, concurează în alegerile de anul acesta, dar ar dori să se întoarcă la Comisie pentru un al treilea mandat. Partidul său - Noua Unitate, membru al PPE - este unul dintre pretendenţii la obţinerea a două locuri, la fel ca şi Alianţa Naţională, cu orientare conservatoare de dreapta.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.