Postul Al-Jazeera din Qatar a anunţat că unul dintre jurnaliştii săi a fost ucis într-un atac israelian asupra Fâşiei Gaza, unde armata israeliană este în război cu mişcarea palestiniană Hamas, informează AFP.
„Cameramanul Al-Jazeera Ahmed al-Louh a fost ucis astăzi, duminică, într-un bombardament israelian”, a declarat canalul de televiziune, adăugând că lovitura a vizat tabăra de refugiaţi Nuseirat din centrul teritoriului asediat.
Atacurile militare israeliene din Fâşia Gaza au ucis duminică cel puţin 28 de palestinieni, inclusiv jurnalistul, dar şi lucrători de la serviciul de salvare, au declarat medicii, în timp ce armata israeliană a confirmat că a efectuat atacuri aeriene şi terestre în nordul Fâşiei Gaza, în care susţine că a eliminat zeci de militanţi, în timp ce alţii au fost capturaţi.
Un atac aerian israelian a lovit centrul civil de urgenţă din zona pieţei Nuseirat din centrul Fâşiei Gaza, ucigându-l pe Ahmed Al-Louh, un jurnalist video pentru Al Jazeera TV, şi alte cinci persoane, au declarat medicii şi colegii jurnalişti, relatează Reuters. Reţeaua de televiziune a declarat că acesta lucra când a fost ucis. Armata israeliană a declarat că analizează raportul.
Mass-media afiliată Hamas a declarat că şi şeful serviciului civil de urgenţă din Nuseirat, Nedal Abu Hjayyer, a fost, de asemenea, ucis. „Sediul serviciului civil de urgenţă din tabăra Nuseirat a fost lovit în timp ce erau prezente echipajele, care lucrează non-stop pentru a servi oamenii”, a declarat Zaki Emadeldeen de la serviciul civil de urgenţă. „Serviciul civil de urgenţă este un serviciu umanitar şi nu politic, ei lucrează în timp de război şi de pace în serviciul poporului”, a spus el, adăugând că locul a fost vizat direct de raidul aerian israelian.
ISRAELUL ÎŞI CONTINUĂ ATACURILE ÎN GAZA
Un alt atac aerian a lovit un grup de bărbaţi afiliaţi Hamas care erau însărcinaţi cu protejarea camioanelor cu ajutoare, la vest de oraşul Gaza, iar medicii au declarat că mai multe persoane au fost ucise sau rănite, însă cifrele exacte nu au fost încă disponibile.
Rezidenţii au declarat că cel puţin 11 persoane au fost ucise în trei raiduri aeriene israeliene separate asupra unor case din oraşul Gaza, nouă au fost ucise în oraşele Beit Lahiya, Beit Hanoun şi tabăra Jabalia, când grupuri de case au fost bombardate sau incendiate, iar două au fost ucise de tirurile dronelor în Rafah.
Armata israeliană a declarat că cele trei case din oraşul Gaza aparţineau unor militanţi care plănuiau atacuri iminente. Aceasta susţine că au fost luate măsuri pentru a reduce riscul de a afecta civilii în prealabil, inclusiv utilizarea de muniţii precise şi supraveghere aeriană.
Pe de altă parte, armata a publicat o fotografie care arată armele despre care a spus că au fost confiscate în Beit Lahiya, care includeau explozibili şi zeci de grenade.
În Beit Hanoun, forţele israeliene au asediat familiile adăpostite în şcoala Khalil Aweida înainte de a o lua cu asalt şi de a le ordona să se îndrepte spre oraşul Gaza, au declarat medicii şi locuitorii.
Medicii au declarat că mai multe persoane au fost ucise şi rănite în timpul raidului asupra şcolii, în timp ce armata a reţinut mai mulţi bărbaţi. Numărul celor ucişi nu a fost imediat clar.
ISRAELUL, ACUZAT DE EPURARE ETNICĂ
Armata israeliană a anunţat că a doborât zeci de militanţi din aer şi de la sol şi a capturat alţii în Beit Hanoun.
Reuters nu a putut confirma dacă unele dintre persoanele ucise erau luptători. Hamas nu face publice victimele sale, iar Ministerul palestinian al Sănătăţii nu face distincţie între combatanţi şi non-combatanţi în bilanţul zilnic al victimelor, precizează Reuters.
Separat, Israelul a declarat că forţele sale aeriene au lovit un centru de comandă şi control într-un complex al clinicii Abu Shabak din nordul Gazei, folosit de Hamas pentru depozitarea armelor şi planificarea atacurilor. Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că centrul medical, care includea şi o clinică de sănătate mintală, a fost distrus.
Palestinienii acuză Israelul că efectuează o epurare etnică pentru a depopula zonele din partea de nord, în vederea creării unei zone tampon. Israelul neagă şi spune că această campanie vizează militanţii Hamas şi urmăreşte să îi împiedice să se regrupeze. Armata spune că a instruit civilii să evacueze zonele de luptă pentru propria lor siguranţă.
Războiul a început când gruparea militantă palestiniană Hamas a pătruns în Israel la 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi luând peste 250 de ostatici pe care i-a dus în Gaza, potrivit autorităţilor israeliene.
Israelul a lansat apoi o ofensivă aeriană, maritimă şi terestră care a ucis aproape 45.000 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor din Fâşia Gaza condusă de Hamas. Ofensiva a strămutat aproape întreaga populaţie şi a lăsat o mare parte a enclavei în ruine.
Încercările Egiptului, Qatarului şi Statelor Unite de a ajunge la un armistiţiu au luat amploare în ultimele săptămâni, însă nu există informaţii despre existenţa vreunui progres.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.