Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), organul ONU însărcinat cu controlul activităţilor nucleare ale Iranului, a confirmat luni instalarea de către Teheran a unor centrifuge avansate, susceptibile să crească stocul iranian de uraniu îmbogăţit, o nouă etapă în reducerea angajamentelor pe care Republica islamică şi le-a asumat în cadrul Acordului de la Viena în dosarul nuclear din 2015, relatează AFP.
Începând de sâmbătă, Iranul ”a instalat sau era pe cale să instaleze”, la instalaţia de îmbogăţire de la Natanz, 22 de centrifuge de tip IR-4, una de tip IR-5, alte 30 de tip IR-6 şi trei modele de tip IR-6s, potrivit ”verificărilor” efectuate la faţa locului de către agenţie, a anunţat un purtător de cuvânt IAEA într-un comunicat.
Republica islamică, care a detaliat sâmbătă aceste noi măsuri, a anunţat totodată că va continua să autorizeze acelaşi acces inspectorilor ONU însărcinaţi să-i supravegheze programul nuclear. Duminică, directorul interimar AIEA Cornel Feruţă, s-a dus la Teheran, unde s-a întâlnit cu conducători iranieni.
#Zarif holds talks with #IAEA acting chief in #Tehran#Iran pic.twitter.com/4YxS7sjVU4
— Ruptly (@Ruptly) September 8, 2019
Potrivit acordului în dosarul nuclar iranian din 2015, Iranul este, în acest stadiu, autorizat să producă uraniu îmbogăţit doar cu centrifuge din prima generaţie - IR-1.
Punerea în funcţiune a unor centrifuge avansate ar urma să accelereze producţia de uraniu îmbogăţit şi să crească stocurile ţărili care depăşesc din iulie limita stabilită prin acest acord (300 de kilograme) încheiat între Republica islamică şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania).
AIEA a mai anunţat luni că Teheranul a informat-o duminică cu privire la intenţia sa de a instala în ”cascadă” - un procedeu menit să îmbunătăţească procesul de îmbogăţire - 164 de centrifuge de tip IR-4 şi 164 de modele IR-2m.
Verificările şi urmărirea situaţiei în Iran urmează să fie discutate începând de luni la Viena, unde începe o reuniune trimestrială a Consiliului Guvernatorilor AIEA.
Iranul a început în mai să-şi reducă angajamentele la care a consimţit prin acest acord, ca represalii faţă de decizia luată cu un an mai înainte de Statele Unite de a denunţa acest text şi de a reimpune sancţiuni economice Teheranului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.