Agenţiile de rating Fitch şi Moody's au retrogradat Rusia în categoria ţărilor care riscă să nu poată să-şi plătrească datoria, la o săptămână după ce Vladimir Putin a lansat invazia rusă a Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Moody's a scăzut ratingul datorieipe termen lung de la ”Baa3” la ”B3” şi a anunţat că îşi menţine supravegherea sancţiunilor impuse de Occident Rusiei, iar Fitch l-a redus de la ”BBB” la ”B”, cu o perspectivă negativă.

Aceste ratinguri ale datoriei plasează Rusia în categoria plasamentelor speculatve şi-i vor complica posibilitatea de a se finanţa, în plus faţă de sancţiuni care împiedică investitori americani să cumpere noua datorie şi de împiedicarea accesului Moscovei la pieţe de capital europene.

”Scăderea cu mai multe niveluri a ratingului Rusiei şi menţinerea unei supavegheri (...) au fost declanşate de sancţiunile puternice pe care ţări occidentale le-au impus Rusiei”, mai ales vizând Banca centrală şi marile instituţii financiare ruse, ca represalii faţă de invazia militară rusă a Ucrainei, precizează într-un comunicat Moody's.

Agenţia de rating evocă un ”risc sporit de perturbare” în domeniul rambursării datoriei suverane ruse din cauza unor ”sancţiuni coordonate” şi unor ”îngrijorări majore cu privire la voinţa Rusiei” de a-şi achita datoria.

Potrivit Moody's, riscul este cu mult mai mare decât sancţiunile, ”într-un perimetru mai larg şi mai grav decât se aştepta” şi limitează accesul la rezerve internaţonale ale Rusiei destinate absorbirii şocurilor majore.

Între măsurile economice impuse Moscovei, Uniunea Europeană (UE) a confirmat că şapte bănci ruseşti urmează să fie, începând de la 12 martie, excluse din sistemul de mesagerie SWIFT, un mecanism-cheie în finanţarea internaţională.

Fitch anunţă că se aşteaptă la sancţiuni şi mai ample vizând bănci ruseşti, care vor antrena atât perturbări importante pe termen scurt, cât şi obstacole pe termen mai lung în eficienţa efectuării tranzacţiilor.

Agenţia afirmă că, în cazul unei prelungiri a războiului, în cotextul celei mai slabe creşteri economice, riscul instabilităţii politice în Rusia este cu atât mai important.

”Gravitatea sancţiunilor (...) reprezintă un şoc enorm pentru fundamentul creditelor Rusiei şi ar putea să-i submineze bunăvoinţa de a-şi achita datoria suverană”, precizează Fitch.

O consolidare a sancţunilor şi o deteriorare a relaţiilor internaţionale ar putea conduce la o nouă scădere a ratingului ţării, subliniază agenţia.

O doua rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina are loc joi, cu privire la un armistiţiu.

Agenţia de rating S&P a scăzut ratingul Rusiei săptămâna trecută, introducându-l în categoria specualitivă, din cauza unui risc mare de sancţiuni.

Agenţia a scăzut sâmbătă ratingul datoriei pe termen lung al Ucrainei, cu un nivel, după ce Fitch a luat aceaşi hotărâre, care o consideră un plasament extrem de specualtiv, cu un risc de incapacitate de plată (default).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.