Pandemia covid-19 s-a soldat cu peste 33.000 de morţi în lume, relatează AFP care prezintă noi bilanţuri, noi măsuri şi fapte marcante.
SUA, ”ÎNTRE 100.000 ŞI 200.000 DE MORŢI”
Potrivit estimărilor consilierul preşedintelui american pe tema pandemiei dr. Anthony Fauci, covid-19 ar putea ucide ”între 100.000 şi 200.000” de oameni în Statele Unite.
Donald Trump a apreciat că mortalitatea legată de coronavirus în Statele Unite ”probabil” va atinge perioada de vârf peste două săptămâni şi a prelungit - până la 30 aprilie - recomandări cu privire la distanţarea socială.
BILANŢ-RECORD ÎN SPANIA
Spania a înregistrat duminică 838 de morţi în 24 de ore, un nou record care creşte bilanţul la 6.528 de decese şi antrenează o consolidare a izolării, de teama unei saturări a unităţilor de terapie intensivă din spitale.
ÎNCETINIRE TIMIDĂ ÎN ITALIA
Răspânidrea noului coronavirus în Italia continuă să înregistreze o încetinire timidă - a treia zi consecutiv -, potrivit ultimului bilanţ oficial ce anunţa în total 10.779 de morţi (+756 într-o singură zi) la 97.689 de cazuri.
33.000 DE MORŢI ÎN LUME
Aproape 697.750 de cazuri de infectare - între care 33.244 de decese - au fost declarate în mod oficial în 183 de ţări şi teritorii de la apariţia pandemiei, în decembrie, în China, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor surse oficiale, duminică, la ora 20.00 GMT (23.00, ora României).
Aproximativ 23.860 au murit în Europa - cel mai afectat continent.
China continentală numără 3.300 de morţi la 81.439 de cazuri de contaminare, Iranul 2.640 de morţi 38.309 de cazuri, Franţa 2.606 de morţi la 40.174 cazuri.
IZOLARE
Peste 3,38 miliarde de persoane din aproximativ 80 de ţări sau teritorii sunt îndemnate sau obligate de către autorităţile lor să rămână izolate acasă - adică aproximativ 43% din populaţia mondială, potrivit unui bilanţ realizat cu ajutorul unei baze de date AFP.
Primarul Moscovei a anunţat o izolare generală - începând de luni.
Preşedintele nigerian a ordonat o izolare totală a populaţiei la Abuja şi Lagos.
MAREA BRITANIE - ŞASE LUNI ÎNAINTEA UNEI REVENIRI LA NORMAL
În regatul Unit, adjuncta şefului serviciilor sanitare a anunţat că ţara ar putea să revină la o viaţă normală peste maii mult sau mai puţin de şase luni şi a catalogat ”periculos” să se ridice în mod brusc izolarea la care populaţia este supusă - pe o perioadăde trei săptămâni.
BOLSONARO ÎŞI SFIDEAZĂ PROPRIUL GUVERN
Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a sfidat din nou, duminică, consemnele date de propriul Guvern în vederea opririi răspândirii epidemiei de covid-19 şi a ieşit să se întâlnească cu locuitori ai capitalei, Brasilia. El a spus că ţara ”nuse poate opri”.
Twitter a şters duminică două mesaje de pe contul său oficial, în care el punea în discuţie izolarea decisă în lupta împotriva noului coronavirus, deoarece a ”încălcat regulile” reţelei de socializare.
PACHEBOTUL ZANDAAM INTRĂ ÎN CANALUL PANAMA
Pachebotul Zaandam - la bordul căruia se află patru morţi şi cel puţin două persoane contaminate cu noul coronavirus - şi alt pachebot care-l însoţeşte, Rotterdam, au intrat duminică în Canalul Panama.
EVACUĂRI
Un avion german şi un elicopter aparţinând armatei franceze au evacuat către Germania mai mulţi pacienţi din estul Franţei - unde serviciile de reanimare sunt saturate.
Aproape 700 de europeni au început duminică să părăsească Guatemala - cu un prim zbor de 250 de persoane - din cauza pandemiei noului coronavirus.
BOLIVIA ÎŞI RESPINGE PROPRIII CETĂŢENI
Peste 100 de bolivieni blocaţi la frontiera chilianăau fost împiedicaţi duminică să se întoarcă în ţara lor, care a închs frontiera în lupta împotriva covid-19.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.