Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a folosit de un discurs ţinut luni la Manila pentru a critica Beijingul, reproşând Chinei poziţia sa tot mai militantă în regiunea Indo-Pacific şi faptul că nu şi-a îndeplinit responsabilităţile internaţionale în ceea ce priveşte Ucraina, relatează POLITICO.
În discursul principal rostit în cadrul Forumului de afaceri din Filipine, Ursula von der Leyen a declarat că China, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, "nu şi-a asumat încă pe deplin responsabilitatea care îi revine în temeiul Cartei ONU de a susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".
Ea a avertizat că demonstraţia de forţă militară a Chinei în mările Chinei de Sud şi de Est şi în strâmtoarea Taiwan ar putea avea "repercusiuni globale", menţionând că UE şi-a sporit angajamentul în zona indo-pacifică.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Von der Leyen a făcut, de asemenea, o pledoarie pentru investiţiile UE în regiune. "Nu ne putem alege vecinii, dar putem alege cu cine facem afaceri şi în ce condiţii", a spus ea.
Notând că Filipine exportă 90 la sută din nichel în China, ea a spus că "acest lucru se poate schimba".
"Spre deosebire de alţi investitori străini, noi nu dorim să investim doar în extracţia de materii prime. Vă putem sprijini, de asemenea, în crearea unei capacităţi locale de prelucrare, alimentată de o nouă infrastructură de energie curată", a adăugat ea.
Vizita Ursulei von der Leyen în Filipine este cea mai recentă acţiune de apropiere a liderilor occidentali de această regiune.
Preşedintele francez Emmanuel Macron tocmai a încheiat un turneu în regiunea Indo-Pacific, în cadrul căruia s-a angajat să apere independenţa şi suveranitatea tuturor statelor din regiune.
Administraţia Biden a intensificat, de asemenea, cooperarea în domeniul apărării cu Manila.
UE VREA SĂ COLABOREZE CU FILIPINELE ÎN MATERIE DE SECURITATE MARITIMĂ
Alegerea de anul trecut a lui Ferdinand Macros Jr. în funcţia de preşedinte al Filipinelor, o ţară cu peste 100 de milioane de locuitori, a sporit statutul acesteia ca potenţial partener economic şi de securitate pentru SUA şi Europa, după şase ani de guvernare autoritară a lui Rodrigo Duterte.
Von der Leyen a anunţat totodată relansarea discuţiilor dintre UE şi Filipine cu privire la un acord de liber schimb, care era blocat din 2017. Cele două părţi vor demara în scurt timp un "proces de definire a domeniului de aplicare", a spus ea.
Uniunea Europeană este pregătită să consolideze cooperarea cu Filipine în domeniul securităţii maritime, a mai declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, subliniind importanţa unei regiuni Indo-Pacific libere şi deschise, relatează Reuters. Ea a vorbit după o întâlnire cu preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. la Manila, unde cei doi lideri au discutat o serie de probleme, de la securitate şi comerţ la schimbări climatice.
"Suntem pregătiţi să consolidăm cooperarea cu Filipine în ceea ce priveşte securitatea maritimă în regiune prin schimbul de informaţii, efectuarea de evaluări ale ameninţărilor şi consolidarea capacităţii gărzii dumneavoastră de coastă", a declarat ea într-o conferinţă de presă comună cu Marcos.
Von der Leyen a reafirmat luni sprijinul UE pentru o hotărâre de arbitraj internaţional din 2016 care a invalidat pretenţiile expansive ale Beijingului, afirmând că hotărârea este obligatorie din punct de vedere juridic şi oferă baza pentru soluţionarea paşnică a disputelor. Însă China, ale cărei acţiuni "agresive" în Marea Chinei de Sud au făcut obiectul a sute de proteste diplomatice depuse de Filipine, nu recunoaşte această hotărâre istorică.
"O regiune Indo-Pacific fără ameninţări de coerciţie este cheia întregii noastre stabilităţi, a păcii noastre şi a prosperităţii popoarelor noastre", a declarat Von der Leyen, a cărei vizită la Manila este prima efectuată de un preşedinte al Comisiei Europene în aproape şase decenii.
Von der Leyen a declarat, de asemenea, că Uniunea Europeană va sprijini lupta Filipinelor împotriva schimbărilor climatice, o prioritate pentru noul preşedinte Marcos, care face presiuni pentru a creşte energiile regenerabile în mixul energetic al ţării la 35% până în 2030.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.