Adunarea Generală a Naţiunilor Unite votează marţi un proiect de rezoluţie care cere ”suspendarea imediată a livrărilor, vânzărilor sau a transferurilor, directe sau indirecte, de arme, muniţie şi alte echipamente” către Myanmar, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul de rezoluţie solicită, de asemenea, armatei Myanmar - care a preluat puterea printr-o lovitură de stat din 1 februarie - să pună capăt stării de urgenţă, să oprească orice violenţă împotriva protestatarilor paşnici şi să respecte voinţa poporului, aşa cum a fost exprimată în rezultatele alegerilor din noiembrie.

Rezoluţiile Adunării Generale nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar au o pondere politică.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Spre deosebire de Consiliul de Securitate format din 15 membri, nicio ţară nu are putere de veto în Adunarea Generală.

Myanmar se află în criză de când armata a demis guvernul ales al liderului Aung San Suu Kyi şi a reţinut-o pe ea şi pe oficialii partidului ei, Liga Naţională pentru Democraţie.

Proiectul de text al ONU solicită eliberarea lor.

Armata, care a înfiinţat o juntă militară, s-a plâns de fraudă la alegerile din noiembrie care au readus-o pe Suu Kyi la putere.

Comisia electorală a declarat că votul a fost corect.

Proiectul de rezoluţie al Adunării Generale ”solicită forţelor armate din Myanmar să oprească imediat orice violenţă împotriva manifestanţilor paşnici, a membrilor societăţii civile, a femeilor, a tinerilor, precum şi a copiilor şi a altor persoane”.

Potrivit unui grup de advocacy, cel puţin 788 de persoane au fost ucise de forţele de securitate ale juntei în represiuni împotriva protestelor împotriva guvernării sale.

Armata, care contestă acest număr, impune restricţii stricte asupra mass-media, informaţiilor şi internetului.

Reuters nu poate verifica independent arestările şi numărul victimelor.

Textul ONU îndeamnă, de asemenea, armata să oprească ”atacurile, hărţuirea şi restricţiile asupra personalului medical, apărătorilor drepturilor omului, membrilor sindicatelor, jurnaliştilor şi lucrătorilor din mass-media ... şi restricţiile aplicate internetului şi reţelelor sociale”.

Dacă va fi adoptat, proiectul de rezoluţie va cere militarilor să permită o vizită a trimisului special al ONU în Myanmar, Christine Schraner Burgener, şi să pună în aplicare un plan al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) pentru a pune capăt crizei.

Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au impus luni noi sancţiuni care vizează junta din Myanmar.

Numai Consiliul de Securitate al ONU poate impune sancţiuni obligatorii din punct de vedere juridic sau un embargo asupra armelor, dar diplomaţii spun că Rusia şi China ar putea folosi veto-ul pentru a preveni o astfel de acţiune în Myanmar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.