Un adolescent australian, Yusuf Zahab, în vârstă de 17 ani, a murit într-o închisoare, în Siria, în care era încarcerat de trei ani, anunţă familia sa luni şi pledează în favoarea repatrierii unor femei şi copii deţinuţi în această ţară, relatează AFP.
Yusuf Zahab a murit din ”cauze incerte” în nord-estul Siriei, în Închsoarea Al-Sinaa, denunţă ONG-ul Human Rights Watch (HRW).
Forţe conduse de kurzi deţin presupuşi membri ai Statului Islamic (SI) în această închisoare - care a fost la începutul acestui an teatrul unor confrunătri armate intense între combatanţi SI şi trupe susţinute de către Statele Unite.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Inima ne este zdrobită şi suntem furioşi”, afirmă familia lui Zahab într-un comunicat publicat de HRW.
Yusuf Zahab, în vârstă de 17 ani, născut la Sydney, a fost luat în Siria de către apropiaţi şi a fost arestat de către Forţele Democrarice Siriene (FDS) în 2019.
El a cerut ajutor, în mesaje publicate de HRW, în care scrie că a văzut alţi copii prizonieri ucişi într-un raid jihadist în închisoare.
Ministerul australian de Externe încearcă să confirme decesul tânărului şi să ofere asistenţă consulară familiei acestuia.
”Guvernul australian rămâne profund îngrijorat de situaţia australienilor din nord-vestul Siriei, inclusiv de starea de bine a unor persoane deţinute în închisori şi centre de detenţie”, declară într-un comunicat un purtător de cuvânt al ministerului.
Ţări din Occident se confruntă cu o dilemă în privinţa modului în care să-şi gestioneze cetăţenii deţinuţi în Siria după încheierea operaţiunilor militare împotriva Statului Islamic, în 2019.
Mii de combatanţi au intrat în gruparea jihadistă şi şi-au adus adesea soţiile şi copiii să trăiască în ”califatul” pe care SI l-a proclamat în teritorii cucerite în Siria şi Irak.
HRW estimează că peste 41.000 de cetăţeni străini - majoritatea în vârstă de până la 12 ani - sunt deţinuţi în tabere şi închisori, în nord-estul Siriei, din cauza unor presupuse legături cu SI.
Până la 80 de cetăăţeni australieni - inclusiv 19 femei şi 29 de copii - se află printre aceste persoane, potrivit unei purtătoare de cuvânt a familiilor acstora.
”Vă rugăm să repatriaţi femeile şi copiii australieni rămaşi”, cere familia lui Zahab în acest comunicat.
Directoarea HRW însărcinată cu crize şi conflicte Letta Tayler acuză Australia şi alte guverne de o ”externalizare a responsabilităţii” cetăţenilor lor, abandonaţi în ”condiţii oribile”.
Moartea lui Zahab ”ar trebui să determine aceste ţări să-şi repatrieze de urgenţă cetăţenii deţinuţi” în Siria, subliniază Letta Tayler.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...