Activista de mediu Greta Thunberg va apărea joi în faţa instanţei din Londra, fiind acuzată de tulburarea liniştii publice după ce a perturbat o conferinţă la care au participat şefii marilor companii petroliere şi de gaze naturale din capitala britanică în octombrie.
Suedeza în vârstă de 21 de ani este aşteptată să se prezinte în această dimineaţă la Tribunalul Westminster Magistrates din centrul Londrei pentru începerea procesului său de două zile, potrivit AFP.
Figură mondială în lupta împotriva încălzirii globale, Greta Thunberg a pledat nevinovată pentru infracţiune de tulburare a ordinii publice la o primă audiere în noiembrie, la fel ca şi ceilalţi patru activişti care vor apărea joi alături de ea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ea riscă o amendă maximă de 2.500 de lire sterline, adică aproape 3.000 de euro.
Activiştii de la Greenpeace şi de la Fossil Free London au planificat din nou să le susţină în faţa tribunalului cu pancarte "Faceţi poluatorii să plătească" şi cu portrete ale şefilor marilor companii petroliere, numiţi "adevăraţii criminali ai climei".
În total, 26 de activişti au fost arestaţi pentru că au perturbat accesul la Energy Intelligence Forum, o conferinţă care a reunit marile companii de petrol şi gaze într-un hotel de lux din capitala britanică la 17 octombrie 2023.
În acea zi, activiştii i-au întâmpinat pe participanţi cu sloganul "Ruşine" şi pancarte pe care scria "Opriţi Rosebank" sau "Rosebank ne va ucide", cu referire la controversatul câmp petrolier din Marea Nordului a cărui exploatare a fost autorizată de Londra în septembrie.
"În spatele acestor uşi închise (...) politicienii fără coloană vertebrală fac înţelegeri şi compromisuri cu lobbyiştii din industria distructivă a combustibililor fosili", a declarat Greta Thunberg presei înainte de a fi urcată într-o dubă a poliţiei.
Practic, tânăra activistă este urmărită penal pentru că nu a respectat un ordin al poliţiei londoneze de a nu bloca strada pe care avea loc mitingul.
Eliberată sub control judiciar, a doua zi, ea a participat la o altă manifestaţie în faţa hotelului de cinci stele, alături de alte sute de persoane.
În Marea Britanie, revenirea guvernului conservator asupra unor măsuri cheie de combatere a schimbărilor climatice a stârnit furia militanţilor. Aceştia au lansat o serie de acţiuni în justiţie şi au luat măsuri în ultimele luni, cum ar fi mişcarea Just Stop Oil.
În schimb, aceştia şi-au atras ostilitatea guvernului, care a înăsprit legislaţia pentru a-i pedepsi mai aspru şi a-i descuraja să acţioneze.
Premierul Rishi Sunak insistă asupra faptului că amânarea cu cinci ani a unora dintre aceste măsuri, cum ar fi interzicerea vânzării de maşini noi cu combustie internă şi de cazane alimentate cu petrol, GPL sau cărbune, nu va împiedica Marea Britanie să atingă neutralitatea în materie de carbon până în 2050.
În ciuda criticilor, guvernul a ales, de asemenea, să acorde noi licenţe pentru exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze din Marea Nordului, citând securitatea energetică a Regatului Unit în urma războiului din Ucraina ca fiind una dintre principalele sale preocupări.
Greta Thunberg, care a dobândit o notorietate mondială cu "grevele pentru climatul de la şcoală" începute la vârsta de 15 ani în Suedia, participă în mod regulat la astfel de demonstraţii.
În octombrie, ea a fost amendată pentru că a blocat portul Malmo din Suedia, la câteva luni după ce a fost îndepărtată cu forţa de poliţişti în timpul unei demonstraţii împotriva utilizării cărbunelui în Germania.
La sfârşitul săptămânii trecute, activista s-a alăturat şi unui marş în sudul Angliei pentru a protesta împotriva extinderii aeroportului Farnborough, care este folosit în principal de avioane private.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.