Acţiunea poliţiştilor din judeţul Sibiu pentru oprirea tânărului, cetăţean străin, care a furat o maşină din judeţul Braşov şi a condus-o fără permis şi sub influenţa substanţelor psihoactive, a devenit subiectul unor controverse. Un şofer susţine că maşinile participanţilor la trafic au fost oprite de poliţişti la Şelimbăr, pentru a bloca drumul şi a-l prinde astfel pe şoferul urmărit. De altfel, acesta a provocat, în timpul urmăririi două accidente, între care unul la Şelimbăr, unde a lovit patru maşini, iar trei persoane au fost rănite. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu precizează că misiunea s-a desfăşurat contra-cronometru, dar ”în niciun caz, prin modul de acţiune, poliţiştii nu au folosit maşini ale participanţilor la trafic pentru oprirea şoferului urmărit”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Am fost folosiţi drept scuturi umane de către Poliţia Română!”, a susţinut, într-o postare pe Facebook, Andrei Ghica, unul dintre şoferii ale căror maşini au fost lovite de tânărul urmărit de poliţişti.

FOTO: Facebook Andrei Ghica
FOTO: Facebook Andrei Ghica

El a publicat şi imagini cu autoturismul avariat, precizând că el şi soţia sa nu au fost răniţi, şi a relatat că, duminică, la Şelimbăr, un echipaj de Poliţia le-a făcut semn mai multor şoferi să oprească, blocând astfel ambele benzi de circulaţie pe sensul spre Sibiu.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Cu toţii am rămas în maşini, nedumeriţi, fără nicio explicaţie din partea agenţilor de Poliţie prezenţi la faţa locului. Unul dintre agenţi a trecut pe lângă maşinile noastre deplasându-se în spate, cu un fel de servietă în mână despre care mai apoi am aflat că s-ar numi spike – un dispozitiv cu ţepi menit să oprească forţat un autovehicul in deplasare. N-a mai durat decât câteva secunde până când am fost loviţi din spate, din plin, de maşina despre care am aflat mai apoi că era furată şi condusă de o persoană de cetăţenie elveţiană, fără permis, aflată sub influenţa drogurilor şi care era urmarită de către o maşină de Poliţie. În urma impactului am fost aruncaţi, cu tot cu maşina noastră, aproximativ 15 metri în faţă”, a explicat Ghica.

El a adresat mai multe întrebări în ceea ce priveşte acţiunea poliţiştilor:

”1. De ce a fost nevoie de scut uman atâta timp cât Poliţia avea acel instrument de oprire forţată a maşinilor (banda cu ţepi), care oricum era de ajuns pentru a duce la prinderea făptaşului?

2. Dacă tot ne-au oprit, de ce nu ne-au evacuat rapid înainte de producerea impactului? Ar fi fost doar nişte maşini avariate şi poate nici acelea dacă echipajul de la faţa locului ne-ar fi spus să degajăm benzile de circulaţie şi să ne retragem cu maşinile pe marginea şoselei. (...)”.

Potrivit IPJ Sibiu, poliţiştii din Sibiu şi Braşov au declanşat, duminică, o operaţiune de tip ”năvodul”, după ce au fost sesizaţi că o maşină a fost furată de lângă Făgăraş. La un moment dat, autoturismul a fost observat pe DN1, pe sectorul de drum Veştem - Şelimbăr.

”Cetăţeanul străin urmărit în trafic de către poliţiştii rutieri din cadrul IPJ Sibiu, nu a oprit la semnalele regulamentare efectuate de către aceştia şi, încercând să fugă, pe traseul său a fost implicat în 2 evenimente rutiere. Astfel, a acroşat un autoturism pe DN1, în sensul giratoriu cu DJ 106D, soldat doar cu pagube materiale. Al doilea accident, în care au fost implicate 4 autoturisme s-a produs pe DN1, în Şelimbăr, în apropierea unei staţii de alimentare cu combustibil. Cele 4 maşini erau conduse pe aceeaşi direcţie de deplasare, iar în urma accidentului au rezultat 3 răniţi, 2 femei şi un bărbat”, a arătat sursa citată.

Maşinile erau conduse de un bărbat în vârstă de 48 de ani, din Tălmaciu (rănit în accident), un bărbat de 43 de ani din Scoreiu (victima din acest auto o femeie de 49 de ani, din Scoreiu), un şofer de 50 de ani din Sfântu Gheorghe şi o altă maşină condusă de către o femeie în vârstă de 71 de ani, din Piteşti.

Potrivit Poliţiei, şoferul urmărit, un tânăr în vârstă de 19 ani, cetăţean străin, a fost verificat în bazele de date şi a rezultat faptul că nu este posesor de permis de conducere. De asemenea, el a fost testat cu aparatele din dotare, fiind pozitiv la o substanţă psihoactivă, astfel că a fost însoţit la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii prezenţei în sânge a vreunei substanţe psihoactive.

De altfel, atunci când a fost prins, tânărul elveţian, într-o stare vizibil alterată, a afirmat că dorea să ajungă la ”Hoia Baciu” pentru ”stră-stră-străbunicul său, Contele Dracula, Vlad Ţepeş” şi că speră să poată deveni ”vampir”, întrucât a visat toată viaţa la acest lucru.

Cercetările în acest caz continuă.

După apariţia relatării privind acţiunea poliţiştilor, IPJ Sibiu a transmis că ”toate aspectele care privesc modul de intervenţie a poliţiştilor pentru interceparea în trafic şi reţinerea unui bărbat suspectat de săvârşirea unei infracţiuni de furt, comise în judeţul Braşov, sunt supuse unei analize atent desfăşurate la nivelul instituţiei”.
 
”Subliniem faptul că în niciun caz, prin modul de acţiune, poliţiştii nu au folosit maşini ale participanţilor la trafic pentru oprirea şoferului urmărit. Întreaga misiune, din momentul observării maşinii suspecte în trafic pe DN 1, Hula Bradului şi până la prinderea bărbatului care o conducea, s-a derulat contra cronometru, iar poliţiştii aflaţi în urmărire au avut ca obiectiv prioritar siguranţa celorlaţi participanţi la trafic. Este regretabil faptul că participanţi la trafic au avut de suferit în urma acestei misiuni şi, pentru a stabili dacă au fost sau nu sincope în modul de acţiune a poliţiştilor, modul de intervenţie este analizat de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Pregătire Profesională şi Serviciului Rutier. În funcţie de concluziile care reies în urma acestei analize, vor fi dispuse măsuri în consecinţă”, a precizat IPJ Sibiu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.