Şeful Serviciului Control din cadrul Poliţiei de Frontieră Aurelian Miu a fost eliberat din funcţie, a anunţat, marţi, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care a precizat că ofiţerul nu mai are atribuţii de control, fiind trecut pe o funcţie inferioară. Ea a mai spus că verificările vor continua, pentru că este relevant să ştie în ce context a apărut acea fotografie, la patru ani de la incident. Măsurile au fost luate după ce în presă au apărut imagini în care Aurelian Miu îngenunchează în faţa unei mese la care stau mai mulţi chestori din minister.
"Sunt două aspecte - un aspect care ţine de contextul în care s-a întâmplat ca acel ofiţer să facă acel gest jenant şi acesta s-a clarificat. Urmare acestor verificări, pot să vă spun că poliţistul a fost eliberat din acea funcţie, nu mai exercită atribuţii de control asupra poliţiştilor de frontieră, nu mai puteau fi compatibile aceste responsabilităţi cu statutul funcţiei respective. Ocupă o funcţie inferioară, corespunzătoare gradului profesional pe care îl are. În schimb, pentru mine e relevant să ştiu şi în ce context a apărut acea fotografie după patru ani de zile. Motiv pentru care această verificare va continua cu structura de specialitate a ministerului, structura de protecţie internă care are în competenţă să facă genul acesta de verificări şi vom stabili în ce context de pe înregistrarea unui sistem intern a putut fi făcută acea fotografie şi de ce a apărut în spaţiul public după patru ani de zile. Mie mi se pare că ţinta nu era domnul Miu din poziţia de şef control, ci ţinta era undeva mai sus", a afirmat Carmen Dan.
Ea a mai spus că în acest moment nu sunt indicii care să o determine să decidă schimbarea conducerii IGPF, precizând că o astfel de hotărâre o va lua "în deplină cunoştinţă de cauză şi în baza unei analize amănunţite".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a spus, după vizita de la Ministerul Afacerilor Interne, că în acest caz este vorba despre imaginea ministerului. "E vorba de imaginea ministerului, de o funcţie publică, în cazul acesta de Poliţia de Frontieră, şi cred că ar trebui să fim de două ori mai atenţi, pentru că vorbim totuşi de cadre militarizate, nu sunt civili, dar respectăm toate procedurile legale. Mă interesează să nu se arunce cu pată pe imaginea poliţiştilor, a poliţiştilor de frontieră, a jandarmilor, a tuturor structurilor", a afirmat Grindeanu.
Ministerul Afacerilor Interne arată, într-un comunicat de presă transmis marţi, că în urma verificărilor făcute la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) privind acest incident s-a stabilit că "gestul comisarului-şef Aurelian Miu nu a fost parte a unui ritual, ofiţerul nu a fost obligat de superiori să se aşeze în genunchi, ci a fost o încercare a lui de a-şi argumenta punctul de vedere pe care îl avea într-o discuţie în contradictoriu cu şeful DIPI de la acea dată".
Incidentul a avut loc în 13 februarie 2013, în sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, unde mai multe persoane au rămas după şedinţa de prezentare a bilanţului activităţii instituţiei pentru anul 2012. Imagini de la acel eveniment au fost surprinse de una dintre camerele de supraveghere instalate în sediul IGPF, iar fotografia care a apărut în presă reprezintă o captură de pe aceste imagini, spun reprezentanţii MAI, care menţionează că sistemul camerelor de supraveghere surprinde doar semnal video, fără sunet, iar imaginile sunt stocate în memorie maxim 30 zile, deci nu au putut fi avute la dispoziţia echipei de control.
Potrivit MAi, comisarul şef Aurelian Miu îşi va desfăşura activitatea pe o altă funcţie de nivel inferior, conform gradului său profesional, dar care nu presupune exercitarea unor asemenea activităţi de control asupra personalului poliţiei de frontieră.
De asemenea, MAI arată că ofiţerii Direcţiei Generale de Protecţie Internă a MAI vor face verificări pentru stabilirea modului în care a fost accesat sistemul intern de supraveghere a sediului Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi a persoanei care a realizat fotografia respectivă.
În 24 mai, ziarul Naţional a publicat imagini cu Aurelian Miu îngenuncheat în faţa unei mese pe care se aflau sticle şi pahare şi la care stăteau mai multe persoane. Publicaţia susţinea că scenele s-au petrecut la ultimul etaj al clădirii în care se află sediul Poliţiei de Frontieră şi că la masă sau în încăpere se mai aflau, în afară de Gelu Oltean, care conducea la acel moment DGPI, chestorul Ioan Buda, fost secretar de stat al MAI si actualul inspector şef al Poliţiei de Frontieră, chestorul Marcel Ardelean, şeful Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei, precum şi alţi şefi de structuri din Poliţia de Frontieră.
A doua zi, MAI a anunţat declanşarea unei anchete, confirmând şi că bărbatul din imaginile prezentate este Aurelian Miu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.