Oficialii KazMunayGaz (KMG) International se arată "surprinşi" de acţiunea procurorilor DIICOT care miercuri au descins la sediile din Ploieşti şi Constanţa ale companiei Rompetrol Rafinare, subsidiară a KMG, într-un dosar în care angajaţi ai Rompetrol sunt suspectaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, fals şi înşelăciune. Oficialii KMG explică situaţia batalelor de la rafinăria Vega din Ploieşti şi anunţă că au furnizat toate documentele şi informaţiile necesare soluţionării investigaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Grupul KMG International a luat act cu surprindere de acţiunea DIICOT Ploieşti din acestă dimineaţă, privind proiectul de ecologizare a batalelor istorice de la rafinăria Vega Ploiesti, parte a companiei Rompetrol Rafinare. Menţionăm că Rompetrol Rafinare a răspuns imediat solicitării de informaţii a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Ploieşti şi, ca de fiecare dată, a cooperat cu autorităţile judiciare şi a furnizat toate documentele şi informaţiile necesare soluţionării investigaţiei. Până în acest moment, niciunul din angajaţii Rompetrol Rafinare nu a fost citat anterior pentru a furniza detalii suplimentare privind derularea acestui proiect", transmit oficialii KMG International într-un comunicat dat publicităţii miercuri seară.  
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Aceştia menţionează că Rompetrol Rafinare "va acţiona în continuare cu maximă diligenţă atât în vederea protejării drepturilor sale, cât şi a cooperării cu autorităţile judiciare”, arătând că au "încredere că investigaţia va fi soluţionată cât mai rapid”.
 
În comunicatul remis miercuri seară, Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice al KMG International dă de asemenea detalii cu privire la situaţia batalelor de la rafinăria Vega din Ploieşti.
 
FOTO: KMG
FOTO: KMG
 
Potrivit companiei, în anul 2019, Rompetrol Rafinare a anunţat continuarea programului de ecologizare a batalelor istorice din cadrul rafinăriei Vega Ploieşti, care implică tratarea deşeurilor de gudroane şi transformarea acestora într-un deşeu stabil şi solidificat, depozitat în batale curăţate şi impermeabilizate astfel încât să fie eliminate eventualele pericole pentru sănătatea oamenilor şi a mediului, iar reziduurile să fie valorificate prin coincinerare în fabrici de ciment.
 
În anul 1999, când rafinăria Vega Ploieşti a fost privatizată, cantitatea de deşeuri pe care viitorul acţionar urma să o preia în vederea ecologizării era estimată la circa 62.000 tone, ulterior constatându-se că volumul existent în batale este de cel puţin 6 ori mai mare.
 
"Respectându-şi angajamentul din contractul de privatizare, Rompetrol a eliminat, până la această dată, o cantitate totală de 142.000 tone de deşeuri, costurile suportate de companie fiind de circa 26,1 milioane de dolari USD”, susţine Rompetrol. 
 
În ceea ce priveşte situaţia batalului 18, care face obiectul dosarului deschis de DIICOT, reprezentanţii companiei susţin că lucrări de ecologizare a acestuia de gudroane acide şi reziduuri petroliere au fost executate până în 2009, însă în perioada 2009-2015, în acest batal s-au strâns, pe fondul precipitaţiilor şi al infiltraţiilor, alte cantităţi de ape si sol contaminat.
 
"Astfel, lucrările din batalul 18 au fost reluate în 2019, fiind continuate si finalizate acţiunile de ecologizare, inclusiv montarea unui sistem de senzori pentru monitorizarea stării membranei de impermeabilizare şi, în final, eliminarea deşeurilor tratate, conform cerinţelor legale. Toate sumele investite de companie pentru realizarea acestui proiect au fost asigurate din resurse interne, nu s-au solicitat fonduri publice/europene sau ajutoare de stat”, se arată în comunicatul KMG.
 
Potrivit sursei citate, deşeurile existente în batale, deşeuri rezultate şi depozitate în mare parte în perioada anterioară privatizării rafinăriei Vega Ploieşti, provin din utilizarea unei tehnologii primare de prelucare a ţiţeiului, bazată pe utilizarea acidului sulfuric, au proprietăţi şi caracteristici fizico-chimice neomogene, cum ar fi nivelul de aciditate sau densitate, diferenţele fiind generate de modalităţile de procesare a ţiţeiului care au fost utilizate în trecut, precum şi de produsele rafinate obţinute.
 
Procurorii DIICOT Ploieşti au făcut, miercuri, trei descinderi în Ploieşti şi Constanţa, la sediul companiei Rompetrol Rafinare S.A într-un dosar în care sunt cercetate infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură şi înşelăciune. Anchetatorii suspectează că reprezentanţii rafinăriei Vega din Ploieşti au depus declaraţii false la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova privind ecologizarea unui batal întocmind documentaţia aferentă costurilor pentru astfel de operaţiuni în valoare de peste zece milioane de lei.
 
Procurorii DIICOT susţin că, începând cu anul 2018, mai multe persoane ar fi constituit un grup infracţional organizat, cu scopul de a înşela atât statul român, acţionar cu 44.69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, cât şi pe ceilalţi acţionari ai firmei. 
 
"Prin declaraţii false, membrii grupului infracţional organizat ar fi creat aparenţa că un batal al unei rafinării din municipiul Ploieşti ar fi fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât şi sol contaminat, în condiţiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operaţiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009”, arată anchetatorii.
 
Conform sursei citate, gruparea infracţională organizată ar fi funcţionat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite.
 
"Pe primul palier, ar fi activat reprezentanţii legali ai societăţii comerciale, care ar fi semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare, precum şi anexa la acesta, având ca obiect ecologizarea batalului, prin care se atesta, în fals, necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal. Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adiţional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei, pentru eliminare gudron acid, care, în realitate, nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat. Pe al doilea palier, ar fi activat reprezentanţii legali ai prestatorului, care ar fi semnat, din partea acestuia, contractul încheiat cu societatea comercială şi anexa la acesta, precum şi procesul-verbal de predare-primire amplasament, în cuprinsul căruia se atesta, în fals, necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batal, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal. Aceştia ar fi întocmit, în fals, 4 facturi fiscale emise de prestator către societatea comercială şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar, prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batal, prin efectuarea a 920 de curse”, menţioneză un comunicat al Poliţiei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.