Patru persoane au fost reţinute în dosarul de camătă şi şantaj instrumentat de procurorii din Ploieşti. Suspecţii ofereau împrumuturi cu dobânzi foarte mari unor oameni de afaceri şi unor crescători de animale pe care-i obligau să vândă bunuri pentru recuperarea datoriilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”La data de 10.06.2019 organele de cercetare penală din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă şi şantaj, constând în aceea că raza oraşului Mizil, judeţul Prahova, acţionează un grup infracţional organizat profilat pe săvârşirea infracţiunilor de camătă şi şantaj. Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat faptul că, începând cu anul 2013, inculpaţii C. O., C. C.-C., F. F.au constituit şi condus un grup infracţional organizat”, a transmis, vineri, DIICOT.

Procurorii precizează că principala ţintă a grupului infracţional o reprezintă oamenii de afaceri şi crescătorii de animale din zonă, la acordarea împrumuturilor avându-se în vedere faptul că în situaţia în care debitorii nu vor putea achita împrumutul şi camăta vor fi forţaţi să vândă unele produse, utilaje sau animale, acesta fiind şi raţionamentul pentru care odata cu oferirea banilor cu titlu de împrumut, nu se percep garanţii în natură.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”În funcţie de sumele de bani împrumutate, puterea financiară şi statutul celor care împrumutau banii, dobânda percepută era stabilită procentual, cu precădere între 15% şi 30%, aceasta fiind achitată lunar, de regulă în ultima săptămână a lunii, dar uneori şi la termene bine stabilite. În specificul modului de acţiune al grupului infracţional organizat s-a stabilit faptul că, în relaţia cu crescătorii de animale care le datorau sume de bani, pe fondul deţinerii unei ferme de animale, a unor terenuri agricole cultivate cu cereale necesare hrănirii acestora, precum şi a utilajelor destinate recoltării cerealelor, în situaţia în care debitorii nu puteau achita ratele lunare ori achiziţionau de la aceştia animale sau produse agricole, percepeau sume de bani care depăşeau cu mult valoarea de piaţă a bunului respectiv, urmărind menţinerea unei stări continue de îndatorare, termenele de plată stabilite fiind zilele unor sărbători ortodoxe importante (Paşte, Crăciun), dar şi unele manifestări culturale zonale, precum Bâlciul Sfântului Petru”, au mai transmis procurorii.

Aceştia au reţinut că, deşi, uneori, între membrii grupului infracţional organizat au apărut divergenţe, aceştia şi-au oferit la nevoie sprijin reciproc.

”Astfel, în situaţia în care unul dintre membri era implicat în vreun conflict cu membrii altor familii rivale sau chiar cu alte persoane, precum şi în scopul exercitării de presiuni asupra debitorilor care nu achitau sumele de bani datorate, acesta era sprijinit necondiţionat de către toţi membrii grupului, fapt care a condus la crearea unei stări generale de temere, atât în rândul rivalilor, cât şi a propriilor debitori. De asemenea, în situaţia cercetării unuia dintre membrii familiei de către organele judiciare, membrii grupului se alarmau reciproc şi se deplasau în zona instituţiei, pentru a crea o stare de presiune asupra autorităţilor, dar şi a celorlalte persoane implicate, cu scopul de a îngreuna tragerea lor la răspundere penală, precum si pentru a genera o aşa-zisă stare de anarhie, în încercarea de a-şi arăta şi mentine supremaţia”, au mai precizat procurorii.

Aceştia au menţionat că, în ceea ce priveşte activitatea de camătă desfăşurată de către membrii grupului infracţional organizat, s-a stabilit faptul că, după acordarea împrumuturilor, evidenţele privind datele scadente ale dobânzilor erau ţinute, de regulă, de către inculpata C. C.-C. şi suspecta F. E., care ulterior contactau debitorii în situaţia în care aceştia întârziau cu plata datoriilor. În cazul în care persoanele împrumutate întârziau în continuare în efectuarea plăţilor, li se adresau ameninţări, fiind puşi în legătură telefonică cu liderii grupării, care exercitau acţiuni de intimidare.

Dobânzile obţinute de către membrii grupului, urmare a împrumuturilor acordate persoanelor vătămate sunt în sumă de 1.451.900 lei, 39.700 euro şi 1000 lire sterline (sume provizorii).
În cursul zilei de vineri inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.