Peste 3.000 de permise de conducere au fost reţinute de poliţişti în minivacanţa de Rusalii, iar dintre acestea, 59 au fost reţinute pentru consum de droguri sau alte substanţe interzise, în creştere cu 33,9% faţă de anul precedent, arată datele prezentate, marţi, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Potrivit IGSU, au fost 7.425 de situaţii de urgenţă, mare parte dintre acestea constând în cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat (peste 78%).
”Principalele misiuni din aceste zile au fost fluidizarea traficului şi prevenirea accidentelor grave de circulaţie, asigurarea desfăşurării în siguranţă a evenimentelor publice, gestionarea eficientă a intervenţiilor în situaţii de urgenţă şi a controlului în punctele de trecere a frontierei, numărul persoanelor care au tranzitat frontiera fiind cu aproape 6% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut. Datorită măsurilor luate şi a mobilizării efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente grave, fiind menţinut un nivel adecvat al siguranţei publice”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.
Astfel, în fiecare zi, au fost mobilizate peste 25.500 de efective ale MAI.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit sursei citate, structurile de ordine publică au avut peste 14.600 de intervenţii, iar structurile pentru situaţii de urgenţă - 7.425 de intervenţii, din care 5.739 pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi 599 pentru stingerea de incendii.
Angajaţii MAI au salvat peste o sută de persoane din diferite situaţii de pericol.
În plus, structurile MAI au fost sesizate cu privire la producerea a 4.250 de infracţiuni şi au aplicat 38.220 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 17 milioane de lei.
”În aceste zile, efectivele MAI au efectuat peste 100.000 de verificări cu aplicaţia eDAC pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale. Având în vedere creşterea semnificativă a valorilor de trafic din aceste zile, echipajele rutiere au fost suplimentate la nivelul întregii ţări, beneficiind inclusiv de sprijinul aerian al aeronavelor Inspectoratului General de Aviaţie. În atenţia poliţiştilor au fost şoferii care nu au respectat normele rutiere şi au pus în pericol siguranţa traficului”, a afirmat Dajbog.
Potrivit sursei citate, s-a acţionat zilnic cu aproximativ 300 de radare, fiind reţinute 3.075 de permise de conducere dintre care 59 ca urmare a consumului de droguri sau alte substanţe interzise, în creştere cu 33,9% faţă de anul precedent.
De asemenea, au fost retrase 1.279 de certificate de înmatriculare.
”Numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 25% faţă de anul trecut şi cu mai mult de o treime faţă de anul 2022. Tot în scădere este numărul victimelor accidentelor, cu peste 6%”, a menţionat Dajbog.
Ca urmare a fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, inclusiv de nivel Cod Roşu, s-au înregistrat efecte în 45 de localităţi din 12 judeţe, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 9 curţi, 2 anexe, 5 beciuri şi de pe o stradă, precum şi pentru degajarea a 74 de copaci doborâţi de vânt şi 3 stâlpi prăbuşiţi, fiind avariate 4 autovehicule, 4 blocuri de locuinţe şi o casă.
Structurile MAI au fost prezente şi la manifestările religioase şi evenimentele cu public numeros pentru a preveni producerea unor incidente şi pentru a putea interveni rapid în caz de nevoie. Toate evenimentele s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă, la cele mai importante, numărul de participanţi variind între 5.000 şi 28.000.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în minivacanţa de Rusaliile Ortodoxe, aproape 5.000 de pompieri au asigurat, zilnic, misiunile de protecţie a populaţiei, la nivel naţional.
”Astfel, în perioada 21-24 iunie a.c., echipajele operative au gestionat 7.425 situaţii de urgenţă, mare parte dintre acestea constând în cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat (peste 78% din numărul total de intervenţii, ceea ce înseamnă 5.739 de astfel de situaţii). De asemenea, colegii noştri au intervenit pentru stingerea a 599 incendii, în 44 cazuri pentru descarcerarea victimelor în urma accidentelor rutiere, precum şi în alte 887 de misiuni de protejare a comunităţilor”, a arătat IGSU.
De asemenea, în perioada menţionată, 5.454 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar alte 334 au fost salvate din incendii sau alte situaţii deosebite.
Totodată, pentru protecţia populaţiei, în ultimele patru zile, la nivel naţional au fost transmise 88 de mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT, majoritatea dintre acestea semnalând prezenţa animalelor sălbatice (urşi) în proximitatea comunităţilor şi prognozarea fenomenelor hidrometeorologice sub incidenţa cărora s-au aflat mai multe zone din ţară.
Pe linie preventivă, pompierii au făcut controale la unităţi de turism şi de agrement, cu prioritate la cele la care s-a înregistrat un număr mare de turişti sau la care au fost constatate, pe timpul verificărilor anterioare, deficienţe privind securitatea la incendiu. De asemenea, s-au avut în vedere şi construcţiile sau amenajările destinate pentru organizări de concerte, festivaluri sau spectacole, târguri tematice, campinguri, tabere şcolare sau alte spaţii cu caracter sezonier.
În perioada 21-24 iunie, s-au făcut 158 de controale de prevenire la nivel naţional, iar pentru neregulile identificate în teren au fost aplicate 536 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 453 de avertismente şi 83 de amenzi, în cuantum de 813.500 de lei.
”Important de menţionat este că, în urma verificărilor derulate în această perioadă, nu au existat obiective care să impună aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării, aspect ce reflectă responsabilizarea deţinătorilor în respectarea prevederilor legale destinate siguranţei beneficiarilor”, a transmis IGSU.
În perioada menţionată au fost operaţionalizate patru puncte de prim ajutor în punctele de trecere ale frontierelor Nădlac (judeţul Arad), Borş (judeţul Bihor), Vama Veche (judeţul Constanţa) şi Giurgiu (judeţul Giurgiu), încadrate cu paramedici şi voluntari, pentru asigurarea răspunsului eficient la solicitările primite din partea celor care tranzitează aceste zone. În cele 4 zile, 13 persoane au primit asistenţă medicală din partea echipajelor specializate. Punctele de prim ajutor vor rămâne active pe întreaga perioadă a verii.
De asemenea, în acest weekend a fost operaţionalizat punctul temporar de lucru pe Transfăgărăşan, în zona ”District Piscu Negru”, încadrat cu un echipaj de paramedici SMURD, care asigură intervenţia în cel mai scurt timp şi gestionarea situaţiilor de urgenţă medicală atât în judeţul Argeş, cât şi în judeţul Sibiu, în zona cuprinsă între Barajul Vidraru (Argeş) şi Bâlea Cascadă (Sibiu). Punctul temporar de prim ajutor va rămâne activ pe întreaga durată a sezonului estival, pentru acoperirea în cele mai bune condiţii a misiunilor de sprijin.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.