Un număr de 1.304 dosare penale în domeniul proprietăţii intelectuale au fost înregistrate, anul trecut, la nivelul Poliţiei Române, fiind cercetate 780 de persoane privind săvârşirea a 1.482 de infracţiuni.
”Valoarea bunurilor indisponibilizate în acest domeniu în vederea aplicării măsurilor legale este de 55.663.505 lei, cele mai mari valori înregistrate fiind în cazul produselor textile, şi anume 41.223.590 de lei, şi produselor cosmetice, în valoare de 2.641.190 de lei”, a transmis Poliţia Română, duminică, într-un comunicat de presă.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De exemplu, în 10 mai 2023, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR au făcut 31 de percheziţii domiciliare, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar de evaziune fiscală în formă continuată. Au fost ridicate atunci 5 telefoane mobile, utilizate de persoanele bănuite, împreună cu mai multe documente contabile utile cauzei, fiind instituită şi măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale bănuiţilor, în valoare de 1.217.350 de lei, cât şi poprirea asupra conturilor bancare ale acestora, până la concurenţa a 4.167.321 de lei.
”În perioada 2019-2022, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, persoanele bănuite ar fi dispus înregistrarea în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale a unor tranzacţii fictive, derulate cu societăţi comerciale de tip fantomă, atât rezidente, cât şi nerezidente (Cehia, Germania, Slovacia), controlate direct de aceştia sau prin persoane interpuse, aflate în sfera lor de influenţă, prejudiciind în acest mod bugetul de stat cu aproximativ 1.000.000 de euro, prin compensarea nejustificată a T.V.A. de plată”, a arătat IGPR.
Totodată, în 14 noiembrie 2023, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, respectiv Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au făcut 42 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Vâlcea, la locuinţele unor persoane bănuite de ilegalităţi în domeniul comercializării deşeurilor de materiale reciclabile feroase şi neferoase.
”În cele două dosare penale, sunt efectuate cercetări faţă de 28 de bănuiţi, persoane fizice şi juridice, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2016-2022, persoanele cercetate ar fi operaţionalizat circuite comerciale fictive prin interpunerea în lanţul tranzacţional a unor societăţi cu un comportament atipic, înregistrând documente false de achiziţii deşeuri de materiale reciclabile de la persoane fizice, sumele încasate din vânzarea bunurilor fiind decontate prin sistemul bancar prin diverse retrageri numerar, în baza unor justificări nereale. De asemenea, în calitate de furnizori ai societăţilor administrate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, ar fi omis să evidenţieze în contabilitate livrări către diverşi parteneri beneficiari”, a menţionat sursa citată.
Poliţiştii au stabilit că persoanele cercetate ar fi controlat 16 societăţi comerciale, iar prin intermediul acţiunilor întreprinse ar fi fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 66.000.000 de lei, reprezentând impozit pe profit rezultat din vânzări, respectiv impozit pe profit rezultat din achiziţii de la persoane fizice şi juridice.
De asemenea, în 12 iulie 2023, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu cei ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din Poliţia Română, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au făcut 35 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi judeţul Ilfov, într-un dosar penal pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals în declaraţii.
”Din cercetările efectuate până în prezent a reieşit faptul că, începând cu anul 2018, în municipiul Bucureşti, mai multe persoane ar fi efectuat tranzacţii succesive de vânzare-cumpărare pentru imobile – terenuri aflate în patrimoniul unei instituţii publice (respectiv al unui consiliu), prin utilizarea unor sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile falsificate, care ar fi atestat, în mod nereal, faptul că «proprietarii» iniţiali ar fi dobândit imobilele în cauză în baza uzucapiunii de 30 de ani. Imobilele astfel intabulate ar fi fost vândute către persoane interpuse şi, ulterior, în unele cazuri, revândute către persoanele care se ocupau de falsificarea actelor, iar, în alte cazuri, către cumpărători de buna credinţă, care ar fi achitat sume consistente de bani, chiar dacă terenurile tranzacţionate se cuvin de drept statului român. Prin activitatea infracţională desfăşurată, persoanele cercetate ar fi obţinut venituri de aproximativ 6.000.000 de euro”, a mai arătat Poliţia.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.