Patru persoane au fost duse la audieri la Poliţia Cluj, în urma percheziţiilor în dosarul de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic şi tăinuire cu un prejudiciu estimat la 2 milioane de euro. Mai mulţi bărbaţi, din Bucureşti şi judeţul Mureş, sunt suspectaţi că ar fi făcut un transfer fraudulos în valoare de 41,69 de criptomonede de la un cetăţean britanic care intenţiona să le vândă.
Potrivit Poliţiei Române, în urma celor 3 percheziţii domiciliare făcute, joi, de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj – Serviciul de Investigaţii Criminale, cu sprijinul poliţiştilor Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, în municipiul Bucureşti şi judeţul Mureş, au fost descoperite şi ridicate înscrisuri, telefoane mobile şi o cutie de ambalare a unui dispozitiv de tip portofel digital.
De asemenea, au fost descoperite şi ridicate instrumente concepute sau adaptate în scopul clonării cardurilor bancare – skimming, medii de stocare, cartele SIM, dar şi o armă din categoria celor supuse autorizării, urmând a se stabili respectarea prevederilor legale de deţinere.
”Din cercetări a reieşit că, în cursul lunii aprilie 2021, un cetăţean britanic, de 35 de ani, care intenţiona să vândă 41,69 de criptomonede, prin intermediul unei tranzacţii directe, fără utilizarea unei platforme de tranzacţionare, ar fi stabilit o legătură cu un grup de bărbaţi din municipiul Bucureşti şi din judeţul Mureş. Din grupul respectiv ar fi făcut parte şi un bărbat de 48 de ani, identificat drept intermediar pentru clientul principal al criptomonedelor. Sub pretextul realizării tranzacţiei, acesta i-ar fi solicitat cetăţeanului britanic crearea unui cont pe o platformă online, de tipul unui portofel digital care înregistrează tranzacţiile securizat, unde să transfere criptomonedele în cauză, urmând ca, ulterior, să fie finalizată tranzacţia”, afirmă poliţiştii.
La câteva zile după acea întâlnire, bărbaţii ar fi revenit, context în care ar fi reuşit preluarea fără drept a datelor de înregistrare în portofelul digital al britanicului, după care ar fi realizat un transfer fraudulos în valoare de 41,69 de criptomonede.
Bărbatul de 48 de ani ar fi menţionat că se întoarce în câteva momente cu contractul de vânzare-cumpărare, fără a reveni.
În baza investigaţiilor efectuate, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au constatat că volumul integral al criptomonedelor respective ar fi fost fragmentat, prin numeroase transferuri efectuate către diverse portofele digitale.
Potrivit sursei citate, au fost puse în aplicare 4 mandate de aducere, persoanele fiind duse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, în vederea audierii.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din Poliţia Română.
Activitatea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mureş şi Prahova.
În cauză sunt continuate cercetările sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.
Activităţile au avut loc într-un dosar penal de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic şi tăinuire. La momentul săvârşirii infracţiunilor, prejudiciul cauzat a fost evaluat la aproximativ 2.000.000 de euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.