Furtuna care a produs pagube în judeţul Arad, vineri seară, a provocat distrugeri şi la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor, deţinută de stat, conducerea susţinând că pierderile sunt de cel puţin şase milioane de lei. Martorii susţin că staţiunea a fost lovită de o tornadă, care a avariat mai multe cădiri şi a distrus culturile de pe sute de hectare de terenuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad, Gheorghe Săplăcan, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că instituţia de stat a suferit pagube ”de cel puţin şase milioane de lei, la o primă vedere, dar ar putea ajunge chiar la zece milioane de lei”, în urma furtunii care a afectat o parte din judeţul Arad.

Staţiunea are 740 de bovine şi se află la marginea municipiului Arad, lângă Pădurea Ceala, unde zeci de copaci au fost rupţi de vijelie, dar şi peste 20 de stâlpli de electricitate.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Astfel, staţiunea a rămas fără energie electrică, însă vijelia a provocat distrugeri importante la clădirile existente, la stocurile de cereale şi pe terenurile agricole gestionate.

”Am fost în mijlocul unei tornade, care a smuls efectiv acoperişurile unor grajduri şi le-a aruncat la o distanţă de 500 de metri în câmp. Pagubele sunt foarte mari, avem multe clădiri afectate grav, utilaje agricole avariate, stocuri de cereale compromise din cauză că depozitul a rămas fără acoperiş, iar ploaia l-a inundat. Este o situaţia nemaîntâlnită în această zonă”, a spus Săplăcan.

Conform sursei citate, vijelia a distrus acoperişurile a nouă grajduri, a distrus parţial moara de cereale, un depozit în care se află 300 de tone de cereale, dar şi alte clădiri în care se află laboratoarele de cercetare moleculară.

Totodată, Săplăcan susţine că au fost compromise culturile de grâu de pe 305 hectare şi cele de rapiţă de pe 100 de hectare de teren.

Alimentarea cu energie electrică a staţiunii a fost reluată în jurul orei 01,00, când a fost posibilă mulgerea vacilor, sistemul fiind unul automatizat.

”Dacă nu venea curentul, eram în situaţia de a sacrifica o sută de vaci a doua zi, pentru că nu puteau fi mulse. Noi avem alimentare din două surse, o linie dinspre Pecica şi una dinspre Fântânele, astfel că până aucm nu ne-am pus problema achiziţiei unui generator de electricitate, mai ales că nu avem fonduri. Această achiziţie va deveni prioritară, pentru că am văzut că nu ne putem pune cu natura, care a rupt stâlpii de la ambele surse de alimentare cu energie”, a spus Săplăcan.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad asigură fondul genetic al bovinelor pentru România şi gestionează în total aproape 1.200 de hectare de terenuri agricole.

Furtuna a afectat municipiul Arad şi mai multe zone din judeţ, provocând distrugeri importante. Un bilanţ al pagubelor este în curs de realizare la Prefectură, însă primele raportări arată că numeroae clădiri din Arad şi localităţi învecinate au fost avariate, mai multe maşini au fost distruse de copaci rupţi, unele drumuri au fost blocate câteva ore de copaci, iar mii de gospodării au rămas fără electricitate. Pe autostrada A1 au fost răsturnate de rafale două TIR-uri şi un microbuz, iar vehicule au mai fost răsturnate şi pe drumuri naţionale şi judeţene, fără a exista răniţi în acest cazuri.

Un număr de 11 persoane au ajuns la spital în cursul serii, fiind vorba despre muncitori ai unei fabrici de la marginea municipiului Arad, răniţi de o uşă mare din sticlă care a fost ruptă de vijelie şi a lovit grupul de persoane. Starea pacienţilor este bună, aceştia având fracturi, traumatisme şi plăgi provocate de sticla spartă. Acest caz este în cercetare la Inspectoratul Teritorial de Muncă, fiind considerat un accident de muncă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.