Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, audiată marţi în comisia de apărare din Parlament în legătură cu modul de intervenţie a forţelor de ordine la mitingul din 10 august, din Piaţa Victoriei, consideră că ar trebui să se vorbească la un moment dat şi despre agresivitatea protestatarilor care au forţat cordonul de jandarmi şi au încercat să intre în curtea sediului Guvernului. După un schimb aprins de replici între membrii comisiei, conducerea acesteia a luat decizia ca audierea ministrului să se desfăşoare fără prezenţa presei, pe motiv că s-ar vorbi şi despre informaţii clasificate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Poate că o să ajungem să vorbim şi despre gradul de agresivitate al celor care au forţat intrarea în Guvern şi al celor care au pus o presiune constantă şi foarte puternică pe dispozitivul de jandarmi. Eu sper să ajungem şi în acel punct”, a declarat ministrul de Interne Carmen Dan în timpul audierii din comisia de apărare.

Unul dintre membrii comisiei a întrebat-o pe Carmen Dan dacă îşi poate asuma răspunderea politică pentru un management neperformant, având în vedere cele întâmplate în Piaţa Victoriei la mitingul din 10 august.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În replică, ministrul de Interne i-a atras atenţia deputatului că se antepronunţă şi că nu are suficiente date pentru a putea afirma că Ministerul de Interne nu şi-a făcut bine treaba.

"Nu cumva vă antepronunţaţi? Nu cumva aveţi o atitudine mai mult politică decât tehnică şi profesională? Nu cumva aţi ieşit din sfera obiectivismului? Cred că după ce parcurgeţi acest raport veţi putea fi îndreptăţit să trageţi concluzii. Dar până atunci, aşa cum aţi precizat, este treaba altor instituţii. Nu aveţi suficiente date ca să puteţi spune că MAI nu şi-a făcut datoria", a spus Carmen Dan.

A urmat un schimb de replici între membrii comisiei de apărare, după ce preşedintele acesteia, Dorel Căprar, a solicitat presei şi celor care nu au certificat ORNISS să părăsească sala. Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a propus supunerea la vot a continuării audierii ministrului şi a reprezentanţilor Jandarmeriei în prezenţa jurnaliştilor fără să se vorbească despe informaţiile care sunt clasificate.

Deputatul PMP Robert Turcescu a atras atenţia că opinia publică trebuie să cunoască răspunsurile la întrebările puse de comisie.

"Vreau să protestez categoric. Cred că opinia publică din România are dreptul să afle prin intermediul presei prezente aici răspunsul la aceste întrebări. Vă solicit să vă gândiţi foarte atent la decizia pe care o veţi lua. Cred că este de acord şi doamna ministru să răspundă la întrebările care au fost adresate, evitând acele zone sensibile. Suntem într-o perioadă în care opinia publică are nevoie de lămuriri. Nu puteţi face în acest moment, decât comiţând o gravă eroare, evacuarea presei din sală. Nu se poate face aşa ceva. De-aia ne-am întâlnit aici, e bine că s-a întâmplat acest lucru, e chiar o dovadă de transparenţă remarcabilă în actualul context. Vă rog să încercaţi să menţineţi acest spirit de transparenţă. E necesar să rămână presa”, a spus Robert Turcescu.

Preşedintele comisiei l-a ironizat pe deputatul PMP, spunând că nu se face nicio evacuare. El a citat regulamentul Camerei Deputaţilor şi a subliniat că răspunsurile la întrebările puse de membrii comisiei necesită răspunsuri cu informaţii clasificate.

"Domnii deputaţi pot da dânşii mai departe la presă ce s-a întâmplat, dar este asumarea dânşilor. Despre asta este vorba. Putem discuta absolut orice. Dacă facem procedura şi itnraţi în posesia raportului, îl studiaţi, vă fundamentaţi o poziţie sau putem discuta, aşa cum am făcut până acum, tot încercând să evităm anumite subiecte. Dacă aici suntem într-o emisiune, înţeleg că trebuie să avem genul acesta de comportament. Îmi cer scuze, eu am crezut că sunt în faţa unei comisii care are dorinţa de a afla amănunte concrete, tehnice”, a spus la rândul său ministrul Carmen Dan.

La şedinţa comisiei parlamentare, convocate în urma solicitării PNL, sunt prezenţi, alături de Carmen Dan, maiorul Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei din Piaţa Victoriei, şeful DSU, Raed Arafat şi fostul şef al Jandarmeriei Sebastian Cucoş.

Incidente extrem de violente au avut loc în 10 august la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii.

Reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut că intervenţia de la miting a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind "eminamente defensive", iar acţiunile au fost reactive. La rândul său, ministrul Carmen Dan spunea că intervenţia Jandarmeriei a fost una legitimă, de restabilire a ordinii publice, justificată de provocările huliganilor.

Peste 400 de persoane au fost rănite, iar Parchetul General face o anchetă cu privire la modul de intervenţie a Jandarmeriei. Numărul persoanelor care au depus plângeri în dosarul violenţelor de la protest ajunsese luni la 351.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.