Pilotul Adrian Stancu, rănit în urma prăbuşirii unui avion Mig 21 Lancer la Constanţa, nu îşi poate mişca picioarele, riscul de paralizie fiind foarte mare, şi va fi supus marţi unei intervenţii chirurgicale la coloană
Conform comandantului spitalului, medicul Florentina Ioniţă-Radu, bărbatul a fost adus la ora 16.45 la Unitatea Primire Urgenţe de la Spitalul Militar Central din Capitală, fiind evaluat de o echipă pluridisciplinară formată din ortoped , neurochirug, terapie intensivă, specialist în chirugie buco-maxilo-facială, şi făcându-i-se o tomografie computerizată.
"Pacientul are un politraumatism prin catapultare, leziunile cele mai importante sunt leziunile de coloană vertebrală, are o fractură cu tasare de corp vertebral T4 şi L1, dar cea mai importantă afecţiune este tasarea corpului vertebral L1, care este o tasare cu deplasare de fragmente osoase care comprimă canalul medular şi determină o parapareză, adică pacientul nu-şi poate mişca picioarele în acest moment", a explicat comandant, director general, general de brigadă medic conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu.
Pilotul mai are o contuzie toracică minoră şi o pleurezie minimă bilaterală, o contuzie craniană minoră şi o fractură de calcaneu.
Adrian Stancu va fi internat la Secţia de neurochirurgie şi până marţi dimineaţă se va afla la Terapie Intensivă pentru a fi stabilizat, urmând ca la ora 11.00 să înceapă operaţia la coloană.
"Pacientul a fost internat până marţi dimineaţă, în Terapie Intensivă, unde se vor face proceduri complexe de sedare, de analgezie, antibioterapie şi corticoterapie. Marţi dimineaţă la ora 11 este programată intervenţia chirugicală, medicii apreciind că este mult mai bine să se stabilizeze, întrucât din cauza hematomului local şi al intervenţiei complexe pe coloană, ,există un risc maxim de sângerare", a explicat medicul.
Pacientul a fost internat până marţi dimineaţă, în Terapie Intensivă, unde se vor face proceduri complexe de sedare, de analgezie, antibioterapie şi corticoterapie. Marţi dimineaţă la ora 11 este programată intervenţia chirugicală, medicii apreciind că este mult mai bine să se stabilizeze, întrucât din cauza hematomului local şi al intervenţiei complexe pe coloană, ,există un risc maxim de sângerare.
„Oricum noi suntem pregătiţi cu sânge pentru că sigur va avea nevoie de o canttiate importantă de sânge. Nu avem nevoie ca oamenii să doneze, colegii pilotului deja s-au oferit să doneze, dar avem stoc acum. De asemenea, în cadrul intervenţiei chirugicale se vor folosi materiale speciale din titan care permit o sinteză locală şi noi apeciem că dacă lucrurile merg bine, pacientul s-ar putea mobiliza şi se poate începe recuperarea. Dar acest lucru este o supoziţie, mai multe date vom avea mâine, după intervenţia chirugicală”, a mai spus directorul general al Spitalului Militar Centrall.
La rândul lui, colonel dr. Marian Mitrică, şeful secţiei de neurochirurgie, a spus că riscul să rămână paralizat este destul de mare, pentru că este o intervenţie destul de serioasă.
„Este un traumatism destul de recent care presupune existenţa unor fragmente de corp vertebral care determină o compresiune asupra măduvei spinării. Este o operaţie destul de serioasă, pentru că, în primul rând, aceste fragmente trebuie îndepărtate, după care se face fixarea coloanei cu aceste şuruburi. Am avut operaţii de acest gen şi lucrurile au mers în proporţie de 99 la sută cu rezultate foarte bune. Dacă totul merge bine, în 48 de ore poate începe recuperarea. Pentru acestă operaţie este nevoie mai întâi de logistică extraordinară, pentru că este vorba de materiale, şururburi, tija din titan şi alte materiale, o cantiate mare de sânge , antibiotice”, a mai spus Mitrică.
Medicii sunt optimişti, mizând şi pe tinereţea pacientului, care are 35 de ani.
„Pacientul poate avea şanse mari de recuperare fiind foarte tânăr, are 35 de ani”,a mai spus comandantul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central din Bucureşti.
Locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronavă MiG 21 LanceR a Forţelor Aeriene Române, s-a catapultat luni, în jurul orei 11.15, în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localităţii Nazarcea, judeţul Constanţa, în timpul executării manevrelor de aterizare.
El a fost recuperat, i s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Judeţean Constanţa.
Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti, decolase în jurul orei 10.00 de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exerciţiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfăşoară împreună cu forţele aeriene bulgare.
”După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecţiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcţionare ai acestuia. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbuşindu-se în zona menţionată, în afara ariilor locuite”, a anunţat MApN.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.