Anchetatorii au descoperit, în urma percheziţiilor care au vizat gruparea ce a deschis primul laborator de produse anabolizante în România, că suspecţii aveau pe stoc produsele necesare pentru un milion de doze. Gruăparea era condusă de un cetăţean din Republica Moldova, absolvent al Facultăţii de Farmacie. Încă de la constituire, grupul trimitea precursorii pentru droguri din China, prin firme de curierat. Până acum, anchetatorii au documentat activitatea în urma căreia gruparea a obţinut cel puţin un milion de euro.
”În urma celor 37 de percheziţii efectuate în România şi Republica Moldova, au fost descoperite şi ridicate 340.000 de comprimate conţinând diverse substanţe, 20.000 de flacoane cu doze multiple de substanţe, 28.000 de fiole, 433 de seringi, 8.500 de etichete, 6,5 kilograme de pulberi active, 46 de litri de substanţe active lichide şi 100 de kilograme de celuloză microcristalină”, au transmis, joi, DIICOT şi IGPR, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului, de asemenea, au fost ridicaţi 47.000 de euro, 42.000 de lei, 193.000 de lei moldoveneşti, 15.800 USD, precum şi 8 ceasuri de lux, 2 cristale, posibil pietre preţioase, 5 autoturisme, 2 portofele de criptomonede offline, 25 de telefoane mobile şi 17 carduri bancare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Din cercetări a rezultat faptul că grupul infracţional ar fi avut pe stoc produse şi substanţe active suficiente pentru producerea a peste un milion de doze de anabolizante (sub formă de comprimate, fiole, flacoane sau pulberi). În cauză, s-a reţinut că mai mulţi cetăţeni, cu dublă cetăţenie română/moldovenească, ar fi constituit, în a doua jumătate a anului 2021, un grup infracţional organizat specializat în fabricarea de produse care conţin substanţe dopante cu grad de mare risc”, arată anchetatorii.
Aceştia precizează că grupul infracţional organizat ar fi fost condus de o persoană bănuită, absolventă a facultăţii de farmacie din Republica Moldova.
”Profitând de modificările aduse Legii nr. 104/2008 în anul 2021, grupul infracţional organizat şi-ar fi intensificat activitatea infracţională, sens în care ar fi înfiinţat un laborator clandestin de fabricare a produselor care conţin substanţe dopante cu grad de mare risc situat în judeţul Bacău. Precursorii necesari fabricării produselor conţinând substanţe dopante cu grad de mare risc ar fi fost introduşi în România prin intermediul unor colete expediate din China”, se mai arată în documentul citat.
Potrivit poliţiştilor şi procutorilor, după primirea substanţei active, membrii grupului infracţional ar fi fabricat produsele în laboratorul clandestin, după care ar fi expediat produsele finite consumatorilor de astfel de substanţe de pe teritoriul României şi al Uniunii Europene.
”Din actele de urmărire penală, a reieşit faptul că, începând cu a doua jumătate a anului 2021, membrii grupului infracţional ar fi expediat colete în urma cărora ar fi obţinut cel puţin 1.000.000 de euro, sumă care ar fi fost investită în bunuri aflate pe teritoriul Republicii Moldova”, mai arată anchetatorii.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a 11 persoane bănuite care vor fi prezentate magistraţilor în cursul zilei de joi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.