Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Bogdan Nica, afirmă că nu instalaţia de oxigen ar fi fost cauza producerii incendiului de la Secţia de boli infecţioase, el avansând ca posibilă cauză fie o defecţiune la un aparat, fie o scânteie produsă în timp ce patul se mişca, din cauza unui bolnav „foarte agitat”.
„Există autorizaţie parţială, pentru că în rest a trebuit să modificăm documentaţia. Când am venit eu manager, am descoperit că aici nu erau planuri şi a trebuit să refacem planuri şi să depunem documentaţia, mai ales după ce am modificat instalaţia de oxigen şi am pus-o pe stocator şi nu pe butelii. Cu firmă autorizată, în loc să se trateze bolnavii cu oxigen din butelie, se tratează din stocator, stocator cu oxigen lichid şi pe rampe de oxigen”, a declarat, joi, managerul SJU Ploieşti, Bogdan Nica.
Acesta a menţionat că în salonul care a luat foc se aflau doi pacienţi care respirau cu măşti de oxigen şi care aveai nevoie de cantitate mare de oxigen.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Nu de la instalaţia de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, ci probabil a fost o defecţiune, fie la un aparat, un pulsoximetru, fie faptul că patul a fost mişcat, bolnavul era foarte agitat, s-a mişcat patul şi probabil s-a produs o scânteie între pat şi parchet. Se întâmplă. (...) E un risc asumat când tratezi cu cantităţi mari de oxigen, la orice mică scânteie sau chiar spontan, spun specialiştii, se poate aprinde oxigenul”, a adăugat Nica.
Potrivit acestuia, infirmiera rănită încerca sî îi repună masca bolnavului, care era foarte agitat şi atunci s-a micşat patul,
„Colega ei a venit cu un extinctor, a stins imediat costumul şi după aia au intervenit cu extinctoare în salon. A venit şi ISU în 10 minute şi incendiul s-a stins în 3 minute. Practic era localizat la un singur salon. Asta mi-au spus colegii mei, mai departe, specialiştii şi anchetatorii vor stabili exact cauzele”, mai explică managerul unităţii medicale.
Acesta a explicat că salonul avea inclusiv uşă către exterior, care era deschisă periodic
„Există un instructaj pe care l-am făcut cu tot personalul şi de aia sunt mirat de ce s-a întâmplat pentru că aici era cel mai bun personal şi aici se respectau... şi nu numai aici, în toate secţiile, absolut toate măsurişle. Ca dovadă, ama avut 387 de bolnavi la un moment dat, cu cantităţi imense de oxigen, am depăşit 10.000 de litri de oxigen pe zi, plus butelii şi nu s-a întâmplat absolut nimic. Aveam senzori de oxigen şi aici”, mai spune medicul.
Întrebat dacă senzorul care trebuie să determine o concentraţie periculoasă de oxigen era montat, acesta a a răspuns afirmativ, iar ancheta va stabili dacă funcţiona.
Întrebat despre neregulile găsite de pompieri la ultimele controale, Bogdan Nica a mai afirmat că „absolut niciun spital din Prahova nu e în regulă pentru că sunt necesare investiţii foarte mari”, el arătând că spitalul a remediat peste 90% din neregulile constatate de pompieri în urmă cu peste jumătate de an.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.