Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut, marţi, şase percheziţii în judeţul Neamţ, la persoane suspectate de cămătărie şi şantaj. Suspecţii ofereau împrumuturi cu dobândă de 100% şi reţineau cărţile de identitate ale celor cărora le ofereau bani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Politiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, sub coordonarea  procurorului D.I.I.C.O.T. -  B.T. Neamţ, au documentat activitatea  unui  grup infracţional organizat specializat în cămătărie şi şantaj. Astăzi, 19 mai, poliţiştii au desfăşurat 6 percheziţii la domiciliile persoanelor bănuite, în urma cărora au ridicat mai multe înscrisuri, în vederea continuării cercetărilor”, a transmis, marţi, Poliţia Română.

DIICOT a precizat, la rândul său, că, în perioada 2017 – 2020,  un suspect  a constituit un grup infracţional organizat, structurat pe relaţii familiale – fraţi, nepoţi, cumnaţi, la care au aderat şi alţi suspecţi, având ca scop comiterea unor infracţiuni de camătă, perceperea unor taxe de protecţie şi şantaj.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Liderul grupării, un bărbat de 38 de ani, din Piatra Neamţ, ar fi acordat bani cu titlu de împrumut, mai multor persoane, pentru care ar fi perceput dobânzi lunare de 100% din suma acordată.

”Pentru a garanta returnarea banilor sau a dobânzilor percepute, bărbatul i-ar fi obligat pe debitori să îi predea cărţile de identitate, în baza cărora ar fi încasat lunar alocaţiile, ajutoarele sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau cei în cauză.  În vederea recuperării banilor, membrii grupului ar fi exercitat acte de constrângere fizică şi psihică împotriva persoanelor care nu reuşeau să restituie, la termen, sumele datorate”, au transmis autorităţile.

De asemenea, membrii grupării ar fi constrâns mai multe persoane să întocmească contracte de închiriere a unor locuinţe sociale gestionate de o societate comercială din Piatra Neamţ, cu scopul de a-i determina să le remită lunar sume cuprinse între 500 şi 1000 de euro, pentru a le permite folosirea imobilelor.

”În situaţia în care aceştia s-ar fi aflat în imposibilitatea de a mai achita ratele lunare, i-ar fi determinat să îşi părăsească imobilele”, au mai precizat Poliţia şi DIICOT.

Procurorii au menţionat că, ulterior, locuinţele rămase libere erau gestionate de către membrii grupului infracţional, cu acceptul unor persoane din conducerea societăţii menţionate, fiind închiriate neoficial altor persoane sau folosite de către aceştia pentru a depozita bunuri provenite din alte fapte de natură penală (furturi, tâlhării).

”În cazul în care unul dintre debitori nu achita rata la data stabilită, creditorii apelau la liderul grupului infracţional  care decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar activităţi de ameninţare, precum şi cine va fi persoana care să execute acele acte. S-a reţinut faptul că membrii acestei grupări au controlat Cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa de pe raza municipiului Piatra Neamţ, zone ce sunt locuite de către asistaţi sociali în imobile aparţinând de S.C. Locativ Serv Piatra Neamţ”, a mai transmis DIICOT.

În cursul lunii mai 2019, în scopul recuperării unor sume de bani sustrase, membrii grupului infracţional ar fi exercitat acte de violenţă asupra unui bărbat din localitatea Bârgăoani. Pe fondul acestora constrângeri, bărbatul le-ar fi remis 1.300 de euro, 700 de lei şi un telefon mobil. 

Totodată, liderul grupării, aflat în prezent în stare de deţinere, fiind cercetat într-o cauză penală privind infracţiunea de şantaj, ar fi constrâns persoana vătămată în vederea retragerii plângerii penale formulate împotriva sa.

În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 5 -  10 mai a.c., cel în cauză ar fi exercitat presiuni asupra unei persoane încarcerate pentru a-i remite 400 de euro, cu titlu de taxă de protecţie.

15 persoane au fost duse la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, camătă, tâlhărie calificată, influenţarea declaraţiilor, lipsire de libertate în mod ilegal şi şantaj, urmând a fi dispuse măsurile legale.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.