Nouă persoane sunt blocate, luni după-amiază, într-o peşteră din Munţii Apuseni, din cauza unei viituri produse în urma unei ploi puternice, DN 75, care asigură accesul în zonă, fiind blocat de aluviuni. Două dintre persoanele blocate sunt speologi experimentaţi, iar restul sunt turişti francezi, printre care este posibil să fie şi copii, a declarat pentru News.ro suprefectul judeţului Alba, Maria Albu. Speologi de la Cluj şi salvamontişti din Alba intervin pentru recuperarea turiştilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE 19: 54 - Salvatorii speologi din Cluj au început operaţiunea de salvare a celor nouă persoane blocate într-o peşteră din Munţii Apuseni

O echipă de salvatori speologi de la Salvaspeo Cluj a ajuns, luni seară, la peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni şi a început operaţiunea de salvare a celor nouă persoane rămase blocate în interior în urma unei viituri, a declarat pentru News.ro subprefectul de Alba, Mihaela Albu. Ea precizat că s-a luat legătura cu cei nouă şi ”sunt semnale că sunt teferi”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Din informaţiile de la faţa locului reiese că echipele de salvatori au intrat în peşteră, s-a luat legătura cu ei şi sunt semnale că sunt teferi şi urmează procedura de instalare a echipamentelor şi scoaterea la suprafaţă. Din ce ni s-a spus a scăzut şi nivelul apei”, a spus subprefectul Mihaela Albu.

Ea a adăugat că încă nu se cunosc date foarte certe despre identitatea celor nouă persoane blocate în peşteră, acestea urmând să fie comunicate după ce salvatorii vor ajunge la ei.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Alina Marescu, a declarat, luni seară, pentru News.ro, că echipele de intervenţie de la Secţia Alba a CNADNR şi echipele Primăriei Sălciua au reuşit să deblocheze DN 75, care a fost acoperit de aluviuni mai multe ore, în urma viiturii.

Marescu a spus că, la ora transmiterii acestei ştiri, se lucrează la deblocarea drumului din comuna care permite accesul spre peştera Huda lui Papară, care este acoperit de aluviuni, circulaţia fiind posibilă doar cu maşini de teren.

UPDATE 18:25 - Un incident similar s-a produs în această peşteră în 2010

Un incident similar a avut loc în 30 mai 2010, când patru persoane, membri ai clubului speologic Speogeoda din Târgu Mureş, au rămas blocate în Peştera Huda lui Papară, după ce debitul apei care traverează peştera a crescut din cauza ploilor şi s-a produs o viitură. Cei patru făceau parte dintr-un grup de speologi care participau la o cercetare de cartografiere în zona peşterii.

Unul dintre speologi a reuşit să se salveze singur, după ce timp de aproape trei ore a stat blocat pe o porţiune de stâncă din peşteră.

Ceilalţi trei speologi - care au reuşit să se refugieze într-o sală a peşterii unde nu pătrunsese apa - au fost scoşi de către echipe de intervenţie după o operaţiune care a durat aproape 16 ore şi pentru care au fost mobilizaţi zeci de pompieri militari, poliţişti şi salvamontişti din Alba, Hunedoara, Bihor şi Arad.

Peştera Huda lui Papară se află în partea de nord-vest a Munţilor Trascăului, pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua din judeţul Alba. Huda lui Papară este cea mai lungă peşteră din Munţii Trascăului. Are 40 de metri înălţime, iar în interior există porţiuni unde adâncimea apei variază între doi şi şase metri, dar şi zone unde oamenii se pot refugia.

Speologii spun că peştera este extrem de dificilă, din această zonă montană fiind cea mai lungă, cea mai denivelată, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit şi cu cea mai mare cascadă. În peşteră se află, potrivit specialiştilor, şi cea mai mare colonie de lilieci din Europa.

UPDATE 18:00 - Cele nouă persoane blocate în peştera din Munţii Apuseni - turişti francezi şi doi speologi experimentaţi

Maria Albu, suprefectul judeţului Alba, a menţionat că echipele de intervenţie au ajuns cu întârziere în zona peşterii întrucât cele trei drumuri care permit accesul au fost blocate de aluviuni.

”Echipele de intervenţie au ajuns în zona peşterii şi din informaţiile pe care le avem încearcă să ajungă la cele nouă persoane blocate. Nu avem informaţii despre starea de sănătate a acestora”, a adăugat subprefectul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Marescu, autorităţile au fost sesizate de către un localnic că mai multe persoane au intrat în peşteră luni dimineaţă şi nu au mai ieşit, după ce în zonă s-a produs o viitură în urma unei ploi torenţiale.

Alina Marescu a precizat că Peştera Huda lui Papară este inundabilă şi în prezent este deschisă doar specialiştilor care o cercetează, nu şi publicului.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat că pentru recuperarea celor nouă persoane au fost mobilizate forţe din judeţele Bihor, Mureş, Caraş-Severin şi Gorj. De asemenea intervin speologi de la Salvaspeo Cluj şi salvamontişti din Alba.

Cele nouă persoane se aflau, luni după-amiază, în interiorul Peşterii Huda lui Papară, din judeţul Alba, în momentul în care în zonă a început să plouă torenţial.

În zonă intervine o echipă de speologi de la Salvaspeo Cluj, dar şi un echipaj de salvamontişti din judeţul Alba care încearcă să îi recupereze pe turişti.

Totodată, drumul naţional 75, care duce spre Munţii Apuseni, este blocat de aluviuni aduse de viitură de pe versanţi.

O echipă de la Compania de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR) Alba, dar şi voluntari de la Serviciul de Urgenţă al comunei Sălciua, intervin în zonă pentru deblocarea drumului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.