Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a fost prezent, sâmbătă, la Constanţa, ceremoniile de înmormântare a şase dintre cei opt militari care au murit în accidentele aviatice din această săptămână, el afirmând că aceştia "au fost cei mai buni pentru că numai cei mai buni plătesc cu viaţa”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Vasile Dîncu a participat, sâmbătă, la Muzeul Naţional al Marinei Române, la ceremonia militară în memoria a şase din militarii decedaţi în accidentele aviatice din data de 2 martie, din judeţul Constanţa. 
Este vorba despre căpitan-comandorul (pm) Bogdan Florin, sublocotenentul (pm) Banu Gelu, sublocotenentul (pm) Carp Vlad, sublocotenentul (pm) Bosoi Sergiu, sublocotenentul (pm) Marinescu Ionuţ şi sublocotenentul (pm) Lateş Eduard-Cătălin.
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cu acest prilej, Vasile Dîncu a a afirmat că cei mai buni nu ezită să lupte atunci când trebuie să îşi salveze camarazii. 
“În primul rând vreau să spun că oamenii noştri, camarazii noştri au fost cei mai buni pentru că numai cei mai buni plătesc cu viaţa, numai cei mai buni, cei aleşi, plătesc datoria cu propria lor viaţă şi nu şovăie atunci când trebuie să lupte pentru ca să-şi salveze camarazii. Să le păstrăm vie amintrea şi lumina pe care au lăsat-o după ei să ne inspire să fim şi noi mai buni, să încercăm să fim solidari unii cu alţii, să încercăm să fim alături de familiile îndurerate, chiar dacă nimic nu poate înlocui golul pe care îl lasă un tată, un soţ, un fiu, un camarad sau un prieten. Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne dea mângâiere şi putere pentru ca să putem să înţelegem şi să acceptăm ceea ce nu putem schimba. Iar noi, cei care am rămas vii, să încercăm şi care mai putem face ceva, să nu uităm că cel mai important lucru este să protejăm viaţa, pentru că nimic nu este mai important decât viaţa noastră şi a camarazilor noştri”, a transmis ministrul Apărării. 
Slujbele de înmormântare au fost oficiate, la Catedrala Ortodoxă „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” pentru cinci dintre militarii, şi la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”, pentru sublocotenentul (pm) Bosoi Sergiu. Cei şase militari au fost înmormântaţi în Cimitirul Eroilor din Constanţa.
Tot sâmbătă, 5 martie, căpitanul (pm) Pătraşcu Gheorghe Sorin a fost înmormântat în localitatea Lunca Corbului, sat Pădureţi, judeţul Argeş. 
Duminică, 6 martie, ora 11.00, locotenent-comandorul (pm) Niţă Iosif-Costinel va fi înmormântat la Cimitirul Militar Ghencea III din Bucureşti.
Cei opt militari au fost înaintaţi în grad, post-mortem, conform ordinului ministrului apărării naţionale, în baza prevederilor art.68 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare şi au fost decoraţi post-mortem de Preşedintele României cu Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, respectiv cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn de pace,
 
Miercuri seara, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.
 
Un elicopter IAR-330 Puma a decolat în jurul orei 20.21 spre zona posibilului impact pentru o misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei. Elicopterul a pierdut legătura radio cu turnul de control şi a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiţii de vreme nefavorabilă şi primise ordin să se întoarcă la bază, a anunţat Ministerul Apărării.
 
Ultima poziţie cunoscută a elicopterului era zona localităţii Gura Dobrogei, la aproximativ 11 kilometri de aerodrom.
 
Membrii echipajului elicopterului IAR 330-Puma au fost găsiţi decedaţi, în zona localităţii Gura Dobrogei. 
 
Pe lângă cei cinci membri ai echipajului, urcaseră la bord şi doi salvatori pe mare din cadrul Forţelor Navale Române. 
 
Autorităţile au continuat căutările MiG-ului şi au reuşit descoperirea aeronavei în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită.  Pilotul în vârstă de 31 de ani şi-a pierdut viaţa. Din 2014, el era pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea şi acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.