Poliţiştii şi procurorii DIICOT au colaborat cu autorităţile judiciare din Republica Moldova pentru destructurarea unei grupări, constituite în ţara vecină, care se ocupa cu înşelăciuni online, promiţând câştiguri sigure şi rapide prin investiţii minime în acţiuni sau monede virtuale. În reclamele postate de grupare erau folosite pozele unor persoane cunoscute, sigle ale unor unităţi bancare, publicaţii economice. Dosarul a fost deschis de DIICOT după o sesizare a ASF, ulterior fiind reunite 120 de dosare penale. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 15 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia Română a transmis, joi, că poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, au făcut, miercuri, simultan cu autorităţile judiciare din Republica Moldova - Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, activităţi de urmărire penală într-un dosar privind constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, acces fără drept la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni în mod fraudulos, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, şantaj şi spălare a banilor.

Dosarul aflat pe rolul DIICOT - Structura Centrală a fost constituit ca urmare a sesizării formulate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, la acesta fiind reunite ulterior 120 de dosare penale înregistrate la alte unităţi de parchet, privind sesizările formulate de 150 de persoane vătămate.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în cursul anului 2022, pe teritoriul Republicii Moldova a fost constituit un grup infracţional organizat, ai cărui membri ar fi creat şi distribuit în mediul virtual (internet) reclame, prin care ar fi fost promovată posibilitatea unor câştiguri sigure, rapide şi substanţiale ca urmare a unor investiţii reduse (250 de dolari, 250 de euro) în acţiuni/monede virtuale, prin intermediul unor platforme de tranzacţionare on-line, anunţurile publicitare conţinând, pentru credibilitate, pozele unor persoane cu notorietate sau sigle ale unor unităţi bancare, publicaţii de specialitate economică sau posturi de televiziune”, a arătat Poliţia.

Conform anchetatorilor, aceste reclame ar fi avut ataşate link-uri către pagini web create tot de membrii grupării care ar fi simulat platforme de investiţii la distanţă în acţiuni/monede virtuale, iar în momentul în care ar fi fost accesate s-ar fi deschis o pagină web tip formular de înregistrare, unde persoana ar fi trebuit să completeze numele, numărul de telefon şi adresa de poştă electronică.

Ulterior, persoanele ar fi fost contactate de membri ai grupului infracţional, care, prin folosirea de nume şi calităţi mincinoase (consultant financiar, broker de asigurări, recuperator de creanţe, ofiţer de securitate cibernetică, consilier personal de investiţii, expert financiar etc), le-ar fi indus în eroare în cadrul unor conversaţii telefonice, susţinând că investind în acţiuni/monede virtuale prin intermediul acestora vor obţine câştiguri sigure, substanţiale şi rapide.

Pentru efectuarea investiţiilor, sub pretextul creării conturilor pe platformele de tranzacţionare, li s-ar fi solicitat persoanelor vătămate fotografii ale actului de identitate, ale cardului bancar şi ale unei facturi de utilităţi.

”După transmiterea documentelor şi transferul sumei (către conturi indicate de membrii grupului), persoanele vătămate ar fi fost îndrumate să instaleze pe sistemele informatice folosite (telefoane mobile/calculatoare) programe informatice ce permit controlul de la distanţă al sistemului informatic pe care este instalat, în acest mod persoanele în cauză obţinând acces atât la sistemele informatice ale victimelor, cât şi la programele sau aplicaţiile informatice instalate pe acestea (aplicaţii de mobile/internet banking) şi implicit la conturile bancare şi conturile deschise pe platformele de monede virtuale. Ulterior, folosind codurile de acces obţinute, membrii grupării infracţionale ar fi accesat prin aplicaţiile de mobile banking conturile bancare ale persoanelor vătămate şi ar fi transferat sumele de bani din acestea în alte conturi aflate sub controlul lor”, adaugă sursa citată.

În acelaşi mod, ar fi procedat şi cu conturile persoanelor vătămate deschise pe platformele de monede virtuale, cărora le-ar fi modificat datele de acces/identificare şi ar fi transferat monedele virtuale în alte portofele electronice.

Conform Poliţiei, în situaţiile în care persoanele vătămate şi-ar fi manifestat reticenţa de a continua investiţiile sau de a plăti ”taxele” pentru profitul obţinut, suspecţii ar fi recurs inclusiv la ameninţări.

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 15 milioane de lei.

În vederea soluţionării cauzei, prin intermediul Eurojust, au avut loc întâlniri de coordonare între autorităţile judiciare din România şi Moldova, iar în 19 martie a fost încheiat un Acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, între autorităţile judiciare române, DIICOT - Structura Centrală şi autorităţile judiciare din Republica Moldova - Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Miercuri, au fost puse în aplicare peste 60 de mandate de percheziţie domiciliară şi a unor autovehicule în Republica Moldova, inclusiv la sediile unor persoane juridice, fiind descoperite şi ridicate calculatoare, laptopuri şi unităţi de stocare a datelor, ştampile, înscrisuri, arme letale şi muniţie (două pistoale şi o puşcă de vânătoare), sume de bani, precum şi alte mijloace de probă.

Ca urmare, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra a 10 autoturisme.

La activităţile desfăşurate în Republica Moldova au participat poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi specialişti din cadrul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală.

Autorităţile judiciare din  Republica Moldova au reţinut 12 persoane cercetate.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Europol şi SELEC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.