Doi turişti din Bucureşti care au urcat pe un traseu din Bucegi şi au căzut, suferind mai multe leziuni, au solicitat sprijin prin aplicaţia Salvamont. În urma unei acţiuni care a durat peste trei ore şi care s-a desfăşurat pe timp de noapte. Cei doi au fost recuperaţi de către salvamontiştii prahoveni şi predaţi echipajelor de la ambulanţă. Salvatorii spun că cei doi şi încă o persoană care îi însoţea au ignorat avertizările conform cărora în această perioadă turiştii nu trebuie să urce pe traseele turistice sau văile din abruptul prahovean al Bucegilor.
Alarma, transmisă prin aplicaţia "Alertare Salvamont" a fost primită de către salvatorii din Prahova joi seară, la ora 23.40, anunţând că două persoane au căzut pe Valea Coştilei din Masivul Bucegi.
Primii salvatori care au anunţat că pleacă în misiunea de recuperare au fost de din cadrul formaţiei Buşteni.
„Echipa se strânge rapid şi pleacă cu autovehiculele de intervenţie spre zona respectivă, atât cât se poate merge auto. Deplasarea este îngreunată pe alocuri de arborii căzuţi în drum, care trebuie degajati. Primii salvamontişti ajung la victime şi le evaluează starea din punct de vedere medical. Prezintă numeroase traumatisme ale membrelor superioare şi inferioare, traumatisme cranio-cerebrale, plăgi tăiate, otoragie, rinoragie”, povestesc, pe Facebook, salvatorii montani.
Potrivit acestora, unul dintre turişti a căzut peste 200 de metri, altul mai puţin, dar a suferit mai multe leziuni, lovindu-se de stânci şi pietre.
Cei doi răniţi erau însoţiţi de o a treia persoană, care nu a căzut şi i-a ajutat cei doi, până la sosirea salvamontiştilor.
În jurul orei 3, în noaptea de joi spre vineri, cei doi răniţi, care sunt din Bucureşti şi au 47 şi 52 de ani, au fost predaţi echipajelor de la ambulanţă.
„Acest eveniment neplăcut putea fi evitat, dacă cei trei, înainte de a porni la drum, solicitau sfaturi de la noi sau căutau pe net atenţionările noastre, în care rugam turiştii să evite în această perioadă traseele turistice sau văile din Abruptul Prahovean al Bucegiului. Asta, mai ales că sunt oameni cu experienţă de viaţă, în jurul vârstei de 50 de ani. Sperăm ca ei, cât şi alţii să tragă învăţămintele necesare din acest eveniment nedorit”, notează salvamontiştii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.