Woody Allen şi-a exprimat la Festivalul de Film de la Veneţia sprijinul faţă de mişcarea #MeToo, în timp ce îşi promova noul film, adăugând că uneori consideră cultura de anulare „prostească”, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cariera regizorului a fost afectată în ultima vreme de o recentă reorientare în social media asupra unei acuzaţii aduse împotriva sa în 1993, când fiica sa adoptivă, Dylan Farrow, a declarat că acesta a agresat-o sexual într-o mansardă, în timpul luptei pentru custodie dintre Allen şi mama adoptivă a lui Dylan, Mia Farrow.

Acuzaţiile au fost investigate de două ori şi nu au fost formulate acuzaţii. Allen şi-a susţinut întotdeauna nevinovăţia. Cu toate acestea, reluarea acuzaţiilor de către Dylan şi fratele ei, Ronan Farrow, i-a determinat pe mulţi să îl condamne pe Allen.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Vorbind cu Variety înainte de premiera celui de-al 50-lea film al său, „Coup de Chance” („Stroke of Luck”), Allen, în vârstă de 87 de ani, a declarat că rămâne un susţinător al #MeToo, dar cu rezerve.

„Cred că orice mişcare în care există un beneficiu real, în care se face ceva pozitiv, să spunem pentru femei, este un lucru bun”, a spus el. „Când devine o prostie, este o prostie. Citesc cazuri în care este foarte benefică, în care situaţia a fost foarte benefică pentru femei, iar asta este bine. Când citesc unele cazuri într-un articol din ziar în care este o prostie, atunci este o prostie”. 

Rugat să se clarifice, Allen a continuat: „Nu, nu, nu: Este o prostie, ştiţi, atunci când nu este cu adevărat o problemă feministă sau o problemă de nedreptate faţă de femei. Atunci când este prea extremă încercarea de a o transforma într-o problemă când, de fapt, majoritatea oamenilor nu ar considera-o ca fiind o situaţie ofensatoare”. 

În 2018, contractul de patru filme al lui Allen cu Amazon a fost anulat, în parte aparent ca reacţie la remarcile glumeţe ale regizorului potrivit cărora ar putea fi băiatul de afiş al mişcării #MeToo. Ulterior, Allen a dat în judecată studioul pentru 68 de milioane de dolari (cazul a fost soluţionat în mod privat în 2019).

Vorbind în weekend, Allen şi-a susţinut acele remarci, spunând: „Adevărul este că este adevărat. Am făcut 50 de filme. Întotdeauna am avut roluri foarte bune pentru femei, întotdeauna am avut femei în echipă, întotdeauna le-am plătit exact aceeaşi sumă pe care o plăteam bărbaţilor, am lucrat cu sute de actriţe şi niciodată, niciodată nu am avut o singură plângere din partea vreuneia dintre ele, în niciun moment”.

„Nici măcar una nu a spus vreodată: 'Lucrând cu el, era rău sau hărţuitor'. Pur şi simplu nu a fost o problemă. Monteurii mei au fost femei. Nu am nicio problemă cu asta. Nu m-am gândit niciodată la asta în niciun fel. Angajez pe cine cred că este bun pentru rolul respectiv. Aşa cum am spus, am lucrat cu sute de actriţe, necunoscute, vedete, actriţe de nivel mediu. Niciuna nu s-a plâns vreodată şi nu am de ce să mă plâng”. 

Presat să comenteze miniseria din 2021 în care soţii Farrow şi-au prezentat cazul împotriva lui Allen, „Allen vs. Farrow”, Allen a declarat că „reacţia sa a fost întotdeauna aceeaşi. Situaţia a fost investigată de două mari organisme de anchetă. Şi ambele, după lungi investigaţii detaliate, au ajuns la concluzia că aceste acuzaţii nu sunt întemeiate”.

„Nu a existat nimic în acest sens. Faptul că persistă mă face să mă gândesc că poate oamenilor le place ideea că persistă. Ştii, poate că există ceva atrăgător pentru oameni. Dar de ce? De ce? Nu ştiu ce poţi face în afară de a te lăsa investigat, lucru pe care l-au făcut atât de meticulos. Au vorbit cu toţi cei implicaţi şi amândoi au ajuns la exact aceeaşi concluzie”.

„Coup de Chance” este un thriller în limba franceză care se petrece la Paris, dar Allen a spus că, dacă ar mai face un film, acesta ar fi în New York. Actorii din SUA şi Marea Britanie s-au împărţit în grupuri care continuă să-l susţină, printre care Scarlett Johansson, Diane Keaton şi Emma Stone, şi cei care nu - printre care Colin Firth, Timothee Chalamet şi Rebecca Hall - nu o fac.

Cu toate acestea, Allen a declarat pentru Variety că distribuţia nu a fost o piedică majoră în ceea ce priveşte realizarea unui astfel de film. „Nu este o provocare suficient de mare pentru a fi un factor. Nu este suficient de provocator pentru ca, peste ani, să continui să fac filme. Adică ceea ce a fost foarte provocator a fost Covid. A fost o mare provocare”.

„Ştiu că, de-a lungul anilor, totul a fost la fel pentru mine. Îmi fac filmele. Ceea ce s-a schimbat este prezentarea filmelor. Lucrez şi este aceeaşi rutină pentru mine. Scriu scenariul, strâng banii, fac filmul, îl filmez, îl montez, iese. Diferenţa nu vine din anularea culturii. Diferenţa constă în modul în care prezintă filmele. Asta este marea schimbare”. 

Allen a reluat, de asemenea, părerile unor colegi, printre care Francis Ford Coppola, potrivit cărora cinematografia nu se bucură în prezent de un moment de glorie

„Înainte erau trei sau patru filme pe care abia aşteptam să le văd. În fiecare săptămână era câte un film de Truffaut şi Fellini şi Ingmar Bergman şi Kurosawa. Acum, pentru început, foarte puţine filme europene rulează în Statele Unite. Cred că nu ne aflăm într-un loc minunat din punct de vedere cultural, cu siguranţă nu în cinematografie”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.