Primul weekend de toamnă la "Străzi deschise" invită bucureştenii pe traseele pietonale de pe Calea Victoriei şi şoseaua Kiseleff cu evenimente în aer liber.
"Străzi deschise" continuă până pe 16 octombrie cu următoarele şase weekenduri pietonale în Bucureşti: 3-4 septembrie, 10-11 septembrie, 17-18 septembrie, 1-2 octombrie, 8-9 octombrie, 15-16 octombrie 2022. Detalii despre locaţiile şi programul artistic al weekendurilor viitoare vor fi anunţate în curând.
Începând din aprilie 2022, "Străzi deschise - Bucureşti, Promenadă urbană" propune locuitorilor o (re)împrietenire cu oraşul în care trăiesc prin intermediul unor weekenduri pietonale în mai multe zone centrale şi din sectoare. Zonele care devin pietonale variază de la weekend la weekend, proiectul urmărind să ofere posibilitatea cât mai multor locuitori ai Capitalei să se bucure de insule de relaxare temporare în spaţiul public altminteri aglomerat al oraşului. Programul artistic de pe traseele pietonale ale evenimentului, "Străzi deschise" se desfăşoară cu participarea instituţiilor de cultură, a artiştilor şi companiilor independente din Bucureşti.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Proiectul „Străzi deschise” este organizat de Primăria Capitalei prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi PROEDUS - Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive al Municipiului Bucureşti - în calitate de operatori zonali.
Zone pietonale/ Străzi deschise 3-4 septembrie 2022, între orele 09:00 şi 22:00:
• Calea Victoriei între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei;
• Şoseaua Kiseleff între str. Arh. Ion Mincu şi str. Monetăriei.
Programul „Străzi deschise, Bucureşti” pe Calea Victoriei şi Şoseaua Kiseleff | 3-4 septembrie
În primul weekend din septembrie, Calea Victoriei este animată de teatru în aer liber, de statui vivante, instalaţii participative, spectacole şi activităţi pentru copii şi întâlniri cu poeţii oraşului, printre care şi Nora Iuga.
În premieră la „Străzi deschise”, bucureştenii sunt invitaţi la „Canapeaua poetică”, o serie de dialoguri şi lectură cu poeţii oraşului moderate de Svetlana Cârstean, ce reconstruieşte un spaţiu intim de întâlnire între poezie şi publicul ei, recuperează decalajul dintre cei care scriu poezia şi cei care o caută. „Canapeaua poetică” ia startul sâmbătă, 3 septembrie, cu invitaţii Teodor Dună şi Stefania Mihalache care discută cu Svetlana Cârstean despre poezie, teme postpandemice şi despre ultimele lor titluri publicate. Duminică, 4 septembrie, Nora Iuga citeşte în avanpremieră la "Canapeaua poetică" poezii din volumul său în curs de apariţie. Ambele întâlniri "Canapeaua poetică" se desfăşoară în zona Bisericii Kretzulescu, în intervalul orar 17.00-19.00.
Printre activităţile destinate celor mici sunt spectacolul muzical "Lumea cu jucării" al Teatrului Evreiesc de Stat, întâlnirea cu cele mai populare statui vivante ale Teatrului Masca din zona Muzeului Naţional de Istorie a României şi, în zona Muzeului Naţional de Artă al României, întâlnirea cu păpuşile Teatrului de Animaţie Ţăndărică. Pentru cei pasionaţi de pictura pe sticlă, pictorul de icoane bizantine Liviu Balâc, distins de Ministerul Culturii cu titlul onorific de "Tezaur Uman Viu", îi aşteaptă pe cei mici şi mari şi în acest weekend în faţa magazinului Romartizana de pe Calea Victoriei, cu un atelier de pictură icoane pe sticlă. Materialele de pictură folosite în cadrul atelierului sunt oferite participanţilor de magazinul Pictor Shop.
Instalaţia participativă "De ce iubeşti Bucureşti?" strânge gânduri şi mesaje pentru oraş de la locuitorii şi turiştii săi pe vitrina magazinului Muzica, iar în zona Hotelului Radisson, trecătorii sunt invitaţi să interacţioneze cu banca-balansoar, şezlongul lung şi scaunul înalt ale proiectului "În echilibru/(Un)balanced", mobilier stradal ce poate fi folosit de mai multe persoane în acelaşi timp. "În echilibru/(Un)balanced" este unul din proiectele câştigătoare ale Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat” şi face parte din programul "Străzi deschise" în perioada august-octombrie.
Tot pe Calea Victoriei, în piaţeta Teatrului Odeon, campania "Punga cu pungi nu mai are loc în viaţa ta. Doneaz-o!" a Fundaţiei 9 strânge un milion de pungi de plastic pe care ulterior le transformă în instalaţii de artă.
Pe Şoseaua Kiseleff, copiii vor fi invitaţi din nou să se joace în aer liber, în zonele de mişcare şi de joacă pregătire de PROEDUS.
În afara traseelor pietonale, Clubul de lectură "Institutul Blecher" duce poezia în cartiere cu seria specială de evenimente "perife(e)rice". A doua ediţie are loc duminică, 4 septembrie, pe terasa Hidden - The Social Space din zona Timpuri Noi şi îi are ca invitaţi pe Mitoş Micleuşanu şi Rita Chirian. Proiectul se desfăşoară în perioada august-septembrie 2022 şi este finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului "Bucureşti RE:imaginat" - Burse de idei pentru proiecte culturale.
Restricţii rutiere
Calea Victoriei | În perioada 3-4 septembrie 2022, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea maşinilor pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, pe strada George Enescu, strada Ştirbei Vodă, Ion Câmpineanu, Bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor. Rutele alternative de transport sunt disponibile pe:
https://tpbi.ro/sapte-linii-de-autobuz-modificate-in-zilele-de-weekend-din-perioada-30-aprilie-16-octombrie-pentru-desfasurarea-evenimentului-strazi-deschise/
Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.
Începând cu weekendul 2-3 iulie 2022, în weekendurile în care se desfăşoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei şi Şoseaua Kiseleff se reia pe timpul nopţii până dimineaţa (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00.
Şoseaua Kiseleff | Traficul va fi restricţionat pe segmentul cuprins între str. Arh. Ion Mincu şi str. Monetăriei, fără afectarea traficului rutier în intersecţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.