Un sac din pânză albă, folosit pentru depozitarea unor obiecte care au fost colectate în timpul misiunii lunare Apollo 11, estimat la 4 milioane de dolari, va fi pus în vânzare la o licitaţie ce va fi organizată de casa Sotheby la New York, pe 20 iulie, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un sac simplu, alb, a călătorit pe Lună în 1969 în cadrul misiunii Apollo 11 şi a fost readus apoi pe Terra, conţinând primele mostre lunare colectate vreodată de oameni. Estimat la 4 milioane de dolari, sacul va fi scos la licitaţie, la New York, pe 20 iulie.

Sacul în cauză - ce conţine mostre de praf şi scoarţă lunară - include inscripţia ”Lunar Sample Return” şi a fost utilizat de Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună în cadrul acelei misiuni spaţiale americane. Sacul a fost utilizat pentru a depozita mostre de roci şi praf selenar, colectate dintr-o regiune de pe Lună cunoscută sub numele de ”Mare Tranquillitatis”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Organizată pe 20 iulie, pentru a marca a 48-a aniversare a aselenizării, licitaţia va reprezenta prima vânzare legală de astfel de artefacte utilizate în timpul misiunii Apollo 11, a precizat Jim Hull, directorul departamentului de obiecte şi artefacte de la National Aeronautics and Space Administration (NASA), vineri.

Deşi există în vigoare anumite restricţii legale referitoare la vânzarea materialelor prelevate în timpul misiunilor pe Lună, inclusiv a mostrelor de roci şi praf selenar, se crede că anumite obiectede acest fel au fost deja vândute pe piaţa neagă.

Sacul pus în vânzare de casa Sotheby's a avut o istorie complicată, ce a inclus şi o tentativă a NASA de a îl recupera de la actualul proprietar al său.

Misiunea Apollo 11 a decolat pe 16 iulie 1969 cu trei astronauţi americani la bord. După patru zile, Neil Armstrong şi Edwin ”Buzz” Aldrin au zburat la bordul modulului Eagle, pe care l-au plasat cu succes pe suprafaţa Lunii. În cadrul acelei misiunii, cei doi astronauţi au recoltat mai multe mostre lunare.

După ce au petrecut aproape 22 de ore pe Lună, Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au revenit în modulul lunar, au decolat şi s-au alăturat astronautului Michael Collins la bordul vehiculului spaţial Columbia, cu care au revenit pe Terra. Ei au aterizat pe 24 iulie şi au avut parte de o primire triumfală în Statele Unite, unde sunt consideraţi veritabili eroi.

Însă acel sac de colectare a fost amestecat alături de alţi saci pentru mostrele lunare şi care nu au fost niciodată folosiţi, a precizat Jim Hull.

La un moment dat, sacul a fost confiscat de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite în timpul unei anchete şi a fost vândut - dintr-o eroare -, la licitaţie, actualului său proprietar, Nancy Lee Carlson, o avocată din Chicago.

Interesată de istoria sacului, ea l-a trimis la NASA pentru a fi analizat, iar specialiştii americani i-au confirmat provenienţa printr-o serie de teste.

Deţinerea de roci lunare sau praf selenar şi de artefacte folosite în misiunile Apollo este în general interzisă, a explicat Jim Hull. După ce sacul a fost identificat şi specialiştii au descoperit că a inclus mostre de praf lunar, agenţia spaţială americană a dorit să îl păstreze. 

Însă NASA a pierdut lupta în instanţă, iar un tribunal districtual i-a ordonat să îl înapoieze avocatei Nancy Lee Carlson, în februarie.

Specialiştii casei Sotheby's se aşteaptă ca acest artefact să fie vândut cu un preţ cuprins între 2 milioane şi 4 milioane de dolari. Nancy Lee Carlson a cumpărat sacul cu 995 de dolari.

Actuala proprietară doreşte să doneze o parte din suma cu care sacul va fi vândut în luna iulie unei fundaţii de caritate şi să înfiinţeze o bursă de studii care să îi poarte numele în cadrul Universităţii Northern Michigan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.