Malmö, al treilea oraş ca mărime din Suedia, se pregăteşte să găzduiască Eurovision la începutul lunii mai în condiţii de securitate tensionate, pregătit să stopeze perturbări atât în interiorul, cât şi în afara locului de desfăşurare, potrivit AFP.
În oraşul din sudul ţării, cu 362.133 de locuitori - şi 186 de naţionalităţi - se intensifică lucrările pentru a asigura fiabilitatea transportului public în jurul evenimentului din 5-11 mai, logo-urile acestei a 68-a ediţii începând să se răspândească timid.
Dar multe dintre pregătiri au loc în culise, din cauza înteţirii ameninţărilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Avem conflictul dintre Israel şi Hamas, războiul din Ucraina care afectează Suedia şi există un risc crescut de trafic de influenţă şi de atacuri cibernetice", a declarat pentru AFP Ulf Nilsson, şeful securităţii oraşului, Ulf Nilsson. "Trăim vremuri tulburi".
În faţa acestor tensiuni şi în condiţiile în care Suedia şi-a ridicat nivelul de alertă vara trecută în urma unor acte de profanare a Coranului, poliţia se declară pregătită să acţioneze.
"Nu ne este necunoscut faptul că multe conflicte din întreaga lume pot afecta munca noastră şi viaţa de zi cu zi a locuitorilor din Malmö", remarcă purtătorul de cuvânt al poliţiei, Niels Norling.
În oraş, unde trăieşte o mare parte din populaţia suedeză de origine palestiniană, conflictul dintre Israel şi Hamas a adăugat o nouă dimensiune pregătirilor.
"Nu putem spune direct că ne creează mai multe probleme, dar acestea sunt variabile noi de care trebuie să ţinem cont în activitatea noastră", spune poliţistul. "Cu câteva luni înainte de eveniment, aveam deja cereri de autorizare pentru organizarea de mitinguri, fie în sprijinul participării Israelului, fie în semn de protest", adaugă el.
Din partea televiziunii publice SVT, care organizează evenimentul împreună cu Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), sunt luate în considerare toate scenariile.
"Suntem absolut pregătiţi pentru demonstraţii în afara locului de desfăşurare a evenimentului, aşa că ne pregătim pentru asta, dar şi în interior", explică producătorul executiv Ebba Adielsson.
Petiţie şi boicot
O petiţie intitulată "Nu Eurovision la Malmö cu participarea Israelului" a strâns peste 800 de semnături şi urmează să fie discutată de consiliul municipal în aprilie.
Ea rămâne simbolică, deoarece EBU a validat participarea Israelului.
În 2013, când Malmö a organizat cea de-a 58-a ediţie a Concursului European al Cântecului, locuitorii au protestat faţă de participarea Israelului.
"Este pentru prima dată de la războiul din Gaza când Israelul participă la un eveniment internaţional, deci este, de asemenea, prima dată când mişcarea BDS (pentru boicotarea, dezinvestirea şi sancţiunile împotriva Israelului) a avut ocazia să protesteze faţă de Israel la nivel global', a declarat politologul Anders Persson de la Universitatea Linnaeus.
Cu atât mai mult cu cât Malmö, situat la extremitatea sudică a Suediei, este uşor accesibil pentru activiştii din întreaga lume.
Karin Karlsson, care se ocupă de evenimentul de la Primăria din Malmö, nu este îngrijorată de eventuale izbucniri. "Suntem în Suedia şi ne aflăm în Malmö. Vrem să arătăm că putem avea opinii diferite, dar că le exprimăm în mod paşnic", asigură ea.
Poliţia, care spune că este complet mobilizată, refuză să comenteze sosirea unor eventuale întăriri pentru a asigura securitatea celor aproximativ 100.000 de turişti veniţi din 80 de ţări diferite pentru această ocazie.
"Evenimentul şi-a sporit puterea de atracţie", spune Karlsson. Eurovision 2024 este mult mai mare decât era în 2013 şi este un eveniment care a crescut în ansamblu.
"Ei vor să proiecteze o imagine pozitivă spunând: 'Suntem fericiţi să îl găzduim'", ironizează universitara, care crede că Malmö nu ar fi fost niciodată ales dacă procesul de selecţie ar fi avut loc după începerea războiului.
Unii fani ai concursului au decis să îl boicoteze din cauza participării Israelului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.