Steven Spielberg vrea să doneze unui muzeu sania din lemn a lui Charles Foster Kane, amintire din copilăria unuia dintre eroii cei mai cunoscuţi ai capodoperei lui Orson Welles, "Cetăţeanul Kane", film care a fost lansat pe ecrane în 1941, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu o ultimă suflare, Charles Foster Kane spune un cuvânt misterios, "Rosebud" (boboc de trandafir, n.r), în scena finală din "Cetăţeanul Kane", care devine istorie a cinematografiei. 

Regizorul francez François Truffaut credea, cu argumente, că Orson Welles, prin capodopera sa, a revoluţionat, la începutul anilor 1940, arta cinematografiei. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Steven Spielberg, de asemenea, a cumpărat la licitaţie în anii 1980, obiectul inestimabil. Astăzi, ca un epilog al filmului vieţii sale, a decis să doneze "Rosebud" unui muzeu. Cineastul american a explicat pentru BBC că obiectul reprezintă în viziunea sa, "Rosebud". 

"Este expus ca o operă de artă în biroul meu de aproape trei decenii. În realitate, aparţine îndrăgostiţilor de cinema şi de aceea cred că trebuie să aparţină unui muzeu astfel încât toţi cinefilii să poată să-l admire", a spus el. 

În scurtul dialog, regizorul a vorbit despre destinul acestui accesoriu de la filmările de acum istorice. "În fapt, au existat trei sănii din lemn pentru că Orson Welles şi-a imaginat că Rosebud va fi arsă în flăcări, îşi aminteşte cineastul. După a doua priză, Orson s-a arătat satisfăcut. Pe a treia sanie, care a fost conservată, am putut să o achiziţionez în timpul unei licitaţii al Sotheby's, acum mai mult de 30 de ani". 

"Cetăţeanul Kane"este considerat, de al apariţia pe ecrane în 1941, aproape unanim ca opera ca a revoluţionat istoria celei de-a şaptea artă. 

Orson Welles a demostrat că un lungmetraj putea să rivalizeze cu un roman. El a inventat o sintaxă cinematografică: unghiul mic, flash-back-ul, jocurile de lumină. Şi a avut ideea cu Rosebud, acest mister fascinant care se păstrează de-a lungul filmului. Secretul l-a fascinat şi pe Steven Spielberg. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.