A patra ediţie a ŞI festival (fostul Festival de Teatru şi Film „Şerban Ionescu”), sub tema şi tu. şi eu. şi împreună, va avea loc între 20 şi 27 iulie, în staţiunea 2 Mai. Timp de opt zile, turiştii de pe litoral şi membrii comunităţilor locale sunt aşteptaţi să participe la peste 70 de evenimente culturale cu intrare liberă, grupate în cinci secţiuni de teatru, film, expo, concert şi forum. Anul acesta, ŞI festival reuneşte, la malul Mării Negre, mai bine de 150 de artişti de toate vârstele şi din întreaga ţară. Programul ediţiei a patra este disponibil pe www.sifestival.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După trei ediţii în care s-a impus ca manifestare unică în spaţiul cultural românesc, Festivalul de Teatru şi Film „Şerban Ionescu” revine în atenţia publicului sub un alt nume, ŞI festival, dar şi cu o mulţime de evenimente în premieră.

A patra ediţie marchează inaugurarea unei a doua săli de spectacol dedicate teatrului profesionist. Astfel, în sala de sport a Şcolii Gimnaziale din 2 Mai se vor juca, în afara competiţiei, cinci spectacole produse de Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul Excelsior, Teatrul Mic şi Teatrul Metropolis. Alte noutăţi pe care le rezervă ediţia din 2024 sunt proiecţia primului film internaţional ("La Chimera", regia Alice Rohrwacher), o serie de dialoguri interdisciplinare cu personalităţi culturale şi ştiinţifice, două ateliere cu tineri artişti, coordonate de scenografa Velica Panduru şi dramaturgul Peca Ştefan, dar şi un eveniment In Memoriam Vladimir Găitan.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

ŞI festival aduce la 2 Mai şi o serie de concerte cu artişti care interpretează genuri muzicale distincte. În 20 iulie, după deschiderea oficială, vor concerta două trupe de rock alternativ: 7th Boulevard şi FiRMA. În 24 iulie, Ada Milea şi Bobo Burlăcianu se întorc la ŞI festival pentru un eveniment muzical şi mai spectaculos decât cel al ediţiei anterioare, alături de Cristi Rigman şi Anca Hanu. Celebra formaţie AZUR va închide a patra ediţie cu un concert de neuitat.

ŞI festival îşi continuă misiunea de a promova creatorii debutanţi prin secţiunea competiţională de teatru şi film. 7 spectacole şi 10 scurtmetraje, realizate de absolvenţi din ultimii 4 ani ai facultăţilor cu profil artistic din România, vor fi urmărite atât de publicul din 2 Mai, cât şi de un juriu unic, iar peste 60 de tineri artişti vor trăi experienţa ŞI festival, bucurându-se de 8 zile la malul mării. Din juriul ediţiei a patra fac parte actorul Adrian Nicolae, actriţa Corina Moise şi regizorul Matei Lucaci-Grunberg. În urma vizionării spectacolelor şi scurtmetrajelor, cei trei juraţi vor oferi două premii colective şi şase premii individuale.

Pe lângă spectacolele din competiţie şi cele de la sala nouă, secţiunea Teatru mai include un spectacol de improvizaţie, Meciul de Comedie, de la Teatrul de Stat Constanţa, şi un spectacol de jonglerie şi acrobaţii al performerului Vlad Benescu, ambele jucate în aer liber, în Curtea Taberei de Agrement din 2 Mai. În secţiunea Film se mai regăsesc lungmetraje ca "Libertate" (regia Tudor Giurgiu), "Horia" (regia Ana-Maria Comănescu), "Reconstituirea" (regia Lucian Pintilie) şi documentarul "Nasty".

Cele mai aşteptate evenimente ale secţiunii Expo sunt vernisajul expoziţiei de instalaţii de artă create de 10 tineri designeri, scenografi şi arhitecţi, sub coordonarea Velicăi Panduru şi expoziţia fotografului Adi Bulboacă. În paralel, Wanda Hutira şi Comunitatea 156 vor da culoare staţiunii 2 Mai prin realizarea unor noi lucrări de artă murală.

Pe fundalul valurilor mării, discuţiile cu tinerii creatori de teatru şi de film, din cadrul secţiunii Forum, vor fi moderate de Daria Ancuţa, una dintre cele mai tinere şi puternice voci ale jurnalismului cultural din România. În completarea acestora, Alina Epîngeac, critic de teatru, va modera o masă rotundă cu juriul ediţiei a patra, dar şi un dialog dedicat memoriei actorului Vladimir Găitan, în prezenţa actriţelor Gloria Găitan, Ileana Popovici şi Magda Catone. Edda Coza, directorul de viziune şi comunicare al ŞI festival, va modera un dialog cu profesorul Georgian Mazerschi şi Comunitatea 156 şi o dezbatere cu tema „Perspective şi iniţiative în spaţiul cultural românesc”.

În continuarea parteneriatului cu Librăriile Humanitas, caravana Cartea pe Roţi va ajunge şi în 2024 la 2 Mai. Vizitatorii, turiştii, localnicii şi tinerii artişti vor avea prilejul de a-şi îmbogăţi bibliotecile cu cele mai recente titluri din colecţiile acestora.

Tema ediţiei a patra este o invitaţie de a descoperi în ce măsură pot arta şi cultura să-i unească pe oameni în ciuda tuturor diferenţelor care îi separă. Evenimentele din acest an explorează fenomenul alienării sociale şi al singurătăţii. Se vor pune multe întrebări şi se vor căuta şi mai multe răspunsuri posibile, prin artă, cultură şi dialog, la malul mării şi la ŞI festival.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.