O colecţie de treizeci şi şase de scrisori, care însumează 100 de pagini, şi un album de fotografii ale enigmaticei Greta Garbo, estimate la 20.000 de lire sterline, vor fi licitate pe 12 decembrie la Sotheby's Londra.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Într-o singură întoarcere a capului... se află tot ceea ce Hollywood-ul nu poate distruge. În prezenţa misterului, totul poate fi uitat într-o secundă", i-a scris Cecil Beaton Gretei Garbo, ale cărui scrisori vor fi scoase la licitaţie în sesiunea "English Literature, History, Children’s Books & Illustrations". 

Clare Boothe Luce o descria pe Garbo ca "o căprioară în corp de femeie...". Bette Davis spunea despre Garbo: "Instinctul ei, dominaţia ei asupra camerei de filmat erau pur şi simplu vrăjitorie... Ştiu ca nimeni altcineva cum este să lucrezi efectiv în faţa camerei".  

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Votată cea mai frumaosă femeie din lume de The Guinness Book Of Records în 1950, Sven Broman, autor al "Conversations with Greta Garbo", a comentat: “Chipul lui Garbo era considerat de experţii fotografi americani ca unic: era aproape perfect. Distanţa dintre ochi, înălţimea frunţii, gura, întreaga creaţie, era divină". 

De fapt, francezii o numeau "La Divine". 

Kenneth Tynan a îndrăznit să spună că "ceea ce vedea un beţiv într-o altă femeie, vedea unul treaz în Garbo".  

Garbo - întotdeauna Miss Garbo, niciodată Greta - a fost "Sfinxul suedez" proiectat, în ceea ce numea Tennessee Williams "calitatea rece a unei sirene".

"Simt că pot fi eu însămi doar prin rolurile mele, nu prin cuvinte, şi de accea evit să vorbesc cu presa. Artistul creator ar trebui să fie un spirit solitar. Munca mă absoarbe. Nu am timp de nimic altceva", declara Greta Garbo, care a cerut toată viaţa să-i fie respectată intimitatea. 

La fel ca Jackie Onassis, Thomas Pynchon sau Howard Hughes, eschivarea din viaţa publică i-a adus mai multă publicitate. Garbo, chiar şi după retragerea din viaţa publică în 1941, a rămas un mister căutat aproape 50 de ani.

Până la moartea ei în 1990, Garbo a trăit singură în Manhattan, nu s-a căsătorit nciiodată şi nu a avut copii.

De-a lungul vieţii a refuzat interviuri, autografe, premiere şi să corespondeze cu fanii. A spus odată că nu a răspuns unei invitaţii la cină din partea Gloriei Swanson pentru că, spunea ea: "Nu mă putea obliga nimeni". 

În drama din 1932 "Grand Hotel", Garbo a oferit cea mai cunoscută replică a ei: "Vreau să fiu singură". A fost votată în anii 1930 de Institutul American de Film drept pelicula favorită din toate timpurile.  

A ajuns în Statele Unite în 1925 şi s-a impus în filme precum "Grand Hotel" (1932), "Regina Christine" (1933), "Anna Karenina" (1935), "Conquest" (1937) sau "Ninotchka" (1939).

Născută Greta Lovisa Gustafson în Stockholm, pe 18 september 1905, Garbo a crescut în sărăcie, într-o casă atât de mică încât ea şi sora ei trebuiau să doarmă în bucătărie. Faptul că se pricepea la a fasona pălării a condus-o către teatru şi film. "Fabrica" MGM i-a remodelat sprâncenele, i-a îndreptat părul şi dinţii, punând-o să mănânce doar spanac trei săptămâni la rând pentru a avea un corp demn de ecran. De altfel, a ţinut o dietă strictă de-a lungul întregii cariere. 

Fotografiile care vor fi scoase la licitaţie fac parte din arhiva lui Cecil Beaton. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.