Reporteri fără frontiere (RSF) a denunţat miercuri "riscul de a aduce atingere confidenţialităţii surselor", ca reacţie la o hotărâre judecătorească prin care o societate de producţie acuzată de Gérard Depardieu că a manipulat imagini din emisiunea Complément d'Enquête a fost obligată să îi predea actorului înregistrările.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În Complément d'Enquête, care a fost difuzat pe France 2 în decembrie, Gérard Depardieu, care se confruntă cu acuzaţii de viol şi agresiune sexuală pe care le neagă, face o serie de remarci misogine şi jignitoare la adresa femeilor, precum şi alte comentarii cu caracter sexual, atunci când este filmată o fetiţă călare în timpul unei călătorii în Coreea de Nord în 2018.

Acum, actorul, care a dat în judecată France Télévisions şi compania de producţie Hikari, vrea să demonstreze că acele comentarii ale sale nu o vizau pe fetiţă, potrivit AFP. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Săptămâna trecută, tribunalul din Paris a ordonat Hikari să predea înregistrările "care corespund strict secvenţelor filmate (...) la herghelie", invocând o "preocupare pentru transparenţă" şi constatând că "nu s-a dovedit" că a fost încălcată confidenţialitatea surselor. Hikari a făcut apel împotriva acestei decizii, iar France Télévisions s-a asociat la acest demers.

Într-un comunicat de presă publicat miercuri pe site-ul său, Reporteri fără frontiere a cerut "Curţii de Apel să anuleze" această decizie "care ameninţă confidenţialitatea surselor jurnaliştilor", argumentând că "procesul intentat de Gérard nu este "o simplă chestiune de transparenţă între două părţi la o procedură".

"Decizia de a-i obliga pe jurnalişti să furnizeze imagini brute, nedifuzate, dincolo de extrasul difuzat" ar putea "crea un precedent şi creşte riscul de încălcare" a "principiului fundamental" al confidenţialităţii surselor, a adăugat Thibaut Bruttin, director general adjunct al RSF, citat în comunicat.

"Facem apel la Curtea de Apel să ia întreaga măsură a implicaţiilor unei astfel de decizii", insistă organizaţia.

ONG-ul subliniază că ameninţările la adresa confidenţialităţii surselor, "piatra de temelie a libertăţii presei", au revenit în prim-plan în Franţa în septembrie 2023.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.