Două producţii româneşti recente - "Playback" şi "De ce scriu ăştia pe pereţi?" - vor fi proiectate la Bucureşti, vineri, 22 septembrie, la Expirat - Halele Carol, în cadrul celei de-a şaptea ediţii DokStation Music Documentary Film Festival.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Playback" (r: Iulia Rugină, 2023) îl urmăreşte pe Sorin Lupaşcu, un cunoscut DJ din perioada României comuniste, în încercarea lui de a rămâne vizibil în prezent. Filmul alunecă înainte şi înapoi în timp, prin materiale de arhivă şi o coloană sonoră încărcată de muzică, dezvăluind subtil transformările unei societăţi est-europene pe parcursul ultimilor 50 de ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

România comunistă a anilor ’80 era încuiată cultural în faţa vestului, iar accesul la muzica pop/rock era uneori la fel de restrâns ca cel la alimente. Fără Google, Wikipedia, reviste şi fotografii, discotecile erau singurele locuri în care oamenii puteau asculta muzica interzisă de partidul comunist şi DJ-ii erau singurii care aduceau oamenilor muzica. Piesele erau traficate pe viniluri sau înregistrate în secret de pe posturi de radio străine şi difuzate în faţa mulţimilor dornice să danseze.

"Playback" e construit în jurul unuia dintre cei mai cunoscuţi DJ ai vremurilor acelora. E un portret din prezent al unui om a cărui călătorie prin viaţă şi-a căpătat propriul soundtrack. Prin materiale de arhivă şi imagini din prezent, filmul recreează o cronologie selectivă a întâmplărilor muzicale care au schimbat faţa unei societăţi, din România comunistă a anilor ’80 până la democraţia din prezent.
Documentarul "Playback" va fi proiectat vineri, 22 septembrie, de la ora 21.00, la Expirat - Halele Carol. Bilete pe Eventbook.ro.

Trecând prin momente din istoria recentă a României, documentarul "De ce scriu ăştia pe pereţi?" (r: Alin Boeru, 2023) îi întâlneşte pe cei mai importanţi reprezentanţi ai fenomenului graffiti şi street art. Regizorul se transformă într-un personaj activ şi devine ghidul personal al privitorului prin măruntaiele culturii urbane, experimentând puţin din senzaţiile brute pe care grafferii şi artiştii stradali le au atunci când desenează în spaţiul public.

Pornit ca o analiză obiectivă a acestei subculturi, filmul devine o experienţă direct-transformatoare pentru autorul său, prezentând constant o paralelă între lumea din care provine regizorul şi cea pe care o descoperă. Pe lângă o imagine subiectivă de ansamblu asupra scenei de street art din România, privitorul este purtat într-o călătorie personală, alături de un bărbat în căutarea propriei voci. Deşi fiecare întâlnire cu un graffer sau artist stradal adaugă un nou strat incertitudinii personale, îi oferă, în acelaşi timp, spaţiu pentru reconstrucţie.

Materialele de arhivă au scopul de a ilustra atmosfera din cadrul mişcării, pe parcursul ultimilor 30 de ani. Filmul explorează toate dimensiunile şi specificităţile aceste comunităţi - de la intervenţiile pe metrouri, tramvaie, trenuri, ajungând la acţiuni clandestine pe străzi, în spaţiul public sau în locuri abandonate. Chiar dacă filmul începe ca o încercare de a răspunde la întrebarea „De ce scriu ăştia pe pereţi?”, întreaga experienţă devine intimă şi adaugă un spaţiu de introspecţie.

„Viziunea mea asupra proiectului a fost aceea de a ilustra punctul de vedere al unui om din afara acestei culturi asupra graffiti-ului şi a street-art-ului. Un om ca toţi aceia care trec zi de zi pe străzi, care nu ştiu nimic despre autorii desenelor de pe casele lor, care strâmbă din nas când văd un interior de metrou acoperit de linii trasate aiurea cu markerul negru. Gândul a fost acela de a experimenta la prima mână tot ceea ce înseamnă lumea lor. Consider că e important să existe o deschidere din partea publicului larg faţă de artiştii stradali şi o dorinţă de a vedea lucrurile mai clar, acceptând că diferenţele nu trebuie neapărat să dezbine comunităţi, putând, mai degrabă, să se pună în valoare reciproc”, spune regizorul Alin Boeru.

Documentarul "De ce scriu ăştia pe pereţi?" va fi proiectat vineri, 22 septembrie, de la ora 19, la Expirat – Halele Carol. Bilete pe Eventbook.ro.

Ajuns la a şaptea ediţie, DokStation Music Documentary Film Festival – singurul festival din ţară dedicat documentarelor muzicale - revine, în perioada 20-24 septembrie, cu o selecţie de filme, majoritatea în premieră naţională, ce vor fi proiectate în mai multe spaţii din Bucureşti: Control Club, Cinema Elvire Popesco, Expirat şi Grădina cu Filme.

Ediţia de anul acesta aduce în faţa publicului proiecţii de filme documentare cu şi despre legende ale muzicii rock: Pink Floyd & Syd Barrett, Nick Cave, Annie Lennox, Gogol Bordello, Joan Baez, Jimi Hendrix, AC/DC, Little Richard, Sinéad O’Connor, Gary Young (Pavement) şi mulţi alţii, dar şi concerte cu trupele DakhaBrakha (ethno-chaos, Ucraina) şi Lalalar (electro/psych rock, Turcia).
Programul proiecţiilor şi evenimentelor conexe este disponibil la: www.dokstation.ro.

Biletele s-au pus în vânzare prin Eventbook.ro.

DokStation Music Documentary Film Festival este conceput să atragă comunităţi largi din diverse sectoare ale Capitalei, combinând două dintre cele mai populare arte - filmul şi muzica - , prin proiecţii de filme documentare muzicale, concerte live şi evenimente conexe, în clădiri cu istorie şi tradiţie, dar şi în spaţii neconvenţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.