O monedă americană din aur, de colecţie, a fost vândută marţi cu 18,87 de milioane de dolari în cadrul unei sesiuni organizate de casa de licitaţii Sotheby's la New York, un record, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest exemplar care face parte din ultima serie în aur, numită "Double Eagle", emisă de Monetăria Statelor Unite în 1933, devine astfel piesa cea mai scumpă din lume, în faţa dolarului din argint "Flowing Hair" (emisă în 1794), vândută cu 10 milioane de dolari în 2013. 

Moneda, cu o valoare iniţială de 20 de dolari, reprezintă imaginea unei femei ce simbolizează libertatea pe o parte şi un vultur în zbor pe cealaltă, desenele fiind realizate de sculptorul american Augustus Saint-Gaudens.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ea nu a fost pusă niciodată în circulaţie deoarece preşedintele american de la acea vreme, Franklin Roosevelt, începuse sfârşitul convertibilităţii monedei americane în aur. Statele Unite nu au mai emis niciodată monede din aur, în afară de o serie limitată, de colecţie. 

Câteva exemplare au apărut totuşi pe piaţa colecţionarilor, înainte de a fi confiscate de serviciile secrete americane, cu excepţia unei singure "Double Eagle" care a fost inclusă în colecţia numismatică a regelui Farouk al Egiptului.                

Preţioasa monedă a fost cumpărată în 1995 de un colecţionar britanic care, după cinci ani de bătălii juridice, a fost autorizat să o revândă legal proprietarului actual, designerul american Stuart Weitzman, în 2002, pentru 7,9 milioane de dolari. 

La finalul acestei vânzări, directoarea Monetăriei Statelor Unite i-a acordat lui Stuart Weitzman un certificat de monetizare, care a transformat obiectul într-o monedă americană oficială.

Designerul a adunat o colecţie unică, în afară de "Double Eagle", el deţinând şi ceea ce mulţi consideră a fi cel mai rar timbru din lume, British Guiana One-Cent Magenta, care a făcut parte din vânzarea organizată marţi.

Timbrul British Guiana, cu valoare nominală de un cent, a făcut parte dintr-o serie imprimată de urgenţă de administratorul poştelor din Guyana britanică (astăzi Guyana) ca urmare a unei întreruperi de aprovizionare cu timbre. 

Stuart Weitzman a intrat în posesia acestui timbru de 1 cent, imprimat în 1856, în 2014 pentru 9,4 milioane de dolari, care rămâne şi astăzi record în materie. Marţi, el a fost vândut cu un preţ uşor inferior, adică 8,3 milioane de dolari. 

Toate încasările din această vânzare vor fi destinate operele de caritate, a precizat Stuart Weitzman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.