O serie de artişti invitaţi la Eforie Sud transformă în mesaj civic multiple limbaje de expresie, de la performance şi pictură murală, la muzică experimentală, film documentar sau artă ecologică. Parte a Festivalului Eforie Colorat, proiectul „aggressiON/OFF: public, privat, natural” reprezintă o meditaţie asupra problemelor urgente ale timpului nostru, de la tehnologizare şi consumerism, la cele mai acute teme ecologice contemporane.
Accesul la evenimentele incluse în programul „aggressiON/OFF: public, privat, natural” este liber.
“aggressiON/OFF: public, privat, natural” deschide spaţii pentru discuţii, urmărind eliberarea din captivitatea marilor aglomerări urbane, calmul în era vitezei sau umanul în decada expansiunii tehnologice.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Luând ca reper istoria plină de contraste a litoralului românesc, o serie de artişti europeni, cunoscuţi pentru lucrări street art sau pentru proiecte de responsabilitate socială, vor transforma în artă spaţiul Grădinii Cinemascop din Eforie Sud. Noi lucrări vor completa seria de workshop-uri, intervenţii şi murale, realizate, în cursul anilor trecuţi, de artişti ca Barbora Idesová (Cehia), Dan şi Lia Perjovschi, Andreea Toma (ATOMA), Robert Obert şi Lucian Hrisav.
Proiectul „aggressiON/OFF: public, privat, natural” reuneşte, sub tema artei sociale şi a ecologiei, reprezentanţi ai scenei artistice, autorităţi locale, alături de activişti şi jurnalişti specializaţi pe subiecte de mediu. Personalităţi culturale precum Lia Perjovschi şi Dan Perjovschi (prezenţi în acest an la evenimente artistice prestigioase, precum documenta 15 şi Art Basel), Irina Botea - reper al artei video şi profesoară la Institutul de Artă din Chicago, Diana Miron şi Laurenţiu Coţac - sound artişti cunoscuţi internaţional, Emil Cristian Ghiţă - artist cunoscut pentru intervenţiile sale ecologice şi manager la Centrul Ceh, David Tăicuţu - practicant de Mud Graffiti, sau activişti din scena culturală, precum Cristian Neagoe, îşi vor întâlni publicul în cadrul unor sesiuni de eco-performance, muzică experimentală sau în dezbateri care chestionează potenţialul simbiotic dintre uman, natură şi tehnologie.
Invitaţii vor explora atât spaţiul de întâlnire dintre cultură şi mediu sau relaţia între proiecte eşuate şi ecosisteme benefice, cât şi propriile viziuni apărute în încercare de a-şi abandona identităţile socio-culturale, pentru a deveni mai puţin individ şi mai mult natură.
Instalaţii şi murale
Pentru secţiunea de instalaţie şi murale, anul acesta au ajuns la Eforie Sud Mircea Modreanu, coordonator al proiectului E T A J artist - run space, Lucian Sandu Milea, co-fondator al proiectului Carol 53, alături de Ana Cristina Toma - cunoscută pentru explorarea intersecţionalităţii între experiment decorativ, modă, ilustraţie, intervenţii muraliste în spaţiul public şi privat -, şi de artistul francez Antoine Martinet, alias MioSHe, consacrat în lucrări monumentale care chestionează relaţiile dintre om, spaţiul urban şi natură. Completând cu propriile viziuni o temă critică la nivel global, cei patru îşi propun o evocare vizuală a unui moment zero ideal, în care distrugerea devine o oportunitate de reconstrucţie.
Dezbateri
Turismul nesustenabil, alături de poluarea excesivă a apelor, oceanelor şi a zonelor de coastă reprezintă puncte de pornire ale dezbaterilor de la Eforie Sud, încadrate în contextul mai larg al globalizării, al consumerismului şi al crizelor ecologice, pandemice şi geopolitice actuale. Ştirile ultimelor luni par a confirma avertismentele. În ciuda studiilor care atrag atenţia asupra procentului mare al poluării cu plastic (83% din gunoiul găsit în Marea Neagră, o cantitate dublă faţă de Marea Mediterană), litoralul românesc continuă, însă, să fie definit de tonete şi magazine ambulante care comercializează zeci de mii de sticle, ambalaje şi pungi. “Colaci de plastic, inorogi, flamingo, dragoni, dragonaşi, răţuşte, rechini, peştişori, umbreluţe – un întreg arsenal de artefacte ce compun o lume nouă, hibridă, efemeră, sub semnul exaltării şi euforiei”.
Din programul de anul acesta:
• Turiştii şi comunitatea locală sunt invitaţi să participe la un performance ecologic având printre obiective curăţarea plajei din zona lacului Techirghiol (în luna august). Artist: Emil Cristian Ghiţă
• Şase ateliere creative pentru copii şi adulţi vor fi găzduite, până la sfârşitul verii, în incinta Grădinii de Vară Cinemascop din Eforie Sud. Organizat în perioada 19-21 august cu sprijinul Ambasadei Suediei la Bucureşti, atelierul #suediasustenabilă îi aşteaptă cu jocuri ingenioase pe copiii care doresc să înveţe mai multe despre reciclare. Artistul David Tăicuţu îşi va întâlni publicul în perioada 12-14 august, la atelierul Mud Graffiti - un exemplu de utilizare a resurselor naturale ca elemente cu valenţe artistice. Participanţii vor folosi nămolul de Techirghiol pentru a realiza lucrări care vor fi expuse în Grădina de Vară. Atelierele Upcycling şi Reciclare creativă lansează, la finalul lunii august, provocarea de a realiza obiecte decorative din materiale reciclate, o alternativă sănătoasă şi sustenabilă în era consumerismului fast fashion.
• Artist talk pe subiecte de ecologie şi artă socială, pornind de la tema noilor tipuri de agresiuni asupra omului şi mediului şi subliniind rolul de mediere al artei în acest context. Discuţiile moderate de curatorul proiectului Raluca Oancea îi vor avea ca invitaţi pe Dan şi Lia Perjovschi. Se vor transmite imagini şi înregistrări de la expoziţiile acestora din Bucureşti, Sibiu, Kassel (Germania) iar publicul prezent în grădina de vară poate adresa întrebări artiştilor invitaţi (13-18 august).
• Prezentare cu obiecte, ţinute şi accesorii vestimentare realizate din plastic sau materiale reciclate. Colecţiile sunt realizate de artişti iar prezentarea va fi precedată de o discuţie pe tema noilor trenduri fast fashion-ul şi a efectelor lor devastatoare asupra întregului ecosistem viu. (invitat: Cristian Neagoe).
• Sesiune de muzică experimentală bazată pe captarea sunetelor naturale specifice locului, cu accent pe zona de coastă, împrejurimile Lacului Techirghiol şi zona pădurii aflate în apropierea mării. Concertul va fi urmat de o dezbatere, alături de artişti şi de public, despre rolul artei ca instrument de chestionare a realităţilor ecologice şi geopolitice actuale. Cercetarea, realizată de artiştii Diana Miron şi Laurenţiu Coţac, va avea loc în perioada 17-20 august.
• Live performance în zona Lacului Techirghiol, 18-19 august, folosind ca instrument artistic nămolul, o resursă naturală faimoasă la nivel european pentru proprietăţile ei excepţionale. Publicul larg din Eforie Sud este invitat la „Nămol Party”, o provocare de a folosi într-un mod creativ nămolul, fie că aleg să îşi picteze feţele sau să deseneze cu el. Artista Irina Botea foloseşte nămolul ca element vizual într-o sesiune performativă interactivă, pentru care combină strategii de reconstituire, audiţii simulate şi elemente de cinema direct şi cinéma vérité. Este o explorare artistică multi-layer, pornind de la legendele locale sau de la pericolul exploatării agresive a naturii, pentru a inspecta teme mai complexe, precum dinamica socio-politică regională şi oportunităţile de transformare. Explorează teme ca descentralizarea discursurilor şi diferenţierea creativă care, probabil, există în afara unui sistem hegemonic dominant de valori şi critică. Deşi apelează la reenactment şi joc de rol, Irina Botea nu este interesată să creeze o ficţiune care să fie luată drept realitate. Caută veridicitatea spectacolului şi individualitatea autentică a interpreţilor. Artista va documenta întreaga sa experienţă la Eforie Sud în cadrul unui film de scurt metraj, care ulterior va fi proiectat în Grădina Cinemascop.
• Alexandra Dumitrescu, artist şi co-fondator al Festivalului Eforie Colorat, va realiza un scurtmetraj care documentează întreaga desfăşurare a proiectului, film care va fi lansat în luna noiembrie.
Eforie Colorat. Festivalul eco-art Eforie Colorat propune peste 200 de evenimente, găzduite, pe toată durata verii (4 iulie - 4 septembrie), de hub-ul de creaţie Grădina de Vară din Eforie Sud.
Dezvoltat în parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice şi festivaluri de film internaţionale, Eforie Colorat este un spaţiu alternativ de întâlnire la Marea Neagră şi, totodată, primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul românesc. Lansat, în anul 2021, ca un program cultural complex, festivalul dedicat atât turiştilor şi membrilor comunităţii locale, cât şi comunităţii artistice sau grupurilor de ecologie la nivel naţional. Aceştia au la dispoziţie, anual, o serie de rezidenţe creative la Eforie Sud.
Organizat de Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Centrul Ceh şi primăria Oraşului Eforie, programul Eforie Colorat îşi propune revitalizarea spaţiilor culturale de la malul Mării Negre prin artă contemporană. Cândva centrul elitelor bucureştene şi una dintre cele mai vizitate staţiuni din Europa, Eforie Sud a rămas un loc marginalizat, aproape abandonat în cursul aventurii consumeriste. Grădina de Vară, cel mai mare teatru regional, cu cel mai mare ecran de proiecţie de pe litoral, s-a deteriorat în cursul ultimelor decade şi în cele din urmă a ajuns o ruină. Curăţată prin efortul organizatorilor, grădina îşi revendică acum funcţia iniţială de spaţiu cultural şi loc de întâlnire comunitar. Eforie Colorat reuneşte comunitatea artistică, decidenţii din administraţiile locale şi centrale, alături de grupurile activiste, într-un efort comun de a formula soluţiile actuale de reabilitare, pentru a-i oferi staţiunii Eforie Sud o alternativă în oferta culturală şi o nouă şansă de dezvoltare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...