Cel mai mare festival de vânătoare din România, care are loc duminică în localitatea arădeană Bata şi la care participă câteva mii de persoane din ţară şi din străinătate, se desfăşoară pentru prima dată cu măsuri de biosecuritate, pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane, în condiţiile în care cele mai apropiate focare au fost confirmate în Bihor. Participanţii au trecut prin filtre pentru dezinfectare înainte de a intra în perimetrul in care se deafăşoară evenimentul.
Festivalul Vânătorilor de la Bata este la a XI-a ediţie, dar pentru prima dată are loc în condiţii speciale, cu măsuri de biosecuritate din cauza pestei porcine africane.
"Deşi în judeţul Arad nu există niciun focar, am luat totuşi măsuri de biosecuritate, instalând două filtre la intrarea în perimetrul desfăşurării festivalului. Folosim substanţe puternic dezinfectate primite de la Direcţia Sanitară Veterinară pentru a împiedica apariţia acestei maladii", a declarat, pentru News.ro, primarul comunei Bata, Ion Micurescu.
Festivalul este organizat de Primăria Bata, Consiliul Judeţean şi asociaţii ale vânătorilor, iar la eveniment participă câteva mii de persoane, atât din ţară, cât şi din străinătate.
"Este cel mai mare festival al vânătorilor din România. Scopul nostru este să transmitem publicului conceptul vânătorii, care nu este dorinţa de a ucide cât mai multe animale, ci mai mult plăcerea de a ieşi în natură şi a înfrunta neprevăzutul", a mai spus primarul.
Festivalul se desfăşoară la casa de vânătoare care i-a aparţinut baronului Antoniu Mocioni, cel care a fost Mare Maestru de Vânătoare al Curţii Regale a României, iar în zonă veneau la vânătoare nobilii.
Participanţii pot degusta preparate vânătoreşti, mâncăruri gătite pe loc la ceaun şi alte produse tradiţionale şi specifice zonei. Printre cei care au oferit gustări gratuite vizitatorilor, respectiv tocăniţă şi pâine cu untură şi ceapă, se numără fostul ministru de Interne Traian Igaş.
În cadrul festivalului mai au loc expoziţii de trofee, concursuri de măiestrie vânătorească şi dresură canină.
În judeţul Arad nu există confirmat niciun focar de pestă africană, cele mai apropiate fiind în judeţul vecin Bihor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.