La mai bine de 18 luni de la invazia Rusiei în Ucraina, mai mulţi regizori de filme documentare au prezentat la Festivalul de Film de la Toronto creaţii despre acest conflict, argumentând că este mai important ca niciodată să continue să vorbească despre el, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Regizorul egiptean Karim Amer, nominalizat la Oscar, şi-a prezentat filmul "Defiant", care relatează primul an de război văzut prin ochii ministrului de Externe Dmitro Kuleba şi ai altor înalţi oficiali ucraineni.

Cineastul polonez Maciek Hamela a avut o abordare diferită cu "Pierre Feuille Pistolet", filmându-şi propriile călătorii pentru a-i ajuta pe civilii ucraineni să fugă din ţară în timpul primelor luni ale conflictului din 2022.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De la Naţiunile Unite la Casa Albă, Amer îl urmăreşte pe ministrul Kuleba în timp ce îndeamnă Occidentul să facă tot ce poate pentru a sprijini Kievul în faţa puterii de foc a Rusiei.

Filmul se concentrează, de asemenea, pe ministrul ucrainean al transformării digitale, Mikhailo Fedorov, a cărui misiune iniţială de a pune toate serviciile publice online, s-a transformat într-un adevărat război cibernetic susţinut de o masivă "armată informatică" de hackeri voluntari.

"Nu ştiam exact care va fi povestea, dar ştiam că vrem să fie centrată pe personaje, pe lucrurile pe care guvernul le face pentru a comunica cu lumea", a declarat Amer, 39 de ani, pentru AFP, înainte de premieră.

Amer, care a produs filmul nominalizat la Oscar "The Square", despre evenimentele din Piaţa Tahrir din Cairo în 2011, a ţinut să prezinte un film "despre război şi relaţia sa cu lumea", fără a arăta imagini din bătălii sau suferinţe ale civililor.

"Există alte linii de front care par la fel de importante într-un război, iar acestea sunt adesea invizibile", a spus el. "Oamenii pe care i-am urmărit au inventat, în multe feluri, fără să vrea, o nouă regulă a jocului în timp real".

La începutul filmului, Kuleba îl întâlneşte pe preşedintele american Joe Biden, care, spune el, părea "să-şi ia rămas bun de la întreaga naţiune ucraineană".

Un an mai târziu, Joe Biden crede acum că Ucraina poate învinge Rusia, o schimbare pe care Kuleba o atribuie în parte eforturilor sale diplomatice în întreaga lume.

Producătorul filmului, Odessa Rae, care a câştigat anul trecut un Oscar pentru documentarul "Navalnîi" despre disidentul rus încarcerat Alexei Navalnîi, a declarat că Moscovei i s-a oferit şansa de a participa la proiect, dar că aceste solicitări au rămas fără răspuns.

Pentru Amer, "acesta este cel mai extraordinar eveniment politic de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. (...) Ceea ce se întâmplă în Ucraina afectează pe toată lumea de pe această planetă, chiar dacă nu vorbim despre asta în acest fel. După cum spune Kuleba în faţa camerei, "nimeni nu va putea sta departe de această criză".

Cu "Pierre Feuille Pistolet", proiectat la mai multe festivaluri, inclusiv la Cannes începând din luna mai, dar care a fost lansat marţi la Toronto, regizorul Maciek Hamela oferă o privire intimă asupra suferinţei oamenilor obişnuiţi care se urcă în maşina sa, conducând spre un viitor incert.

"Sunt cineast, dar am încetat să mai filmez filme şi să fac orice altă muncă pentru a conduce. Şi m-am concentrat doar asupra condusului', a declarat într-un interviu pentru AFP bărbatul în vârstă de 40 de ani. "Oamenii ştiau că o fac, aşa că mă sunau, ştiţi, cerându-mi să duc cu maşina familiile prietenilor sau prietenii prietenilor", a adăugat el, estimând că a efectuat aproximativ 100 de călătorii în şase luni, cu câteva pauze.

Odată ce a decis să îndrepte aparatul de fotografiat spre pasagerii săi, ororile războiului s-au desfăşurat în interviuri de tip confesional în oglinda retrovizoare: viol, tortură, strămutare, moarte, pierdere, toate pe fundalul podurilor şi al caselor distruse de bombardamente.

"Primul interviu a fost dificil. După aceea, te obişnuieşti", a spus un pasager. O altă femeie a descris cum a trăit timp de o lună într-o pivniţă în Marioupol, oraşul-port capturat de Rusia după un asediu lung şi brutal în 2022.

Maciek Hamela a declarat că speră ca filmul său "în primul rând să reamintească tuturor că acest război încă mai continuă", dar şi să arate "un aspect mult mai intim al războiului", care ar putea ajuta spectatorii să se pună în pielea ucrainenilor obişnuiţi.

"Este important să facem documentare despre toate conflictele care să sensibilizeze opinia publică cu privire la starea actuală a lumii în care trăim", a spus el, citând situaţiile din Afganistan, Sudan, Siria şi Yemen ca fiind cele care alimentează criza globală a refugiaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.