După Ludovic al XV-lea al lui Johnny Depp, Festivalul de la Cannes a întins duminică covorul roşu pentru Henric al VIII-lea al Angliei, interpretat de un Jude Law, metamorfozat în rege gelos şi faraonic.
Dacă "Jeanne du Barry" de Maiwenn a primit recenzii mixte, unii remarcând puţinele fraze rostite de fostul actor din "Piraţii din Caraibe", "Firebrand" de Karim Ainouz, prezentat în competiţie, este o frescă care ar trebui să-şi lase amprenta pe Croazetă, în special datorită interpretării lui Law.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Dinastia Tudorilor a fost o sursă de inspiraţie infinită pentru marele şi micul ecran, dar foarte puţine au evocat, ca în "Firebrand", soarta lui Catherine Parr, a şasea şi ultima soţie a regelui.
Filmul oferă un joc foarte frumos de lumini şi culori, cu cadre deseori care îi evidenţiază pe Jude Law şi Alicia Vikander, care îi împrumută trăsăturile lui Catherine Parr.
"Imn contra patriarhatului"
Law este aproape de nerecunocut în Henric al VIII-lea care, la sfârşitul vieţii, a devenit obez, şchiop din cauza unei infecţii.
Actorul reuşeşte să-l redea pe Henric al VIII-lea foarte real, acest Barbă Albastră care şi-a repudiat două soţii (Catherine of Aragon şi Anne of Cleves), le-a decapitat pe alte două (Anne Boleyn şi Catherine Howard) şi a pierdut-o pe alta la scurt timp după ce a născut (Jane Seymour).
"Nu ştiam nimic despre Casa Tudor, dar personajul lui Catherine Parr m-a motivat pentru că nimeni nu făcuse un film despre ea. A fost întotdeauna vorba despre soţiile care au murit şi nu despre cea care a supravieţuit, sau despre regele, care era un monstru", a declarat regizorul brazilian Karim Ainouz pentru AFP.
"Jude Law a încercat cu adevărat să întruchipeze fizicul lui Henric al VIII-lea. A umblat luni de zile cu greutăţi pe picioare... A avut dureri de spate după ce a filmat atât de mult încât a imitat şchiopătatul regelui", spune el, adăugând că actorul a citit şi vreo douăzeci de cărţi despre monarh pentru a-şi însuşi personajul.
În filmul, descris de Ainouz drept un "imn împotriva patriarhatului", Henric al VIII-lea se înfurie când episcopul Stephen Gardiner reuşeşte să-l convingă că regina susţine activ "noua credinţă”, într-o perioadă în care credinţa protestantă câştiga teren în Anglia.
"Am mai fost acolo", repetă el, filmul arătând cum îndoielile i se strecoară treptat în minte.
Restul distribuţiei este de top, inclusiv Alicia Vikander ca o regină cu reputaţia de a calma temperamentul furtunos al regelui.
"Era o femeie extrem de inteligentă (...) care a supravieţuit unui tiran. Nu îmi pot imagina cum a fost pentru ea", a declarat pentru AFP actriţa, cunoscută pentru rolul unui android în "Ex Machina".
Ea spune că jocul lui Jude Law a fost atât de impresionant încât a fost marcată de scenele în care regele o privea diferit, mai degrabă decât de scenele violente.
Filmul arată simpatia lui pentru Anne Asqew, o poetesă protestantă care va fi arsă pe rug pentru erezie. Dacă nu există nicio dovadă istorică, "Firebrand" arată întâlniri dintre ei şi adeziunea foarte clară a reginei la ideile reformiste, în special într-o scenă în care o vedem rugându-se în engleză şi nu în latină, unul dintre stâlpii protestantismului.
A fost riscant pentru un regizor brazilian de origine algeriană să se angajeze într-un film despre monarhia engleză? "Când americanii fac un film despre Cleopatra cu Elizabeth Taylor, nu ne punem întrebarea", a zâmbit el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.